Karakış bastırdı

Güncelleme Tarihi:

Karakış bastırdı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2001 13:41

Güneydoğu Anadolu ve Doğu Karadeniz'de yoğun kar yağışı nedeniyle yüzlerce köy yolu kapandı. Karadeniz tipi ve heyelan tehdidi altında. Yetkililer, sürücüleri araçlarında zincir bulundurmaları konusunda uyardı.

Haberin Devamı

Rize'nin Çayeli İlçesi'ne bağlı Karaağaç Köyü'nde dün gece meydana gelen heyelandan etkilenen 8 eve ulaşılamıyor. Evlerdeki yaklaşık 20 kişiye ulaşmak için Köy Hizmetleri İl Müdürlüğü'ne bağlı ekipler aralıksız çalışıyor. Karayolları 10. Bölge Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, Çayeli-Büyükköy il yolunun 7. kilometresinde, dere tahribatı nedeniyle ulaşım tek şeritten kontrollü olarak sağlanıyor. 16 Kasım Cuma günü 8. ile 13. kilometreleri arasında dere tahribatı nedeniyle kapanan Çayeli-Kaptanpaşa yolu halen ulaşıma kapalı bulunuyor.

Çayeli-Erenler-Hemşin il yolunun 17 ile 20. kilometreleri arası heyelan nedeniyle 13.00 ve 17.00 saatleri arası ulaşıma kapalı tutuluyor.

Giresun'da Dereli-Şebinkarahisar yolu Eğribel mevkiinde, yoğun kar ve tipi sebebiyle dün gece ulaşıma kapandı.

Haberin Devamı

TEKNÄ°SYENLER MAHSUR KALDI

Giresun'da 2070 metre yükseklikte bulunan Çaldağ Dağı'ndaki Turkcell verici istasyonuna bakım için giden Ekrem Karaahmet (35) ile Selçuk Kuzu (29), yoğun kar yağışı nedeniyle dağda mahsur kaldı. Teknisyenler, bir kaç saat sonra Jandarma Kurtarma Timleri tarafından kurtarıldı.

Vekil ve vali geçitte mahsur kaldı
Saadet Partisi (SP) Erzurum Milletvekili Aslan Polat, Erzurum Vali Yardımcısı Cengiz Gevrek ile eşi Ilıca Kaymakamı Özlem Gevrek, Tortum-Oltu karayolunda bulunan 2 bin 300 metrelik Yayla Geçidi mevkiinde, yoğun kar yağışı nedeniyle bir süre mahsur kaldılar.
Erzurum'un Şenkaya İlçesi'ne bağlı Akşar Köyü'ne yaptırılan içme su şebekesinin açılışına katılmak üzere buraya giden SP Milletvekili Polat ile SP Erzurum İl Başkanı Cemalettin Hınıslıoğlu, Tortum-Oltu karayolunda bulunan 2 bin 300 metrelik Yayla Geçidi'ne geldiklerinde, yoğun kar yağışıyla karşılaştılar.
Otomobillerinde zincir bulundurmamaları nedeniyle araçları rampada kaymaya başlayan ve uçuruma yuvarlanma tehlikesi geçiren Polat ve Hınıslıoğlu, bir süre kar yağışının dinmesini ve karayolları ekiplerinin gelmesini beklediler. Polat ve Hınısoğlu, kar yağışının dinmemesi ve karayolları ekiplerinin gelmemesi üzerine, otomobillerinibir süre ittiler. Bundan sonuç alamayan Polat ve Hınıslıoğlu, daha sonra önden çekişli olan otomobillerini geri vitese takarak rampayı aşmayı başardılar.
Bu arada, Erzurum Vali Yardımcısı Cengiz Gevrek ile eşi Ilıca Kaymakamı Özlem Gevrek de yine aynı noktada yoğun kar yağışı ve yolun buzlanması nedeniyle bir süre mahsur kaldılar. Gevrek çifti, otomobillerini iterek, Yayla Geçidi'nin 2 bin 300 metrelik rampasını aşmayı başardılar.
Rize'de Merkez İlçe'nin Küçük Sanayi Çarşısı semtinden Rize Kalesi'ne giden yola heyelan düştü, yol üzerinde park halinde bulunan 2 otomobil ve 2 kamyon heyelan altında kaldı. Heyelan sırasında harekette hazırlanan otomobilin sürücüsü çevredekilerin yardımlarıyla kurtuldu.

Haberin Devamı

TRABZON'UN KÖYLERİNE ULAŞILAMIYOR

Öte yandan, Trabzon'un yüksek kesimlerde yer alan ilçelerinde yaklaşık 200 köy yolu yoğun kar yağışı nedeniyle ulaşıma kapandı.

Trabzon'un Tonya İlçesi'nde de etkili olan yoğun kar yağışı nedeniyle ilçeye, dün öğlen saatlerinden itibaren elektrik verilemiyor.

Tonya'ya bağlı Erikbeli Yaylası'nın Kazmadere mevkiinde kar nedeniyle mahsur kalan 17 kişiye ulaşılmaya çalışılıyor. Kar kalınlığının yer yer 50 santimetreyi aştığı ilçede 17 köy yolu

ulaşıma kapandı.

İlçede, köy ve mahalle yollarının kapalı olması nedeniyle, ilk ve orta dereceli okullar 2 gün süreyle tatil edildi.

YILIN Ä°LK KARI

Aralıksız yağışların etkili olduğu, yer yer sel ve heyelan felaketlerinin yaşandığı Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane'ye yılın ilk karı yağdı.

Haberin Devamı

Trabzon Metoroloji Bölge Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, Trabzon'da dün akşam saatlerinde başlayan kar yağışı, bugün kıyı kesimlerinde karla karışık yağmur, yüksek kesimlerde ise kar yağışı şeklinde devam edecek. Kar yağışı yarından itibaren ili terkedecek.

Gümüşhane'de dün gece aralıksız olarak süren kar yağışı nedeniyle yaklaşık 150 köy yolu ulaşıma kapandı. Kar kalınlığı yüksek kesimlerde 50 santimetreye kadar ulaştı.

Rize'de de etkili olan kar yağışı nedeniyle kar kalınlığı şehir merkezinde 6 santimetreye ulaşırken, ilde yaklaşık 100 köy yolu ulaşıma kapandı.

Aşırı kar yağışından etkilenen Rize'nin Çamlıhemşin ve Çayeli ilçelerine bu sabahtan itibaren elektrik verilemiyor.

Haberin Devamı

Rize Köy Hizmetleri İl Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, 30 greyder, 15 yükleyici, 4 kar makinesi ve yaklaşık 150 personeliyle birlikte, yer yer meydana gelebilecek heyelan tehlikesine karşı çalışmalarını belirli aralıklarla sürdürüyor.

DOĞU'YA UÇAK SEFERLERİ İPTAL

Doğu Anadolu Bölgesi'nin Van, Bitlis ve Hakkari illerinde, kar kalınlığı 20 santimetreye ulaştı. Bölgede, 200 dolayında yerleşim birimiyle irtibat kesildi. Karyağışı ve sis yüzünden İstanbul-Van uçak seferi iptal edildi.

Akşam saatlerinde başlayan kar yağışı, özellikle Van, Hakkari ve ilçelerinde etkili oluyor. Van ve Hakkari şehir merkezinde, kar kalınlığı 20, yüksek kesimlerde yer yer 70,  Bitlis'te 5,  bazı ilçelerinde ise 30 santimetreye ulaştı.

Haberin Devamı

Bölgede ağaç yaprakları henüz dökülmediği için kar nedeniyle, birçok meyve ağacının da dalları ağırlığa dayanamayarak kırıldı.

Kar yağışı ve tipi nedeniyle, bölgede hava sıcaklığı, 10 derecedeneksi 10 dereceye kadar düştü. Şehir merkezlerindeki caddeler don nedeniyle buzlandı. Bu nedenle şehiriçi ulaşım güçlükle sağlanıyor.

Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü Yetkilileri, Van-Başkale arasındaki Güzeldere, Van-Gürpınar arasındaki Kurubaş ve Tatvan-Bitlisarasındaki Rehva geçitlerinde, aşırı şekilde buzlanma meydana geldiğini söylediler.

Yetkililer, sözkonusu bölgelerde yolların ulaşıma kapanmadığını, ancak Çatak-Bahçesaray karayolunun ulaşıma kapandığını belirterek, şöyle konuştular:

''Bu bölgelerde yola çıkacak sürücülerin, mutlaka yanlarında zincir, çekme halatı ve takoz bulundurması gerekir. Herhangi bir kazaya meydan vermemek amacıyla yollarda tuzlama çalışması başlatıldı.''

200 KÖY YOLU KAPANDI

Köy Hizmetleri Bölge Müdürlüğü Yetkilileri ise ani bastıran kar yağışı nedeniyle Van, Bitlis, Hakkari ve ilçelerinde 200 dolayında yerleşim birimiyle irtibatın kesildiğini, tipi nedeniyle yol açma çalışmalarına başlanamadığını belirterek, ''Bu yıl merkez ve köylere bir ay erken kar yağdı. Biz karla mücadele ekiplerimizi henüz yeni hazırlamıştık. Ancak kapanan yolları kısa sürede açacağız'' dediler.

Türk Hava Yolları Yetkilileri, Van Ferit Melen Havaalanı'nın karlakaplı olduğunu ve zeminin buzlandığını belirterek, ''Bu nedenle İstanbul-Van uçak seferi iptal edildi. Ankara-Van uçak seferi ise henüz belli değil. Yolcu talebinin fazla olması halinde ek sefer talebinde bulunacağız'' diye konuştular.

Meteoroloji Bölge Müdürlüğü Yetkilileri ise Van, Bitlis ve Hakkari'de akşam saatlerine kadar aralıklarla kar yağışı beklendiğini, hava sıcaklığının önemli ölçüde düşüş göstermeye devam edeceğinin tahmin edildiğini bildirdi.

PERVARİ'DE 6 KÖY YOLU KAPANDI

Siirt'in Pervari ilçesi'nde dün akşamsaatlerinde başlayan kar yağışı nedeniyle merkeze bağlı 6 köyün yolu kapandı.

Alınan bilgiye göre, dün akşam saatlerinde başlayan ve halen devameden kar yağışı nedeniyle, ilçe merkezinin Belenoluk, Söğütlü, Yapraktepe, Sarıyaprak, Doğan ve Gökbudak köyleri ile karayolu ulaşımı kesildi.

Ä°lçe merkezinde kar kalınlığı 15 santimetreyi bulurken, yüksek kesimlerde, 35 santimetreye ulaÅŸtığı bildirildi. Ä°lçe merkezinde elektriklerin zaman zaman kesildiÄŸi belirtildi. Â

GAZÄ°ANTEP'TE FIRTINA

Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği Gaziantep, ani ısı kaybı ve fırtına ile kışa hazırlıksız yakalandı.

Gece geç saatlerde başlayan fırtına, bir çok evin çatısının uçmasına, güneş enerjilerinin devrilmesine ve bir çok semtte elektrik kablolarırının kopmasına neden olurken işyerlerin levhaları ve reklam panoları da zarar gördü.

Gece saat 01.00'dan itibaren elektiriklerin verilemediği kentte, sabah saatlerinde görevliler kopan telleri tamir etmeye başladı. Halen, kentin önemli bir bölümüne elektrik verilemiyor.

KAHRAMANMARAÅž'TA MÄ°NARE YIKILDI

Adıyaman ve Kahramanmaraş'ta, şiddetli fırtına yaşamı olumsuz etkiledi. Adıyaman'da 2 kişi soba gazından zehirlendi, Kahramanmaraş'ın Pazarcık İlçesi'nde bir caminin minaresi yıkıldı.

Kahramanmaraş'ın Pazarcık İlçesi'nde, akşam saatlerinde başlayan ve hızı zaman zaman saatte 80 kilometreyi bulan fırtına nedeniyle elektrik telleri koptu, çok sayıda mahallenin elektriği kesildi. İlçedeki Ulucamii'nin minaresi şiddetli rüzgara dayanamayarak yıkıldı.Minarenin üzerine devrildiği 3 katlı bir binada hasar meydana gelirken, ölen ya da yaralanan olmadı. Fırtınadan, bazı evlerin çatıları, işyeri tabelaları ve antenler de zarar gördü.

ADIYAMAN'DA 2 KİŞİ ZEHİRLENDİ

Adıyaman'da, fırtınanın etkisiyle odaya yayılan soba gazından zehirlenen 2 kişi, Devlet Hastanesi'nde yapılan müdaheleden sonra taburcu edildi. Çelikhan İlçesi'nde ise fırtına, 2 evin çatısını uçurdu.

Adıyaman Vali Vekili Adil Nas, ÅŸiddetli fırtınanın kent merkezi veilçelerde elektrik kesintilerine yol açtığını, elektrik arıza ekiplerinin onarım çalışmalarını sürdürdüklerini bildirdi.    Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!