Kanıt için çekilmiş

Güncelleme Tarihi:

Kanıt için çekilmiş
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2001 01:59

Abdullah Öcalan'ın İmralı Cezaevi'ndeki hücresinde çekilen fotoğraflarının, Adalet Bakanlığı tarafından çektirildiği ortaya çıktı.

Özgür Politika'nın ‘İmralı’daki Apo' fotoğraflarının, AİHM'deki Apo davasına kanıt olarak hükümet tarafından çektirildiği anlaşıldı. Adalet Bakanı Türk, fotoğrafları Özgür Politika'ya avukatların vermiş olabileceğini söyledi.

PKK yayın organı Özgür Politika Gazetesi'nin 10 Kasım tarihli sayısında yayımlanan terörist başı Abdullah Öcalan'ın İmralı Adası'ndaki fotoğraflarının sırrı çözüldü.

Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, dün bir açıklama yaparak, Öcalan'ın İmralı'daki cezaevi yaşantısını yansıtan fotoğrafların Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü tarafından çekildiğini duyurdu.

AİHM’YE GÖNDERDİK

Türk
, ‘‘Öcalan olumsuz koşullarda yaşıyor’’ iddialarını çürütmek için çekilen fotoğrafların Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) gönderildiğini açıkladı.

MAHKEMEDEN ALINMIŞTIR

Türk,
Hürriyet'e yaptığı açıklamada AİHM'nin taraflar veya vekilleri tarafından dava dosyasından her türlü belgenin alınabildiği bir mahkeme olduğunu da vurguladı. Türk, şunları söyledi:

‘‘Bunun yanında sözkonusu mahkemeye bir tarafça sunulan belge ve deliller mahkemece doğrudan doğruya diğer taraf veya vekillerine iletilebilmektedir. Sözkonusu fotoğrafların bu çerçevede içinde adı geçenin avukatlarına ulaştığı ve Almanya'da yayımlanan gazetede kullanıldığı anlaşılmıştır.’’

Odasını abartmayın

Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, Öcalan'ın kalmakta olduğu İmralı Kapalı Cezaevi'ndeki odanın, uluslararası cezaevleri standartlarına uygun olup bunun ötesindeki ‘abartmalı’ nitelendirmelerin gerçeği yansıtmadığını da öne sürdü. Türk, önceki günkü açıklamalarının yanlış anlaşılmaya neden olduğunu vurgulayıp şöyle dedi:

‘‘Dışişleri Bakanlığı'nın 16 Temmuz 2001 tarihli yazısıyla hükümlü Öcalan'ın hükümetimiz aleyhine AİHM'ye yapmış olduğu başvuru çerçevesinde mahkemeye sunulacak hükümet görüşlerimizde delil olarak kullanılmak üzere, adı geçenin İmralı Kapalı Cezaevi'nde kalmakta olduğu odaya ve günlük yaşamına dair yakın tarihte çekilmiş fotoğrafları istenmiştir. Bunun üzerine Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü'nce çektirilen 10 adet fotoğraf Eylül 2001 sonlarında Dışişleri Bakanlığı'nca hükümet görüşlerimizle birlikte AİHM'ye iletilmiştir. Adı geçenin avukatlarının cezaevi koşullarına ilişkin bazı iddialarının çürütülmesi bakımından bu resimlerin AİHM'ye sunulmasında yarar görülmüştür.’’

Klimalı oda

İmralı Adası'nda tutuklu bulunan terörist başı Abdullah Öcalan'ın kaldığı hücrenin fotoğrafları PKK yayın organı Özgür Politika Gazetesi tarafından basıldı. Apo'nun tek başına kaldığı cezaevindeki klimalı bu hücresinde, masa, sandalye, yatak ve tıka basa kitaplarla dolu kütüphanenin yanı sıra, tuvalet ve lavabo da var.

Öcalan'a internet sitesi

Teroristbaşı Abdullah Öcalan adına yandaşları bir internet sitesi kurdu. Internette, isim ve telif haklarını düzenleyen kuruluşlarla polisin engellediği isimlerden biri olan ‘Abdullah Öcalan’ adına, Almanya'daki iki yandaş site kurmayı başardı.

Daha önce engellenen ‘www.abdullahocalan’ yerine ‘www.abdullah-ocalan’ ismini kullanan uyanıklar, böylece uygulanan bu yasağı kurnazca delmiş oldu.

Sitede, Öcalan'ın portreleri, hayatı, çektirdiği fotoğraflar ve yaptığı görüşmelerin görüntüleri ile bunlarla ilgili bilgiler yer alıyor.

Engellenen siteler arasında bulunan Öcalan'ın adına internet adresi alan Haşim Uçar'ın Özgür Politika Gazetesi Sorumlu Müdürü Cemal Uçar ile akraba olduğu sanılıyor.

Darmstadt Kenti'nde yaşayan Ercan Ayboğa isimli bir başka şahıs da ‘www.abdullah-ocalan.net’ isimli siteyi kaydeden kişi olarak gözüküyor. Haşim Uçar sitesini 18 Mayıs 2000 tarihinde kaydederken, Ayboğa da 17 Ekim'de bu isim hakkını satın almış.

PEYGAMBERLERE BENZETTİ

Terör örgütü lideri Öcalan, avukatları aracılığıyla örgütün yayın organı Özgür Politika'ya bir demeç verdi. Öcalan, ‘‘Tapınaklar da acılar çektiler din oluştu. Musa dağa çıktı, acılar çekti din oluştu. İsa çarmıha gerildi acı çekti, din oluştu. Muhammed göç etti, acı çekti, Hira Dağı'na çıktı din oluştu. Günümüzde de böyle olacak, dönüşüm, değişim acılıdır. Yaşanan doğum sancısıdır. Toplumsal değişimlerle acılar yaşanır. Türkiye'nin de yaşadığı budur. Kürt halkının yaşadığı acılar büyüktür. Çok büyük acısı olanların böyle dönüşümleri olur.’’

Kapak yaptı

Terör örgütü PKK'nın yayın organı niteliğindeki Özgür Politika, cumartesi baskısında Öcalan'ın, İmralı'da çekilmiş fotoğraflarını bastı. Bıyıksız Öcalan ve cezaevi ortamının görüntüleri ilk kez yayımlandı. ‘‘İmralı'nın kahredici bitirme savaşına direnen koca bir yürek. PKK Genel Başkanı Abdullah Öcalan'ın esaret günlerinin ilk resimleri. Sizleri medeniyetin büyük ustasıyla buluşturuyoruz’’ üst başlıklı ve ‘‘Güneşle Buluşma’’ başlıklı haber, gazetede birinci ve üçüncü sayfadan iki tam sayfa halinde kullanıldı.
Mezopotamya Haber Ajansı (mha) imzalı fotoğrafların Avrupalı heyetlerin ziyaretleri sırasında çekildiği belirtildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!