İstanbul'u Dinliyorum

Güncelleme Tarihi:

İstanbulu Dinliyorum
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2001 00:00


Dr. Nilgün GEDİKOĞLU
Haberin Devamı

YÖNETİLENLERİN DİKKATİNE

Evlenecek çiftler için

Bakırköy Belediyesi, Bizim Lösemili Çoçuklar Vakfı ile ortaklaşa bir kampanya başlattı. Bu sayede evlenecek çiftler hasta çocuk sahibi olma riskini bilecek.

BAKIRKÖY

Halk arasında ''Akdeniz hastalığı'' olarak bilinen ''beta talasemi’’nin kan testi Çapa Tıp Fakültesi bünyesinde Bizim Lösemili Çoçuklar Vakfı Başkanı Prof. Dr. Gündüz Gedikoğlu başkanlığında TAUM Merkezinde yapılıyor. Prof. Dr. Gündüz Gedikoğlu, ülkemizde yaklaşık 500'e yakın çocuğun beta talasemi'li olarak dünyaya geldiğini söyledi. Gedikoğlu '' Beta Talasemi, diğer Akdeniz ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de önemli bir sağlık sorunu oluşturmaktadır. Doğum hızı yüksek ve akraba evliliği sık olan ülkemizde her beş evlilikten biri, beklenenin üzerinde beta talasemi'li hasta çocuk dünyaya getirmektedir. Beta talasemi taşıyıcı çiftler, evlendiklerinde aralarında akraba yakınlığı bulunduğu taktirde, hasta çocuk doğurma olasılığı yüksektir '' şeklinde konuştu.

Talasemi nasıl anlaşılır?

Talasemi hastalığı, taşıyıcı bir anne ve babada bulunuyorsa kalıtsal yollardan çocuğa da geçiyor. Bebek doğduktan üç ay sonra kendileri için gerekli kırmızı kan hücresi yapılamadığından kansızlık belirtileri ortaya çıkıyor. Çocuklarda renk solması, uykusuzluk, huzursuzluk, iştah azalması ve karın büyümesi şeklinde beliriyor. Eğer hastalık teshis ve tedavi edilmezse, 1 ila 8 yaşları arasında çocuk ölümleri gerçekleşiyor.

Bu hastalığın tek tedavisi var. Hastanın ömür boyu 3-4 haftada bir kan aldırması ve bir pompa aracılığı ile uygulanan desferal isimli ilacı kullanması gerekiyor. Günümüzde hastalığın tedavisi için etkili çözümler aranıyor. Eğer sağlıklı bir verici varsa kemik iliği nakli yapılıyor. Ancak bu operasyonda başarısızlık riski de söz konusu.

Talasemi taşıyıcıları ise hasta olarak kabul edilmiyor. Taşıcıyılar için herhangi bir tedavi gerekmiyor. Talasemi taşıyıcıları, taşıyıcı olduklarını hasta bir çocuk sahibi olduklarında; ya da özel taşıyıcılık kan testi yaptırdıklarında öğrenebiliyorlar. Bilgisayarlı kan sayım cihazında MCV denilen değerin 80'in, mch denilen değerin 27'nin altında olması talamesi taşıyıcısı olabilmek anlamına geliyor. Bu durumda mutlaka Hb Elektroforezi yaptırmak gerekiyor.

Her 100 kişiden 3'ünün bu hastalığı taşıdığını söyleyen Bakırköy Belediye Başkanı Dt. Ahmet Bahadırlı '' Ülkemizde kalıtsal yollardan geçen bu hastalığın önüne birkaç dakikalık yapılacak olan talasemi testi yaptırarak önlem alınabilir. Sonradan üzülmek yerine başta gereken tebbir alınması gerekiyor. Bunun için Belediyemizin nikah memurluğuna başvuran çiftlerin öncesinde bu testi yaptırmalarını istiyoruz''dedi.

YÖNETENLERİN DİKKATİNE

Kapkaççılar işbaşında

KOZYATAĞI

Kozyatağı Carrefour arkasındaki Sağlık Sitesi çevresinde her gün kapkaççılık meydana geliyor. Arabalı kapkaççıların akşam karanlığından yararlandıklarını belirten okurumuz, en son sabahın yedisinde de bir kadının kapkaççıların saldırısına uğradığını ve yerde sürüklenerek yaralandığını bildirdi.

Okurumuz semt sakinlerinin, tıpkı Carrefour önündeki gibi sokak başında da bir ekip aracının bulunmasını istediklerini belirtti.

Belediye bunu niye yapıyor?

KAVACIK

Kavacık'tan arayan bir okurumuz, bütün semt sakinleri adına bir şikayette bulundu. İkinci köprünün yapılmasından sonra yoğun yapılaşmanın olduğu bölgelerinde eskiden beri oturduklarını söyleyen okurumuz, evlerinin önünde taş, toprak, moloz vs. olduğu ve çevreyi kirlettikleri gerekçesiyle belediyenin ceza uyguladığını bildirdi. 1998 yılında yapılan bahçe düzenlemesinden sonra kendilerine ceza geldiğini söyleyen okurumuz, hiçbir tutanağa imza atılmaksızın bunun nasıl uygulanabildiğini soruyor. Nitekim, kendisi gibi ceza kesilen 11 semt sakininin belediyeye dava açıp kazandığını belirtiyor. Okurumuz İSKİ'nin yaptığı çalışmadan sonra arta kalan molozları sokağa yığdığını belirtti ve ‘‘Onların yarattığı kirliliğin cezasını niye biz ödeyelim?’’ diye soruyor. Okurumuzun bir şikayeti daha vardı:Tapu sicil için başvurduğunda 10 milyon TL bağış alınmış. Karşılığında makbuz verildiğini, sonra bunu geri alıp yırttıklarını söyleyen okurumuz, yırtık makbuzu saklıyor.

BEYOĞLU BELEDİYESİNE İKİ TEŞEKKÜR

Sokakta çöp sorunu bitti

Cihangir, Güneşli Sokak sakinleri adına arayan Yıldız Ertem, çöp sorunu ile ilgili şikayetlerini yayımlamamızdan sonra sokaklarına konteynır geldiğini ve artık çöp sorunu ve çöp kirliliği yaşamadıtklarını .eyirterek sokak sakinleri adına sütünümüz aracılığı iule Beyoğlu Belediyesi'ne teşekkür ettikleri ifade etti.

Gecekondu tabela kaldırıldı

Gazetemizde tarihi Galata Kulesi'nin görüntüsüne gölge düşüren bir tabelayla ilgili bir haber yayımlanmıştı.

Bu tabela her açıdan bakıldığında tarihi kulenin manzarasını bozan, görüntü kirliliği oluşturuyordu.

Haber üzerine tabelanın kalkması herkesi sevindirdi.

Bu duyarlılığından ötürü Beyoğlu Belediyesi’ne teşekkürler.

TEL: 0 800 219 60 48 FAKS: 0 212 677 03 98

E-MAİL: ngedik@hurriyet.com.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!