İstanbul'u Dinliyorum

Güncelleme Tarihi:

İstanbulu Dinliyorum
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2000 00:00

Nilgün GEDİKOĞLU
Haberin Devamı

TAKİPÇİSİYİZ

Beton santrali faaliyette geçmiyor, şimdilik!

KÜÇÜKÇEKMECE

Başakşehir Konutları sakinlerinin kabusu haline gelen beton santralinin faaliyete geçmeyeceği teminatına rağmen ışıklandırma ve çevre düzenlemesi yapılması endişe kaynağı oldu.

Büyükşehire bağlı Kiptaş tarafından inşa edilen Başakşehir Konutları'nın arkasında bulunan beton santrali, bir süre önce faaliyetlerini Büyükşehir Belediyesi'nin Gayrı Sıhhi Müesseseler İnceleme Kurul Kararı (03.12.1999 tarih ve 7141 no.'lu kararı) uyarınca durdurmuştu. Mesken alanında bulunan santral hakkında Büyükşehir Belediyesi tarafından yıkım kararı da verilmişti. Aradan aylar geçmesine rağmen santral yıkılmadığı gibi, çevresinde ışıklandırma çalışmaları başladı. Santralin yeniden faaliyete geçmesinden korkan Başakşehirli okurlarımız bizi aradılar.

Küçükçekmece Belediyesi, kaçak beton santrali hakkında 04.12.1999 tarihli encümen kararıyla yıkım ve 1 milyar lira para cezası hükmü verdi. Buna karşılık 2 yıllık yasal süre zarfında, imar planı tatbik edilinceye kadar inşaat alanının dışına geçmemek üzere geçiçi inşaat izni verildi. Küçükçekmece Belediyesi proje dışına taşmamak şartıyla bu çalışmaya ışıklandırma ve çevre düzenlemesinin de dahil olduğunu belirtiyor.

Santral inşaatını yürüten firma olan Kayı İnşaat Genel Koordinatorü Sabri Avcı ise tüm iddiaları yalanlıyor. Sabri Avcı'nın açıklaması şöyle: ‘‘Beton santralimiz geçiçi tesis olup, şehir merkezinin dışında, boş bir alanda konutlara oldukça uzak mesafede kurulmuştur. Ayrıca, çevrede bulunan beton santrallerinden farklı bir çalışma yapmayacağımız gibi, atık su kirliliği yaratmadığı, hava kirliliği normlarını aşmadığı, gürültü kirliliği yapmadığı Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü tarafından verilen Ön Emisyon Raporu ile onaylanmıştır. Firmamıza yönelik halktan gelen şikayetler üzerine Büyükşehir Belediyesi çalışmalarımızı bir süre durdurmamızı istedi. Şu anda tüm faaliyetlerimizi durdurmuş bulunmaktayız. Beton santralinin etrafına ışıklandırma yapmamız veya üretime geçmemiz söz konusu değildir.’’diyor.

Başakşehir Konutları sakinleri ise sürekli bizi arayarak santralin kapatılmasını istediklerini belirtiyorlar. Biz de santral ile ilgili tüm gelişmeleri izlemeye devam edeceğiz.

Aynur ASLANKAYA

YÖNETENLERİN DİKKATİNE

CİHANGİR

Çöpler sokakta kaldı

Cihangir, Güneşli Sokak'tan bir faks aldık. Şöyle diyor okurumuz:

‘‘Cihangir'i tamiz tutma kampanyaları, Cihangir festivalleri çok çağdaş davranış biçimleri ama Cihangir'i temiz tutma fikrinden önce Cihangir'in kirlenmemesi için İstanbul'un, hatta Türkiye'nin her yerinde uygulanan çöp konteynırlarının kullanılması gerekir. Oysa Cihangir, Güneşli Sokak'a yıllardan beri tüm çabalarımıza karşın bir tek konteynır koyduramadık. Ne muhtarlık, ne de Beyoğlu Temizlik İşleri yardımcı oldu. Söylenen, ‘‘Bomba konması olasılığı yüzünden konteynırların sakıncalı olduğu...’’

Sonuçta, oldukça fazla yabancının yaşadığı bu tarihi semtte insanlar çöplerini poşetler içinde sokak başlarına bırakıyorlar. Kedi, köpek veya bazı insanlar da bu çöpleri dağıtıp etrafa saçtıklarından hem sağlık, hem de görüntü açısından korkunç bir manzara ortaya çıkmaktadır.’’

MASALAR KALDIRIMA

Okurlar ne diyor?

Kadıköy'e gidiyorum

ÜSKÜDAR

Üsküdar, Çiçekçi'de oturduğunu belirten bir okuumuz, semtlerinde masaların kaldırıma çıkarılması konusunda çok umutsuz olduğunu belirtiyor. ‘‘Canım Üsküdar'a inmek istemiyor. Üsküdar Belediyesi'nden açık hava mekanlarına izin tabii ki çıkmaz. Çünkü insanların zihniyet ve kültürü buna elverişli olmadığı gibi, binaların restorasyon ve bakımı, kent mobilyaları vs. yok denecek kadar az.

Daha medeni diye Kadıköy'e iniyorum’’ diyen okurumuzun bir de şikayeti var. Haydarpaşa'ya uzanan sahil yolunun işportacıların, dökülen kırılan çay bardaklarının, izmaritlerin mekanı olduğunu söylüyor ve Rıhtım Caddesi'nin ilgi beklediğini belirtiyor.

Şişli Champs-Elysees’ye benzemek zorunda mı?

ŞİŞLİ

Geçtiğimiz hafta 'Masalar Kaldırıma' kampanyası kapsamında, Şişli Belediyesi'nin kentsel tasarım projesi hakkında bir haber yayınlamıştık. Başkan Mustafa Sarıgül, proje tamamlandığında Şişli'nin, Paris'teki ünlü Champs-Elysees Bulvarı'na benzeyeceğini iddia etmişti.

Haber üzerine Şişlili bir okurumuzdan mektup aldık. Mektubun başlığı 'Şişli Champs-Elysees olmayacak'. Okurumuzun mektubunu kısaltarak yayınlıyoruz:

Masaları dışarı çıkarmakla bir cadde Champs Elysees olamaz. Ayrıca olmasına da gerek yok. Haberinizde ismi geçen yerler ve caddeler zaten isimlerini duyurmuşlar. Onları ünlendirmek ya da işlekleştirmek için Avrupa'nın ünlü bir caddesine benzetmeye gerek yok.

Proje kapsamına giren caddeleri biliyorum ve onların masa çıkartılacak genişlikte olduklarına kesinlikle inanmıyorum. Hafta içi mesai saatinde bile yaya olarak adımınızı güçlükle atıyorsanız, masalara nasıl yer bulunacağını açıkçası merak ediyorum...

Eğer sorun sosyal ve ekonomik boyuttaki çöküşse o zaman bu çöküşe sadece belli bir bölgeye aitmiş gibi muamele yapmak bence çok yüzeysel bir bakış açısı.

Bu çöküşe bir çözüm bulmak isteniyorsa, öncelikle Büyükşehir Belediyesi olmak üzere, İstanbul'un tüm belediyeleri biraraya gelmeli ve gönüllü çalışmalar başlatılmalı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!