Kampta kaynaşma

Güncelleme Tarihi:

Kampta kaynaşma
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2000 00:00

Haberin Devamı

Türkiye'nin 81 ilinde kurulan gençlik kampları, değişik bölgelerden biraraya gelen gençleri kaynaştırıyor. 40 bin genç, kendi ilgi alanlarında faaliyet gösterdiği gibi, yeni dostluklar kurarak, özellikle Anadolu'nun güzelliklerini tanıma olanağı buluyor.

GENÇLİK ve Spor Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye'de ilk kez 81 ilde düzenlenen ‘Ulusal Gençlik Kampları’ 18-24 yaş arasındaki 40 bin genci kucaklıyor. ‘Toplumsal Kalkınmada Gençlik Projesi-2000’ kapsamında gerçekleştirilen kamplar, her ilde birer haftalık 5 dönemden oluşuyor.

Proje, gençleri özellikle Anadolu'yla buluşturmayı amaçlıyor. Ancak gençlerin büyük bir bölümü Batı bölgelerindeki illeri tercih etti. Gençlik Servisleri Merkezi'nden alınan rakamlara göre, kamplara katılan gençlerin yüzde 22'si Ege, yüzde 19'u Akdeniz, yüzde 18'i Karadeniz, yüzde 13'ü Marmara'yı seçti. Sadece yüzde 11'i Doğu Anadolu, yüzde 9'u İç Anadolu, yüzde 8'i ise Güneydoğu bölgelerindeki illeri istedi.

Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Fikret Ünlü, 40 bin gence kamp olanağı sağlandığını belirterek, şunları söyledi:

‘‘Gençlerin büyük bölümü, Akdeniz, Ege ve Marmara bölgelerini tercih edince, buralara yığılma oldu. Ama ben bizzat Doğu'daki kamplarımızı ziyaret ederek, Batı'daki gençlerimizin de bu güzel beldelerimizdeki kamplara yönelmesini teşvik etmek istedim. Gençlerimiz kamplarda kaynaşacaklar. Önümüzdeki yıldan itibaren, yurt dışındaki gençlere de karşılıklı mübadele çerçevesinde, bu kamplardan yararlanma olanağı sağlanacak.’’

ÜCRETSİZ ÇEVRE GEZİLERİ

Değişik bölgelerden gençleri biraraya getirerek, aralarında güçlü dostluk bağları kurmalarını amaçlayan kamplar, aynı zamanda öğrencilere, Anadolu'nun zengin tarihsel ve kültürel birikimini daha yakından görme olanağı sağlıyor. Kampların eğlenceli bir atmosferde geçmesi için gençlere çeşitli boş zaman imkanları veriliyor. Bölgede bulunan sinema, tiyatro, konser ve sergi gibi etkinlikleri izlemeleri, müzeleri, tarihi ve arkeolojik merkezleri ziyaret etmeleri, yöresel el sanatlarının yapımını görmeleri veya öğrenmeleri, spor yapma imkanı bulmaları amaçlanıyor.

Gençlerin bu tür gezilere katılmaları için kamp yönetimi tarafından araç sağlanıyor. Geziler için gençlerden hiçbir ücret alınmıyor.

Gevaş'ta su şakası

SU, Gevaş Gençlik Kampı'nın büyük sorunu. Şebeke olmadığı için, arazözlerle su taşınıyor. Gençler serinlemek için göle giriyor. Ama duş almaları sorun. Onlar da pet şişelerle birbirlerine su döküp şakalaşıyor ve serinliyorlar.

Mersin'den Van'daki kampa

VAN'ın Gevaş İlçesi'ndeki kampa 70 genç katılıyor. 5'ı kız. Başak ve Demet Kaplan (sol ve sağ başta) kardeşler, Mersin'den kampa katılmış. Babaları Gevaş'ta görevli olduğu için bu kampı tercih etmişler. Kamp arkadaşları Güneş Ödük ise Gevaş Lisesi öğrencisi.

Gençlere sağlıklı yaşam

KAMPLARA katılacak gençlerin konaklama ve yemek ihtiyaçları valilikler tarafından sağlanıyor. Güvenli ve sağlıklı koşullarda kampta kalabilmeleri için devletin tüm olanakları seferber ediliyor.

ALADAĞ'DA KAMP Bolu'nun doğa harikası Aladağ'da kampa katılan 82 üniversite öğrencisi de, bir hafta içinde sıkı dostluklar kurdular. Gençler, kamp programı sorumlusu Mehmet Temel, aktivite sorumlusu Şennur Sarıberberoğlu ve animatörler Erkan Gündüz, Bülent Tanesan, İsmail Mert, Muzaffer Akdoğan önderliğinde neşeli günler geçirdiler. Kamp süresince gençlere ilk yardım, step ve okçuluk eğitimleri verildi. Bolu'yu tanıtıcı gezilerin yanında yayla gezileri de düzenlendi.

Bolu Gençlik ve Spor Müdürü Erdoğan Yeşilcan da, ‘‘Aladağ, Türkiye'nin en güzel yerlerinden biri. Biz bu kamplar için çok iyi hazırlandık. İlk dönemde bazı eksikliklerimiz olabilir. Ama 2-3-4 ve 5'nci dönemlerde çok daha iyi olacağını tahmin ediyorum. Gelecek yıllarda Aladağ'ı, Uluslararası Gençlik Kampı haline getirmeyi planlıyoruz’’ diye konuştu.

Hakkari'ye havuz

DEVLET Bakanı Fikret Ünlü, Doğu'daki illere yaptığı gezi sırasında Hakkari'de bir havuzun açılışını da yaptı. Yeni ufuklar açacak bu tür girişimler, yöre halkında büyük bir memnuniyet yaratıyor.

Step zamanı

BOLU'daki kampta gençler çeşitli günboyu çeşitli aktivitelere katılıyor. Bunlardan biri de step, Kızlı erkekli gruplar, müzik eşliğinde step yaparak hem eğleniyor, hem de günlük sporunu aksatmamış oluyor.

Türkülü, halaylı eğlence

ALADAĞLAR'daki kampa katılan gençler, çevre gezileri yapıp doğa harikası Yedigöller, Gölcük, Sünnet Gölü ve Abant'ı gezdiler. Kamp alanına 6 kilometre uzaklıktaki Okçular Yaylası'nda piknik yaptılar. Yaylalara hayran kalan öğrenciler, kendi kamp alanlarında da ateş yakıp, şarkılar, türküler söyleyip, halay çekerek eğlendiler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!