Kaçan kaçana

Güncelleme Tarihi:

Kaçan kaçana
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2015 02:16

Bir grup arkadaşınızla bir odaya kapatılıyorsunuz. Bir saat içinde ipuçlarını takip edip bulacağınız anahtarla odadan çıkmaya çalışıyorsunuz.

Haberin Devamı

Dünyada fenomen olan bu yeni eğlence konseptinin adı, ‘evden/odadan kaçış oyunu’. Türkiye’de, ilki geçen yıl İstanbul’da açılan oyunların sayısı şu anda 160’ı buluyor.

İSTANBUL Taksim’de bir apartman kapısının zilini çalıyoruz. Kapı açılıyor. Sanki az önce terk edilmiş gibi duran bir girişteyiz. Etrafta tablolar, değişik objeler ve kilitli kutular var. A“Hoş geldiniz, başlayabilirsiniz” diye bir anons duyuyoruz. Amacımız bir saatte ipuçlarını takip edip kilitli kutuları açmak ve bulacağımız anahtarla odadan çıkmak. Bulunduğumuz yer, tüm dünyada ‘Odadan kaçış’ olarak bilinen oyun odalarından biri. İpuçlarını bularak odadan çıkmaya çalışma konsepti tüm dünyada farklı senaryolarla uygulanıyor. Bazen bir hapishaneden bazen de piramitlerden çıkmaya çalışıyorsunuz. Oyun 3-5 kişilik gruplarla oynanıyor. Türkiye’de ilki geçen yıl İstanbul’da açıldı. Fiyatlar seans başında 100-150 lira arasında değişiyor. Konsepti Türkiye’ye ilk getiren ‘Istrapped’. Kurucularından Bulut Karayaka, “Birkaç yıl önce Budapeşte’de oyunu oynadık. 2013’te şirketimizi kurduk. Uygun bir ev bulup dekore ettik. İnanılmaz ilgi gördü” diyor.

‘İŞLETMELER PLANSIZ’

Karayaka, şu an tüm Türkiye’de 160’a yakın kaçış oyunu olduğunu ve bunun sağlıksız bir hal almaya başladığını söylüyor: “Hem oyunun içeriği hem de işletmeyle ilgili plansızlıklar var. Asıl endişemiz güvenlik. Alanımızda kesici, insanlara zarar verecek elektrik, vs. yok. Kameralarla odaları anlık takip ediyoruz. Belediyeye ruhsat başvurusu yaptık. Sektör yeni olduğundan sınırlar henüz doğru çizilmedi. Belediyelerin daha fazla sorumluluk alması gerekiyor.”

Hedef kitle gençler

Haberin Devamı

İstanbul’daki bir diğer odadan kaçış oyunu da Türk Beyin Takımı Kaptanı Ferhat Çalapkulu’nun hazırladığı ‘Escape Planet’. Ekimde açılan oyunun işletmecisi Melis Çalapkulu’nun hedef kitlesi gençler, çocuklarıyla oynamak isteyen aileler, turistler ve şirketler. Haftada 70 seansları var. Her evde bir eleman çalışıyor. Güvenlik için “Eğitim danışmanlık firması olarak kurulduk, kimseye haber vermedik, ruhsat çalışması olmadı” diyor.

Tüm ülkeye yayıldı

Haberin Devamı

Artık Türkiye’nin neredeyse her ilinde bir kaçış oyunu bulmak mümkün. Yalnızca Ankara’da 40’a yakın oyun evi var. Bunlardan biri olan ‘Room Escape’in sahibi Erdi Aktaş sürekli yeni oyunların olması için talep geldiğini söylüyor. Ancak sektörün yeni olması sebebiyle net bir düzenleme olmamasından şikâyetçi: “İşletme için şahıs veya normal şirket kurabiliyorsunuz ama ruhsatla ilgili belirsizlik var. Henüz bir denetim görmedik. Ruhsat için Gençlik ve Spor Bakanlığı’ndan haber bekliyoruz.”



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!