Kapılar arkasında müthiÅŸ sözler

Güncelleme Tarihi:

Kapılar arkasında müthiş sözler
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 02, 2006 00:00

ABD haber ajansı UPİ, Dışişleri Bakanı Gül’ün kapalı kapılar ardında Çek meslektaşı Svoboda’ya, "ABD Irak’tan çıkarsa İran damgalı İslam’ın Türkiye’ye sızması engellenemez" dediğini iddia etti.

DÄ°PLOMATÄ°K çevreler iki gündür DışiÅŸleri Bakanı Abdullah Gül'ün konuk ettiÄŸi Çek Cumhuriyeti DışiÅŸleri Bakanı Cyril Svoboda'ya, "Yabancı askerler Irak'tan çekilirse Ä°ran damgalı Ä°slam’ının önce Irak'a, sonra da Türkiye'ye sızmasını kimse engelleyemez" dediÄŸi haberini tartışıyor. Cyril Svoboda, 16 Åžubat günü Ankara'ya geldi ve Gül'le görüştü. Svoboda, iki gün önce Londra'daki Chatham House adlı düşünce kuruluÅŸunda verdiÄŸi konferansta Ankara ziyaretine deÄŸinerek, Gül ile arasında geçen çarpıcı diyaloÄŸu aktardı. Amerikan Haber Ajansı UPI, Svoboda'nın açıklamalarını 28 Åžubat tarihinde haber olarak geçti. Ajansın internet sitesinde de yer alan bu habere iliÅŸkin, DışiÅŸleri Bakanlığı'ndan herhangi bir açıklama gelmedi.Â

UPI'nin haberine göre Abdullah Gül, Svoboda'ya, "Koalisyon güçleri Irak'ı terk ederse ülke siyasetine İran damgalı yeni İslam'ın egemen olmasından korkuyorum. Bu anlayışın Türk elitine sızmasını da kimse engelleyemez" dedi. Svoboda sözlerine, "Ancak Gül, koalisyonun Irak'ı terk etmemesi gerektiği yönündeki fikirlerini siyasi nedenlerle kamuoyu önünde açıklayamıyor" diye tamamladı.

Cyril Svoboda, HAMAS heyetinin sürpriz ziyaretinin yaşandığı 16 Şubat günü başkentin konuğu oldu. Dışişleri Bakanı Gül'ün resmi davetlisi olarak gelen Çek Bakan, Gül'ün yanı sıra Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan'la da görüştü. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından da kabul edilen Svoboda, Türkiye'nin AB sürecinin zor olacağını belirtti.

Meclis’e basını şikayet etti

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün, HAMAS ziyareti sonrasında, Türk basının yabancılar tarafından yönlendirildiğine ilişkin şikayetini, Meclis'te de yinelediği ortaya çıktı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!