Ä°ÅŸte sizden gelen diÄŸer yorumlar

Güncelleme Tarihi:

Ä°ÅŸte sizden gelen diÄŸer yorumlar
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 08, 2009 12:51

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın duvarında boydan boya yeralan Atatürk rölyefinin çirkinliği ile ilgili okuyuculardan gelen yorumlar:

Haberin Devamı

''Sayın Çekirge,

Göstermiş olduğunuz duyarlılığa teşekkür ederiz.

Bugünkü yazınızda geçenÂAtatürk’le ilgili yazınıza bir örnek de ben vermek istiyorum.ÂGöktürk’ün (Kemerburgaz) giriÅŸine kime benzediÄŸi belli olmayan birinin heykelini koymuÅŸlar. Tam bir rezalet..

Mutlaka değiştirilmelidir ve Ata’mıza yakışan bir heykel konmalıdır.

Saygılarımla

YUKSEL AKARSU''


 

''Sevgili Fatih Bey,

 Doğma büyüme Ankaralı olarak güzel başkentimizde bugüne değin biribirinden sevimsiz heykeller amblemler alt ve üst geçitlerle birlikte yaşamak zorunda kalmamız, bahse konu sanat eserinden uzak ve Deniz Kuvvetleri'ne hiç yakışmayan Atatürk Büstüne tepki vermediğimiz anlamaına gelmemekte ama malesef bürokrasinin ve tepkisizliğin ortasında yaşamaya çalışan başkentlinin bu duruma en fazla verebileceği tepki kafasını baş ka yöne çevirmek yada şehir dışından gelen misafirlere bak sence kime benziyor sorusunu sormakla sınırlı kalıyor. Ama yine de tüm Türkiye'ce okunan bir köşe yazarı olarak bu durumu fark etmenize ve köşenize taşımanıza inanın çok ama çok sevindim. Ama malesef yalnızca sevinmekle kaldı hevesim kursağında, ne de olsa biz başkentli yıllardır varolan amblemini sadece diğer partilere karşı provakasyon amaçlı olduğu takdirde mahkeme kararlarını uygulayan bir belediye başkanına kaptırdığımız (bakınız Akay Kavşağı vakası) için söz konusu büst de en azından Atatürk'e saygılı bir kurum tarafından ve belirli bir amaca yönelik inşa edildiği için maksimum tepkimiz biraz önce de bahsettiğim kafamızı çevirmek yada şaheseri ortaya koyan sanatçımıza şaşırmaktan ibaret....

Nilay ERGÃœN

Bahtsız bir Ankara sakini''


 

''Sayin Cekirge,

Haberin Devamı

Yerden göğe haklisiniz. Ataturk'le uzaktan yakından alakasi olmayan bu bustu ''SEYÄ°'' hangi komutan kime yaptirmis. Devletin kasasindan bunu yapana kac para odenmis? LÃœTFEN RÄ°CA EDÄ°YORUM. MANÅžETTENÂKAMUOYUNUÂBÄ°LGÄ°LENDÄ°RÄ°N. BÄ°R DE OLAYI BU YÖNDEN Ä°RDELEYÄ°N. DOÄžRUYU YAPANI HEP BERABER ALKIÅžLAYALIM. AMA YANLIÅžI DA GÖZLER ÖNÃœNE SERELÄ°M.

SAYGI Ä°LE

Mehmet Gürsoy''


 

Haberin Devamı

''Sayin Fatih Çekirge

Size yurt disinda yasayan bit Türk vatandasi olarak tesekkür ediyorum. Evet ikazinizda yerden göge kadar haklisiniz Böyle Atatürk olmaz. Fakat kabahatli sadece bu profeyi gerceklestiren degil, ondan daha büyük kabahatli bu projeyi bu sekilde teslim alan yetkili vede buna bugünedek sesiz kalan daha büyük yetkililer. Yani sorumlu tek degil.

Nedense biz insanlara sevginin yolunu acmakta oldukca zorlaniyoruz. Ben 1968 yilindan beri Almanyadayim. Gençlik yıllarımda teknoloji fazla gelişmediğinden bölgemizde akşamları 45 dakika yayın yapan Köln radyosunun Türkce bölümünü dinlerdik. Perşembe akşamlari Kur'an okunur ve tercümesi verilirdi veya bir dini konusma olurdu. İnanin o yıllarda korkudan radyoyu kapatirdim. Zira genellikle bu tecümelerin iceriği insanlarin ürkmesine neden olurdu; şunu yapma günah, bunu yapma zinalik olursun, Allah affetmez yanarsin vs., Yani dini bir öcü gibi sunarlardi.

Haberin Devamı

Sizin bu haberinizi okuduğumda o geçmis günler aklıma geldi. Çalışmalarınızda başarılar diler, saygılarımı iletirim.

Mit freundlichen Grüßen

Sefer Bağbaşı''

 


''Fatih Bey,

Milletvekili Danışmanıyım. Meclis'ten her çıktığımda o büstü bir kez daha görüyorum. Bugüne kadar çok sayıda yazara bunu yazmak aklımdan geçti; ama, üşengeçlik mi diyelim, yazmadım. Böyle bir konuyu ele aldığınız için teşekkür ederim. Aynı rahatsızlığı ciddi biçimde hissetmekteyim. Teşekkürler. Saygılarımla.

Ali Mert TAÅžCIER''


 

''Sayın Fatih Çekirge;

Siz resmi tatil günlerinde bakanlıklardaki binalarda ATATÜRK fotoğraflarını gördünüz mü?

Hayır görmediyseniz de zaten görmeyin çünkü ben her geçtiğimde yenilemek istiyorum o derece sinirleniyorum bu derece ülkesine saygısız başka millet daha görmedim ben önce onları irdeleyin derim

ZehraÂKILIÇ''


 

''Atama yazık, bize yazık, bu ülkeye yazık.

Herkes yapmasın, heryere yapmasın. Bir kurul olsun, sanat değeri olan eserler yapılsın, az yapılsın.

Ferruh ÃœLKÃœER''

 


''Fatih bey,

Bugünkü yazınızda aslında derin bir yaraya parmak bastınız. Atatürk'ün yurdun yer yanındaki heykelleri inanın felaket durumda. Artık vazgeçtik sanat değerinden, O'na benzemiyor, O'nu andırmıyorlar bile. En kalıplı, en yakışıklı bir devlet adamının karikatürü bile olamayacak derecede kötüler. Örnekse Yalova'daki, Sakarya'daki meydan heykelleri, Çorum Sağlık Müdürlüğü önündeki...yüzlercesi böyle.

Bu konuyu lütfen dile getirin ve bir dosya olarak kamuoyunun önüne koyun.

Teşekkürlerle iyi çalışmalar dilerim.''


''Sayın Çekirge, bende gördüm o büstü. Keşke görmeseydim. Acaba ben mi izam ediyorum neden kimsenin dikkatini çekmiyor. Ben aşırı hassas mıyım? diye olmadık psikolojik travmalar yaşadım..

 

Artık her ÅŸeyi söylemenin zamanı geldi. Ãœlke elden giderken hiç kimse, ben ayrıcalıklıyım diye düşünmeye hakkı yok. Bizim askerin bin dokuz yüz elliden sonra kazanılmış, bir zaafı var. Amerika’ya hayrandırlar. Hele de üst düzey askerimiz , çaÄŸrı olarak ya da NATO çalışmaları gereÄŸi Amerika’ya altı aylığına, bir seneliÄŸine seminer ya da planlama çalışmalarına katılma olanağı bulurlarsa buna bayılırlar..Diyeceksiniz ne alaka?Âcevap: Amerika’yı çok sevdikleri için Abraham Lincoln’un fizyonomisine benzetilmiÅŸ olmasını yadırgamamışlardır herhalde…

Saygılar sunuyorum.. Sevgiyle kalın… 

Özer Yıldırım''

 


Haberin Devamı

Sayın Fatih Bey,

7 Eylül tarihli yazınızda sözünü ettiğiniz Atatürk kabartması veya büstü, her neyse hakikaten çok çirkin. Ankara’ya her gidişimde benim de dikkatimi çekiyor.

Olmasını istediğiniz estetik kuruluna benzer bir sistem beğenmediğimiz 12 Eylül döneminde uygulanıyordu. O zaman çalıştığım halı firmasında Atatürk resimli halılar yapmak istemiştik. Yapabilmek için çalışmayı önce güzel sanatlar akademisine götürüp olur almam gerekmişti.

Sizinle paylaÅŸmak istedim
iyi çalışmalar

Ümit Özgül

 


Fatih Bey,


Bu yazınızı okudum, Ankara’lı biri olarak  bu Dnz. Kv. K.lığı karargâh binası duvarında bulunan Atatürk büstünü gördüm.


Çok üzüldüm. Bu benim Atatürk'üme hiç benzemiyor. Su üstünde gözüken Atatürk imajı verilmek istenmiş büst hiç benzememiş ayrıca takım elbise ile su da verilen bir görüntü de mantıklı değil. Keşke Florya da denize girdiği resmi oraya koysalardı daha güzel olurdu diye düşünüyorum. Ayrıca Ankara Mithatpaşa caddesindeki eski SSK şimdi SGK Genel Müdürlüğünün köşesinde bulunan Atatürk anıtına da dikkatinizi çekmek isterim. Hiç benzemiyor sırası geldikçe yorumlarımda da yazıyorum ama dikkate alan yok.

 

Saygılarımla

Yıldırım Sakin yorumcu

 


Haberin Devamı

Sn. Fatih Bey,
 
Dikkatiniz için teşekkür ederiz. Eşim ve tüm ailemiz ile birlikte bu çirkin şeyin oradan kaldırılması için tepkilerimizi bildirdik ancak rölyef büyüyünce bunun normal olduğu cevabını aldık. Ancak içimizden de İzmir deki dağ'a yapılan rölyefi de örnek göstermekten kendimiz alamadık.
 
Lütfen bu konunun takipçisi olup o rölyefi Deniz Kuvvetlerine yakışır hale getirme çabasını gösterirseniz çok müteşekkir oluruz.
 
Saygılarımla / Murat Sarıoğlu

 


Öncelikle bu duyarlılığınızdan dolayı teşekkür ederim ve hemen ekleyeyim Polonya’da yaşıyorum. İsmim Tamer Karabay. Gecen ay yani Ağustos 2009’da Antalya’ya tatile gittim. Antalya manzarasını seyretmek için ailemle birlikte Antalya’yı tepeden gören Kepez’e çıktık ve orada yapılan suni şelalenin yanında kocamam bir Atatürk büstü yapılmış ve suratının sol tarafından kocaman bir yumruk yemiş gibi gocuk bir yüze sahip Atatürk’le uzaktan yakından alakası olmayan garip bir surat. Ekte resmini gönderdim.

İyi çalışmalar


Tamer Karabay

 



Sayın Acar, bendeniz 28 yaşında bir gencim. Gençlik Parkı'nın Gar Lokantası'nın bulunduğu kapısını çevreleyen duvarında, ışıklarla süslenmiş bir Atatürk silueti vardı. O siluetin üzerinde ise yanılmıyorsam yine ışıklarla süslenmiş ''Ne mutlu Türküm diyene'' yazısı yer alıyordu.
 
Ne yazık ki Gökçek parkı bitirdi ve yeniden açtı, ancak koskoca parkta Atatürk ile ilgili en ufak bir ize rastlayamadım. Bu yazı ve siluetin kalkması yavaş yavaş dağlardan sözlerini silmek istedikleri Atamızın hatıratını yok etmek değil midir?
 
Engin Balım


 Merhaba Fatih Bey,
 
Size öyle içtenlikle katılıyorum ki, sanki bu yazıyı siz değil de ben yazmışım gibi hissettim okurken... Daha geçtiğimiz hafta sonu, Ankara'da gördüğümüz bir Atatürk portresi bizi tek kelimeyle şok etti... Keşke bir fotoğrafını çekmiş olsaydım da size gönderebilseydim... Arabadaki herkesin büstü görünce tek bir isim geldi aklına... Hitler! Ankara'da Atatürk'ten ziyade Hitler'e benzeyen bir büst (büst doğru tanım olmayabilir, daha çok pano gibi bir şeydi) var... Şaka gibi... Umarım yolum oraya düşer tekrar, bu sefer çekeceğim fotoğrafını ve sizinle paylaşacağım...
 
Saygılarımla,
Nilay Erarslan

 


 Fatih Çekirge,


Deniz kuvvetleri komutanlığında ki Atatürk heykeli için sizinle aynı fikirdeyim. İnanılmaz kötü. Bu işi ya yapmayın, ya da yapacaksanız doğru dürüst yapın. Askerlerin özellikle bu konuda daha itinalı olmaları gerektiğini düşünüyorum.

 


Sayın Fatih Bey,


Ben uzun yıllar 31 yıl kadar İstanbul’ da yaşayıp sonra Ankara’ya gelen ve 6 yıldır Ankara’da yaşayan bir vatandaşım. Bu korkunç rölyefi ilk gördüğümde deliye döndüm. Bir evlat yetiştiriyorum, okutuyorum iyisini kötüsünü öğretmeye çalışıyorum çocuğuma. Bu rölyefi astılar Deniz kuvvetlerinin binasına bir ay iki ay üç ay her geçtiğimde her baktığımda hem üzüldüm hem küplere bindim hem de isyan ettim. Hiç mi bu rölyefe bakan yok? Hiç mi bu işi yaptıranlar bu işin teslimini alanlar arasında bu işten anlayan yok diye… Bırakın heykel tıraş olmayı sıradan bir vatandaş olarak bile baktığında bariz bir yanlışlık var. Benzemiyor o kahramana o güzel insana, benzemiyor bu. Bir gün yine araba ile geçerken gördüm ve artık dayanamayacağım dedim. Ofisime geldim. İlk iş oturup Genel Kurmayın info mail adresine bir mail yazdım. Yazdıklarım uzun ama son söz olarak yetkililere ne olur yalvarıyorum; bu çirkinliği ortadan kaldırın. Bir TÜRK olarak bunu kabul edemiyorum dedim ve sanırım aradan 1,5 yıl geçti. Mailime cevap bile alamadım. Şimdi size çok teşekkür ediyorum bu konuyu yazdığınız için ve LÜTFEN SİZE YALVARIYORUM O ÇİRKİN RÖLYEFİ ORDAN KALDIRTIN.

 
TEÅžEKKÃœRLER

ELİF ENDER AKÇÖLTEKİN

 


 

Atama yazık, bize yazık, bu ülkeye yazık.

Herkes yapmasın, her yere yapmasın. Bir kurul olsun, sanat değeri olan eserler yapılsın, az yapılsın.

Ferruh ÃœLKÃœER
Satış Müdürü

 


Sayın Fatih Çekirge;
 
Siz resmi tatil günlerinde bakanlıklardaki binalarda ATATÜRK fotoğraflarını gördünüz mü?
Hayır, görmediyseniz de zaten görmeyin çünkü ben her geçtiğimde yenilemek istiyorum o derece sinirleniyorum. Bu derece ülkesine saygısız başka millet daha görmedim ben önce onları irdeleyin derim.

Zehra  KILIÇ

 


Fatih Bey,
 
Milletvekili Danışmanıyım. Meclis'ten her çıktığımda o büstü bir kez daha görüyorum. Bugüne kadar çok sayıda yazara bunu yazmak aklımdan geçti; ama üşengeçlik mi diyelim, yazmadım. Böyle bir konuyu ele aldığınız için teşekkür ederim. Aynı rahatsızlığı ciddi biçimde hissetmekteyim. Teşekkürler. Saygılarımla.
 
 
Ali Mert TAÅžCIER

 


 

Sayın Fatih Çekirge

Size yurt dışında yasayan bit Türk vatandaşı olarak teşekkür ediyorum. Evet, ikazınızda yerden göğe kadar haklisiniz Böyle Atatürk olmaz. Fakat kabahatli sadece bu projeyi gerçekleştiren değil, ondan daha büyük kabahatli bu projeyi bu şekilde teslim alan yetkili ve de buna bugüne dek sesiz kalan daha büyük yetkililer. Yani sorumlu tek değil

Nedense biz insanlara sevginin yolunu açmakta oldukça zorlanıyoruz. Ben 1968 yılından beri Almanya’dayım. Gençlik yıllarımda teknoloji fazla gelişmediğinden bölgemizde aksamları 45 dakika yayın yapan Köln radyosunun Türkçe bölümünü dinlerdik. Perşembe aksamları kuran okunur ve tercümesi verilirdi veya bir dini konuşma olurdu. İnanın o yıllarda korkudan radyoyu kapatırdım. Zira genellikle bu tercümelerin içeriği insanların ürkmesine neden olurdu; sunu yapma günah, bunu yapma zindanlık olursun, Allah affetmez yanarsın vs. yani dini bir öcü gibi sunarlardı.

Sizin bu haberinizi okuduğumda o geçmiş günler aklıma geldi
Çalışmalarınızda basarılar diler saygılarımı iletirim

Mit Freundlichen Grüßen
Sefer Bağbaşı

 


 

Fatih Bey merhaba,
 
Son dönemde Atatürk büst ve heykellerindeki özensizlik ve estetikten yoksunluk konusunda, sizin ve gazetenizin göstermiş olduğunuz duyarlılıktan dolayı, sizleri kutlarım. Ben de, bundan yaklaşık iki sene önce, üniversitede okurken almış olduğum "60 Sonrası Türk Sanatı" isimli dersin ikinci ödevinde bu konuya değinmiş ve "12 Eylül darbesinin getirdiği Atatürkçülük anlayışı ve Atatürk heykelleri" isimli bir ödev hazırlamıştım.
 
Saygılar,
Selçuk Işık


 


 

Bu günkü yazınız için tebrikler Sayın ÇEKİRGE bu Ülke sahipsiz değil elbet er geç sahibini de bulacak KOCA ATATÜRK'e layık büstler yapılacaktır. Bizler sizler ve nice ATATÜRKÇÜLER ne güne duruyoruz, çabalayacağız, didineceğiz. Ağzınıza sağlık, kaleminize Allah güç versin.

Saygılarımla.

Ali AYHAN.

 


 
Sayın Fatih Çekirge,
Ankara- Eskişehir yolu üzerindeki Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın duvarındaki Atatürk Rölyefi ile ilgili yazınızı okudum. Yapıldığından beri önünden her geçişimde benim de dikkatimi çekmekteydi. Türkiye’de maalesef buna benzer birçok Atatürk heykel ve rölyefleri var. Aslında böyle duvar ve mekanlara yarışmalar düzenlenerek sanatçıların davet edilip çok daha iyi uygulamalar yapılabileceğini düşünüyorum.


 


 

Merhaba Fatih bey,

İnanın sizin yazdıklarınızla benim zihnimden geçen düşünceler birebir örtüşüyor..Zaman olmasın ki ; birilerimiz o kavşaktan geçmesin. Bir Ankaralı mutlaka o kavşaktan geçmiştir ,her gün geçiyor yada geçecek.Ve maalesef ki ben oradan geçerken içim acıyor.Tanıdığım tüm yakınlarım ile de Bu görüntü üzerinde yorum yapmadan geçemiyoruz.Ne kadar kötü,ne kadar İşçiliksiz,özensiz,isteksiz,ruhsuz yapılmış bir heykel olduğunu her seferinde dile getiriyoruz..

Lütfen bu yazılarınızın devamını getirin ve sayın Gen.Kur.Bşk.

İlker Başbuğ bu duruma hemen bir el atıversin. Yazıktır, günahtır,ayıptır.Atatürk böyle görünmemeli,böyle bilinmemeli, Böyle teşhir edilmemeli. O’na yakışır, heybetli,haşmetli,bakışları dağları delecek,duruşu ileOrduları ve ulusları sallayacak bir ihtişamla,ruhla yapılmalı o heykel yada heykeller..

Ellerinize ve ruhunuza sağlık..

Kendi adıma size teşekkür ederim:Böyle kanayan bir yarayı kaleme aldığınız için..

Saygılarımla,,

Tekin ERGÃœN

 


 

Sayın Fatih Çekirge,
Ankara- Eskişehir yolu üzerindeki Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın duvarındaki Atatürk Rölyefi ile ilgili yazınızı okudum. Yapıldığından beri önünden her geçişimde benim de dikkatimi çekmekteydi. Türkiye’de maalesef buna benzer birçok Atatürk heykel ve rölyefleri var. Aslında böyle duvar ve mekanlara yarışmalar düzenlenerek sanatçıların davet edilip çok daha iyi uygulamalar yapılabileceğini düşünüyorum.

Öğr. Gör. Tekin KOÇAN

Çankaya Üniversitesi
Güzel Sanatlar Birim Sorumlusu

 


 

Sayın Çekirge,

7 Eylül tarihinde Hürriyet'te yayımlanan yazınızı okudum,teşekkür ederim,kutlarım. Böyle bir inceleme yazısını her gün bekliyordum.Haber konusu büstten önceki Atatürk Portresi de bu büstten farklı değildi.İlginç olan yeni büstün eski portreyi aratmasıdır.

Bende size katılıyorum."Önüne gelene yaptırmayın bu büstleri.Saygılar sunarım.

Muhittin Aliz
Mülkiye Başmüfettişi


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!