İTÜ 225 yaşında

Güncelleme Tarihi:

İTÜ 225 yaşında
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 1998 00:00

Haberin Devamı

En eski modern üniversite

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), Türkiye'nin sürekli eğitim yapan en eski öğrenim kuruluşu. 1773'te kurulan Mühendishane-i Bahr-i Hümayun'a, 1795'te Mühendishane-i Berri-i Hümayun katıldı. Bu iki okul bir üniversitenin iki fakültesi gibi birçok dersi ortak vererek 1808 yılına kadar ayrılmadı. Bu tarihten sonra okul, sırayla, Hendesse-i Mülkiye, Mühendis Mekteb-i Ali'si, Yüksek Mühendis Mektebi ve sonunda İstanbul Teknik Üniversitesi'ne dönüştü.

İLK SIRA İLK KARA TAHTA

İTÜ, tarihi boyunca bir çok ilke ve önemli projeye imza attı. Diferansiyel ve entegral hesap, fizik, kimya, hidrolik, coğrafya, mekanik ve elektrik ilk defa Mühendishane'de okutuldu ve bu konularda kitaplar yazıldı. Mühendishane öğrencileri yine ilk kez minder yerine sıralarda öğrenim gördüler, kara tahtayı kullandılar ve Fransızca öğrendiler. Hocalar ve öğrenciler Osmanlı'nın ve Türkiye'nin çağa uygun gelişmesinde önemli rol aldılar.

RADYO VE TV’NİN BABASI

Bugün vazgeçemediğimiz radyo ve televizyon da İTÜ patenti taşıyor. İTÜ Radyosu 1945 yılında kuruldu ve düzenli yayına geçti. 1971'de ilk stereo-FM vericisi faaliyetteydi. 1953'te yayına başlayan İTÜ-TV'de Halit Kıvanç, spor, magazin ve yarışma programları yaptı. Türkiye-Rusya maçı, sunucu Kıvanç'ın sesi radyodan alınarak naklen yayınlandı. Ali Esin, ilk görüntülü hava durumunu İTÜ-TV'de sunmuştu.

Ünlü mezunları, büyük projeleri, tarihi binaları, anıları ve röportajlarla İTÜ'nün 225 yılı.

Yarından itibaren Hürriyet’te....

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!