'Karabaş' ve 'Akbaş' ABD yolcusu

Güncelleme Tarihi:

Karabaş ve Akbaş ABD yolcusu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2015 11:34

Balıkesir'de yetiştirilen "Karabaş" ve "Akbaş" cinsi köpekler dünyanın birçok ülkesinde yaban hayatının korunması için kullanılıyor. Ayı, kurt, çakal, çita ve tilki gibi hayvanları sürülerden uzak tutan bu köpekler, yakında ABD'de bulunan Yellowstone Milli Parkı'ndaki yaban hayatını korumak için yola çıkacak.

Haberin Devamı

Balıkesir'de Akbaş ve Karabaş köpeklerinin yetiştirildiği Türk Çoban Köpekleri Araştırma, Üretim ve Tanıtım Merkezi Başkanı Muhammet Karakoyun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "aslan" olarak nitelendirdikleri bu köpeklerin çok özel olduğunu söyledi.

Dünyada örneği bulunmayan bu köpeklerin Türkiye'nin yanı sıra çok sayıda ülkede yaşadığını dile getiren Karakoyun, Karabaş ve Akbaşların yürütülen projeler kapsamında yurt dışına gönderildiğini, orada üremesinin sağlandığını anlattı.

Türk çoban köpeklerinin bazı ülkelerde doğal hayatın korunmasını sağlamada görev aldığını belirten Karakoyun, şöyle devam etti:

"Karabaş ve Akbaş cinsi köpekler, Namibya'daki hem çiftçilerin sürülerini hem de çitaları koruyor. Bu köpekler, çitaları yaklaştırmayınca sürüleri koruyorlar. Böylece sürü sahipleri tarafından öldürülmeyince çitaları da korumuş oluyorlar. Yani orada doğal yaşamı Türk çoban köpekleri koruyor. Dünyanın en çok tanınan soyu olma yolunda hızla ilerliyorlar. Bugüne kadar Kanada, Rusya, İsviçre, Moğolistan ve Namibya'ya gönderdik. Kanada ve Moğolistan'da hayvan sürülerine kurtlar çok zarar veriyordu. Bu ülkelerdeki köpekler niteliklerini kaybedince oralara da gönderdik. Yakında ABD'deki doğal hayat parkı olan Yellowstone Milli Parkı'na göndereceğiz. Bu parkla ilgili hayata geçirilen doğal hayatı koruma projesi kapsamında bizden destek istendi. Önümüzdeki yıl oraya da köpek gidecek."

Daha önce Baltık ülkeleri ile İsviçre'de kurtların verdiği zararlar nedeniyle sürü üreticilerine köpekler gönderdiklerini aktaran Karakoyun, "Dünyanın değişik yerlerinde köpeklerimiz var. Görevlerini yapıyorlar. Görevlerini yaptıklarına dair takdirler bize ulaşıyor. Biz de gururlanıyoruz. Kurtlar ve çakallar, köpeklerimiz tarafından sürülere yaklaştırılmayınca köylüler tarafından öldürülmüyor. Bu yırtıcılar yaşayınca, doğada fare ve domuz gibi hayvanları avlıyorlar. Böylece doğal döngü devam ediyor" dedi.

Sokak çocuklarının terapisinde de kullanılıyor

Balıkesir Sokak Çocukları Derneğinde başkanlık görevini de yürüten Karakoyun, Akbaş ve Karabaş cinsi köpeklerin sadece koruma amaçlı kullanılmadığını söyledi.

Bu köpeklerin sokak çocuklarının terapisinde de kullanıldığını ifade eden Karakoyun, "Köpeklerin sahiplenme içgüdülerini fazla olması ve özellikle çocuklarımızda görülen otizm gibi, sosyal hayatta çok revaçta olan antisosyal bozuklukları gibi hastalıkların iyileştirilmesinde de köpeklerimiz etkili. Sokak çocuklarımızın madde bağımlılığından kurtulmasında köpeklerimiz önemli rol üstleniyor. 10 yıldır da kendimiz bu programı dernek olarak yürütüyoruz" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!