Kaddafi tamam sıra Suriye’de

Güncelleme Tarihi:

Kaddafi tamam sıra Suriye’de
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2011 00:00

Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy ve İngiltere Başbakanı Cameron, Başbakan Erdoğan’dan bir gün önce Libya’ya “yıldırım ziyaret” düzenledi. Libyalı isyancılara “petrol karşılığı destek” iddiasını yalanlayan Sarkozy, “Libyalı gençlerin özgürlüğünü Suriye’dekiler için de hayal ediyorum” dedi. Cameron ise devrik lider Kaddafi’nin yakalanması için Libya’nın yeni yönetimine destek sözü verdi. İki lidere yönelik halk ilgisi sınırlı kaldı.

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan’ın Kaddafi sonrası Libya’yı ziyaret eden ilk lider olması bekleniyordu. Ancak Libya’daki iç savaşa en aktif şekilde dahil olan ülkelerden Fransa ile İngiltere’nin liderleri Nicolas Sarkozy ve David Cameron “hızlandırılmış” bir programla dün Libya’ya geldi. Muhaliflerin üssü Bingazi’deki pankartlarda “Merci Sarkozy”, “Thank you Britain” (Teşekkürler Fransa, İngiltere) yazıldı. .

Bahar yaza dönüşüyor

Yoğun güvenlik önlemleri altında Trablus’taki Corinthia Otel’e gelen iki lider Ulusal Geçiş Konseyi’nin Başkanı Mustafa Abdülcelil ve yardımcısı Mahmud Cibril ile görüştü. En önemli mesaj Suriye’ye yönelikti. Sarkozy, “Libyalı gençlerin özgürlüğünü Suriyeli gençler için de hayal ediyorum. Bu sembolik ziyareti Suriyeli gençlere ithaf ediyorum” sözleriyle Şam’a mesaj gönderdi. Cameron da, “Arap Baharı’nın, Arap Yazı’na dönüşebileceği bir andayız ve diğer ülkelerde de demokrasi yolunda ilerlemeler görüyoruz” dedi.

‘Her şey bitti, pes edin’

İngiltere Başbakanı Cameron, Londra’nın devrik lider Muammer Kaddafi’nin yakalanmasına yardımcı olacağını söyledi. Cameron ayrıca, Libya’nın Kaddafi ve yandaşlarına “Herşey bitti, pes edin” diye seslendi. Libya’da “intikam ve hesaplaşmanın” olmamasını isteyen Sarkozy ise “Kaddafi’nin adalete teslim edilmesi gerekiyor” dedi. Sarkozy, Saadi Kaddafi’nin sığındığı eski sömürge Nijer’e, aranan Libyalıları barındırmayacağı konusunda “güvendiğini” ifade etti. İki lider Libya halkının güvenliği sağlanana kadar askeri desteğin süreceğini açıkladılar.

Bingazi’nin Tahrir Meydanı’nda halka hitap eden Sarkozy, “Bölünmüş değil birleşik Libya’ya inanıyoruz” dedi. Cameron da “özgür bir Libya’da bulunmanın harika olduğunu” söyledi.

Ayrıca Cameron, Kaddafi rejiminin dondurulan varlıklarından İngiltere’deki 600 milyon sterlini serbest bıraktıklarını açıkladı. Sarkozy ise Fransa’nın Libya petrollerinin yüzde 35’ini aldığı yolundaki haberleri yalanlayarak, “El altından alınan ya da imzalanan bir anlaşma yok. Libya’da yapılacak işler, ihale yoluyla ve
/images/100/0x0/55ea40fef018fbb8f8742881
yasal şeffaflık içinde olacaktır” dedi.

‘Cazip’ Libya’ya Erdoğan turizmi

Başbakan Erdoğan’ın bölgeye gideceğini açıklamasının ardından, başkent Trablus tam bir diplomatik cazibe kaynağına dönüştü. Fransız medyası Sarkozy ve Cameron’un ziyaretinin, “Başbakan Erdoğan’ın Libya’yı ziyaret edecek ilk lider olması” nedeniyle hızlandırıldığını yazdı. Sarkozy ve Cameron’un bölgeye gideceğini öğrenen ABD de, önceki gün Trablus’a Ortadoğu’dan sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Jeffry Feltman’ı gönderdi. Feltman dün temasları sürdürdü. Bugün Erdoğan’ın yanı sıra Mısır Dışişleri Bakanı Muhammed Kamil Amr da Trablus’a gelecek.

Sarkozy-Cameron tellallara kaldı

FRANSA Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve İngiltere Başbakanı David Cameron’a Bingazi’de meydan şoku. Libyalılar iki lidere ancak doldururlar diye Tahrir Meydanı’nda Ramazan’da kadınların teravih kıldığı küçük bölmeyi ayırdılar. Ancak saat geldiğinde meydanda 150-200 kişi ancak vardı. Bunun üzerine herkesin yakınlarına telefon ederek çağırmaları anons edildi. Planlanandan 1 saat sonra meydana bine yakın insan gelince Sarkozy’nin bütün gezisini canlı yayınlayan Fransız haber kanalı BFM sunucusu Thierry Arnaud “Nereden çıktı bu insanlar” deyip dalga geçmeyi de ihmal etmedi: “Tabii Libyalılar programı herhalde bizden daha iyi biliyorlar.”
Bu arada yeni yönetime bağlı güçlerin Kaddafi’nin memleketi Sirte’ye girdiği ve Kaddafi yanlılarıyla çatıştığı bildirildi.

‘Bravo, güzel savaştınız’

Sarkozy ve Cameron, Trablus’ta bir hastaneyi ziyaret etti. İki lider hasta ve doktorlarla sohbet etti, yaralı bir milisi kutladı. İki lidere, Sarkozy’nin muhaliflerle aracılığını üstlenen filozof Bernard Henry Levy ve çok sayıda bakan da eşlik etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!