Karaoğlan adı Dark Boy oldu

Güncelleme Tarihi:

Karaoğlan adı Dark Boy oldu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2006 02:10

Haberin Devamı

Uluslararası gazete ve televizyonlar; Ecevit’in laik bir devlet adamı olduğunu, "Kıbrıs Fatihi" olarak bilindiğini ve 1999 yılında Türkiye, AB adaylığı aldığında ülkenin başında bulunduğunu duyurdu.

New York Times’ta, "Ecevit’e siyah saç ve bıyıklarından ötürü ’Karaoğlan’ lakabı yakıştırılmıştı" ifadesi yer aldı. Ancak "Karaoğlan" İngilizce’ye, "Karanlık Oğlan" olarak anlaşılacak şekilde "Dark Boy" diye çevrildi.

KIBRIS TÜRK BASINI: KALBİMİZE GÖMDÜK

Başbakanlığı döneminde, Kıbrıs'a barışı getiren 20 Temmuz 1974 Kıbrıs Barış Harekatı emrini veren eski Başbakan Bülent Ecevit'in vefatı, Kıbrıs Türk basınından yas havasında verilirken, Rum basınında “işgalin babası” nitelemesi yapıldı.

Kıbrıs Türk basını, “Kıbrıs Fatihini kalbimize gömdük. Başımız sağolsun” gibi ifadeler kullandı.

Haberin Devamı

KKTC'deki gazeteler, Ecevit'in ölüm haberini şu başlıklarla yansıttı:

Kıbrıs: “Karaoğlan için yastayız.”

Volkan: “Kıbrıs Fatihini kalbimize göndük. Kıbrıs Türkü seni asla unutmayacak.”

Vatan: “Kıbrıs Türkünün kalbinde yaşayacak. Kıbrıs Fatihi Ecevit cumartesi toprağa veriliyor.”

Halkın Sesi: “KKTC'de hüzün.”

Kıbrıslı: “Başımzı sağolsun. Karaoğlan'ı kaybettik.”

Afrika: “Bir tarih daha göçtü. Ecevit'e veda.”

Güneş: “İlham kaynağımız olacak. Artık kalbimizde yaşayacak.”

RUM BASINI: İŞGAL BAŞBAKANI ÖLDÜ

Kıbrıs Rum basını, Bülent Ecevit'in ölümüyle ilgili haberleri, Ecevit'in, 20 Temmuz 1974 Kıbrıs Barış Harekatı dönemi Başbakanı olduğunu öne çıkararak verdi.

Kıbrıs Rum gazeteleri, Ecevit'in ölümüyle ilgili haberleri şu başlık ve ifadelerle okuyucularına aktardı:

Haravgi: “İşgal başbakanı öldü.”

Fileleftheros: “Atillaların babası, işgal başbakanı gitti. Bülent Ecevit beyin kanaması yüzünden öldü.”

Alithia: “İşgal başbakanı Bülent Ecevit son nefesini verdi.”

Simerini: “Bülent Ecevit Öldü. İşgal başbakanı pazar günü vefat etti. 1974 Yılında Atillaların Kıbrıs'taki işgalini gerçekleştiren Türkiye'nin eski Başbakanlarından Bülent Ecevit, geçen mayıs ayından beridir koma halinde Ankara'da Tedavi Gördüğü Askeri Hastanede 81 Yaşında vefat etti.”

Haberin Devamı

Mahi: “İşgal Başbakanı Bülent Ecevit 81 yaşında vefat etti.”

Politis: “İşgal Başbakanı öldü. Karaoğlan için ağlama.”

TIMES: ÇAĞDAŞLARI İÇİNDE EN SOLCU LİDERDİ

Ecevit’in 1970’lerinden ortalarından itibaren beş kez başbakanlık yaptığını hatırlatan İngiliz Times gazetesi, Karaoğlan’ın, askeri Türk siyasetine periyodik olarak yaptığı müdahaleleri eleştirdiği için üç kez tutuklandığını belirtti. Times, Ecevit’in buna rağmen, “Askerin dar etnik milliyetçiliğini paylaştığını ve Türkiye’nin demokratik bir topluma dönüşmesi için yapması gereken reformları göremediği” değerlendirmesinde bulundu.

DAILY TELEGRAPH: SAĞLAM BİR LAİK, MİLLİYETÇİ VE SOSYALİSTTİ

İngiliz Daily Telegraph gazetesi, yurt dışında Kıbrıs harekatı ile tanınsa da Ecevit’in Atatürk’ün izinden giden sağlam bir laik, milliyetçi ve sosyalist olduğunu kaydetti. Haberde, Ecevit’in Yunanistan ile “yakın bağlar” konusunda da “Birbirimizi lanetledik ama aramızda hala aşk var” dediği ifade edildi.

Haberin Devamı

GUARDIAN: TARİHE KIBRIS’A ASKER GÖNDEREN ADAM OLARAK GEÇECEK

Bir başka İngiliz gazetesi Guardian da Ecevit’in tarihe, “1974’teki Rum darbesinin ardından Kıbrıs’a Türk Birlikleri gönderen adam” olarak geçeceğini belirtti. Haberde Ecevit’in ayrıca bir şair ve yazar olarak da hatırlanacağı kaydedildi.

INDEPENDENT: EĞİTİMLİ VE RENKLİ BİR KİŞİLİKTİ

Independent gazetesi de Ecevit’in eğitimli ve renkli bir kişiliğe sahip, ayrıca akıcı bir İngilizcesi olduğu ifade edildi. Haberde, Ecevit’in “pragmatik bir politikacı” olduğu ve “siyasette hayatta kalabilmek için beklenmedik U dönüşleri yaptığı” değerlendirmesinde bulunuldu.

WASHINGTON POST: ECEVİT ESKİ BİR AKTİVİST VE PARTİ LİDERİYDİ

Haberin Devamı

Amerikan Washington Post gazetesi, 81 yaşında yaşamını yitiren Bülent Ecevit’in Türkiye’nin en önemli politikacılarından biri, eski bir siyasi aktivist ve parti lideri olduğunu belirtti. Haberde Ecevit’in Soğuk Savaş döneminde ülkesinin ABD için önemli bir stratejik ortak olmasında önemli bir rol oynadığı ifade edildi.

YUNAN BASINI: KIBRIS ÇIKARTMASININ BAŞBAKANI VEFAT ETTİ
   
Bülent Ecevit'in vefatı, Yunan basınında “Kıbrıs çıkartması komutunu veren Başbakan Ecevit vefat etti” şeklinde yer buldu. Ecevit'in, bir dönem Türk solunun lideri, ilan edilmiş milliyetçi, gençliğinde T.S. Elliot ve Rabindranath Tagore gibi yazarların tercümanı, üç askeri darbeye dayanan ve terör örgütü PKK'nın başı Abdullah Öcalan'ın yakalandığını açıklayan adam olduğunu hatırlatan Yunan basını, eski başbakanın, Türkiye'yi Batı'ya yönlendiren kişi olduğu değerlendirmesinde de bulundu.
   
Atina'da yayımlanan Kathimerini gazetesi, Türkiye'de beş kez Başbakanlık görevine gelen Ecevit'in, 1974'te Kıbrıs'a çıkartma komutu verdiğini, 1999'da ise ülkesine AB'ye adaylık statüsünü kazandıran kişi olduğunu yazdı.
   
Ecevit'in, Türkiye'de 1970'li yıllarda büyük kitleleri kendine çektiğini, CHP'nin yeniden yapılanması çabalarıyla özdeşleştiğini yazan To Vima gazetesi ise eski Başbakanın, “taraftarlarına büyük hayal kırıklıkları yaşatan ve ciddi hatalara sürükleyen lider olduğunu” da savundu.
   
Bülent Ecevit'in, Türk siyasi sahnesinde, ender bir kültür düzeyiyle eğitime sahip, eşsiz kibarlıkta, iktidar hayranlığı bulunmayan bir lider olduğunu yazan To Vima, eski Başbakanın “bir taraftan Ege ve Türk-Yunan halklarının dostluğu için en güzel şiirleri yazan kişi olurken, diğer yandan Kıbrıs harekatı kararını vererek iki ülke ilişkilerine büyük darbe vuran lider olduğunu” kaydetti.
   
Apoyevmatini gazetesi de, milletvekilliği öncesinden itibaren tanınmış bir şair ve yazar olan Ecevit'in, solcu ve milliyetçi olarak Türkiye'nin siyasi hayatında yarım yüzyıla yakın döneme damgasını vurduğu, Türk Devletinin laik karakterinin en büyük savunucusu olduğu yorumunda bulundu.
   
Sosyalist ve milliyetçi Ecevit'in, aynı zamanda Kemalizm ilkelerine de bağlı olduğunu yazan Elefteros Tipos gazetesi ise, eski Başbakanın, Türk askerlerinin taraftarı konumunda bulunduğunu, öte yandan ülkesinin kahraman ve ilerici lideri olduğunu kaydetti.
   
Ethnos gazetesi de, Kıbrıs çıkartmasının bir gecede “milli kahraman” haline getirdiği Ecevit'in vefatının, Türk milletini yasa boğduğunu yazdı.

Haberin Devamı

RUS BASINI: ECEVİT TÜRK SİYASETİNE DAMGASINI VURDU

Rus haber ajansı RİA Novosti, Bülent Ecevit'in vefatını “Türk siyasi yaşamının yarım yüzyılına damgasını vuran Bülent Ecevit hayatını kaybetti” başlığıyla duyurdu. RİA Novosti, 2002 yılında iktidarı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a teslim eden Ecevit'in 4 kez başbakan olduğunu belirterek, “1974 yılında Türk ordusunun Kuzey Kıbrıs'a girmesi talimatı vermişti” ifadelerini kullandı. Rus İtar-Tass ajansının haberinde de Ecevit'in Rus-Türk ilişkilerinin gelişmesi taraftarı olduğuna vurgu yapıldı. Rus Regnum haber ajansı ise Ecevit'in vefatıyla ilgili haberinde şunları kaydetti:
   
“1957 yılında parlamentoya seçilen Ecevit, 1974 yılında ilk defa Başbakan oldu. Ecevit, 4 kez başbakan koltuğuna oturdu. Üniversite mezunu olmamasından dolayı cumhurbaşkanlığına aday olamayan Ecevit, çok sayıda İngiliz yazarın eserlerini Türkçeye çevirmesiyle bu alanda önemli bir yere sahip bulunuyor.”

KOSOVALI GAZETECİ: ECEVİT BARIŞSEVER OLARAK ANILACAK

 

Bülent Ecevit'in ölüm haberi Kosovalıları da derinden üzdü. Kosova Türk Gazeteciler Derneği Başkanı İbrahim Arslan, 1999'daki Kosova krizi sırasında mültecilere kapılarını sonuna kadar açan Türk Hükümetinin başında bulunan Ecevit'i, Kosovalıların daima büyük bir barışsever olarak anacaklarını söyledi.

 

Yazar Enver Baki de Kosova'yı dört kez ziyaret eden Ecevit'in, Kosova'yı daima gönlünde taşıdığını belirterek, bir gazeteci ve şair olarak bölgedeki Türklerin yaratıcılığını her zaman takdir ettiğini kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!