İstifalar alındı kongre takvimi başlatıldı

Güncelleme Tarihi:

İstifalar alındı kongre takvimi başlatıldı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2023 07:00

CHP MYK dün toplandı. 5 saatlik kritik toplantıda tüm üyeler istifalarını Kılıçdaroğlu’na verdi. CHP Lideri, kongre takvimini de başlattı ve “Mümkün olduğu kadar hızlı” olmasını istedi. Seçimli kongre için eylül ya da ekim başı planlanıyor.

Haberin Devamı

CHP’de hayal kırıklığıyla sonuçlanan seçimlerin ardından yükselen değişim talebi, “seçim muhasebesi” için dün toplanan Merkez Yönetim Kurulu’nda (MYK) karşılık buldu. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, MYK üyelerinin istifalarını alıp kongre takvimini başlattı. Kılıçdaroğlu kongre için, “Mümkün olduğu kadar hızlı olsun, özeleştirimizi yapalım” dedi. Genel Başkan seçimi yapılacak kongre eylül ya da ekim başı için planlanıyor.

DEĞİŞİM OLACAK

Edinilen bilgiye göre, 4.5 saati aşkın süren MYK’da Kılıçdaroğlu, üyelerin istifalarını aldı ve “Görev vereceğimiz, görev vermeyeceğimiz arkadaşlar olur, bir değişim olacak” dedi. CHP Lideri yeni MYK’yı yarınki Parti Meclisi (PM) toplantısının ardından açıklayacak. Kılıçdaroğlu’nun, Meclis yönetiminde görev almasını istediklerine ilişkin daha önce çizdiği profil, yeni MYK için de emsal olabilir. Kulislerde yeni MYK’da kadınların, gençlerin ve yeni isimlerin olacağı yorumu yapılıyor.

LİSTE DEĞİŞTİ

Kılıçdaroğlu’nun milletvekili olmaması nedeniyle Meclis Grup Başkanlığı içinse Özgür Özel’in ismi öne çıktı. CHP Lideri’nin MYK’daki son dakika müdahalesiyle, grup başkanvekili adaylıkları için hazırlanacak listede de değişiklik gündeme geldi. Hepsi erkek 8 ismin adının yer aldığı aday listesi, sayının aynı tutulduğu ancak kadın ve gençlerin de yer aldığı bir hale dönüştürülecek.

EYLÜL YA DA EKİM AYINDA

Kılıçdaroğlu toplantıda kurmaylarına, “Kongre takvimini şimdi başlatsak ne zaman biter” sorusunu da yöneltti. Kongre takviminin bir an önce başlatılmasını isteyen Kılıçdaroğlu, “Mümkün olduğu kadar hızlı olsun, özeleştirimizi yapalım” dedi. Kurmayları da takvimin hemen başlatılması halinde kongrenin eylül ya da en geç ekim ayı başına yetişeceği bilgisini verdiler. CHP Lideri’nin, bazı kurmaylarının, “Bu yılki kongrede sadece parti yönetimini seçelim, genel başkan seçimini yerel seçimler sonrasına bırakalım” önerisini de kabul etmedi. Kongre kararının yarınki PM toplantısının ardından resmen açıklanması bekleniyor.

Haberin Devamı

İstifalar alındı kongre takvimi başlatıldı

Haberin Devamı

KILIÇDAROĞLU ADAY OLACAK MI

Kılıçdaroğlu’nun kongre ısrarı, aday olup olmayacağı tartışmasına da yol açtı. CHP’den bir kaynak Hürriyet’in bu konudaki sorusu üzerine, “Bu konuda bir karar verdiğini düşünmüyorum, olmayabilir” dedi. Kılıçdaroğlu’nun adaylığı konusunu boşlukta bırakıp, parti tabanından güçlü bir davet çağrısı bekleyebileceği de öne sürüldü.

Kılıçdaroğlu dün İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile de seçimleri değerlendirdiği görüşmeler yaptı. Öte yandan kulislerde, İmamoğlu’nun Kılıçdaroğlu’nun karşısına aday olarak çıkmayacağı iddiası da gündeme getirildi ve “Ekrem Bey’den bir Muharrem İnce çıkmaz” değerlendirmesi yapıldı.

Haberin Devamı

169 VEKİL SEÇİLMİŞTİ... CHP ADINA 130 VEKİL YEMİN EDECEK

CHP listelerinden seçilen İYİ, DEVA, Gelecek, Saadet ve Demokrat Parti milletvekilleri istifalarını verip partilerine dönmeye başladı. Bugünkü yemin törenine kadar sürecin tamamlanacağı belirtilirken, bu ayrılıkların ardından CHP’nin 169 olan milletvekili sayısı 130’a düşecek. CHP’den Erzincan Milletekili seçilen Türkiye Değişim Partisi Genel Başkanı Mustafa Sarıgül’ün de ayrılması halinde CHP’nin sandalye sayısı 129 olacak. CHP listelerinden İYİ Parti’li 1, DEVA’lı 15, Gelecek ve SP’den 10’ar, DP’den de 3 isim milletvekili seçilmişti.

‘PARTİLERİNE DÖNEBİLİRLER’

İttifak kaynakları, istifaların CHP yönetimiyle iletişim halinde gerçekleştiğini söylerken CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da ittifak ortağı partilerin liderlerini arayarak, listelerinden seçilen milletvekillerinin partilerine dönebileceklerini söylediği bildirildi. DEVA, SP ve Gelecek Partileri arasında Meclis’te grup oluşturmaya yönelik çalışmalar da sürüyor. Ortaklığın çatısı konusunda formül arayışlarına odaklanan çalışmanın olumlu sonuçlanması halinde Meclis’in 6. grubu olacak bu ortaklık komisyonlara üye verecek, Meclis Başkanlık Divanı’nda da katip üyelikle temsil edilecek. (ANKARA)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!