İstanbul'u Dinliyorum

Güncelleme Tarihi:

İstanbulu Dinliyorum
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2000 00:00

Nilgün GEDİKOĞLU
Haberin Devamı

BU OLAYIN TAKİPÇİSİYİZ

İkinci şoför cinneti

Kısa bir süre önce Kadıköy'den duyurduğumuz otobüs şoförü cinnetinin ardından benzer bir olay da Tuzla'da meydana geldi. Vatandaşlar İETT yönetiminin bu konuda artık bir önlem almasını istiyor.

Aralık ayının ortalarında 'Şoför cinnet geçirince' başlığıyla bir haber duyurmuştuk. Haberi bize ileten okurlarımız, bir İETT şoförünün trafikte özel bir arabayla dalaşmaya girdiğini, kentin içinde otomobil önde otobüs arkada bir kovalamaca yaşandığını ve yolcular şoförü uyarmaya kalkınca iyice öfkelenen sürücünün Kadıköy'den kalkan otobüsü Salı Pazarı mevkiinde yolun kenarına çekip otobüsü içinde yolcularla öylece bıraktığını bildirmişti.

Bu olayın endişe verici olan yanı, münferit bir olay olmasından öte, İETT şoförlerinin tavırlarıyla ilgili her geçen gün daha yoğun ihbarlarlar almamızdı.

Şoförler de haklı

Otobüs şoförleri geçinilmesi güç maaşlarla çalışıyor, bunu da çoğu kez geç ya da taksit taksit alıyor. Üstelik İstanbul gibi bir kentte bütün mesaisini trafikte geçiren bir insanın, eninde sonunda tahammülsüz bir psikolojiye sahip olacağını tahmin etmekte güç değil.

Geçen ayki yazımızda okurlarımızın İETT yönetiminden bu konuda taleplerini dile getirmiştik. Dönemin İETT Genel Müdürü Raif Yetim'e şoförlerinin günlük yaşamdaki streslerini azaltmak için, iş sağlığını arttırmaya yönelik grup terapilerini ve kurum içi eğitim çalışmalarını düşünüp düşünmediklerini sormuştuk. Emniyet gibi kamu hizmeti veren başka meslek gruplarında da bu tür çalışmalar oluyor.

Bu yazımızdan kısa bir süre sonra İETT'de bir görev değişikliği oldu ve Sayın Yetim belki de bu tür bir çalışmaya fırsat bulamadan yerine Nevzat Pakdil getirildi.

Şimdi başka bir İETT şoförüyle ilgili yeni bir faks var elimizde. Olay Tuzla'da geçiyor. Her sabah 11:05'te Aygaz Durağı'nda olması gereken otobüs saat 11:40'ta durağa geliyor. Yolculardan yaşlı bir bey, şoföre 'Niçin geç kaldınız oğlum?' diye sorunca olan oluyor ve hiddeti kendinden menkul şoför, var gücüyle gaza basıyor.

Yolcular denize!

Hızdan sağa sola savrulan yolcular şoförü sakinleştirmeye çalıştıkça daha da sinirlenen şoför yolculara hakaret etmeye başlıyor. Neden sonra, öfkesini bastırmak için bir fikir gelmiş aklına: Yolcuları denize atmak!

Eğer otobüsün güzergahı Emniyet Müdürlüğü'nün önünden geçmeseymiş bunu gerçekten yapar mıydı bilmiyoruz. Neyse ki müdürlükte, yolcularla şoför arasındaki tartışma hafifliyor ve otobüs kah çok yavaş, kah çok hızlı yoluna devam ediyor.

Okurumuz müdürlükteki konuşmadan sonra bile şoförün arada fırlattığı bakışların gerçekten korkutucu olduğunu belirtmiş mektubunda.

İETT yöneticilerinin dikkatini çekmek istediğimiz konu da bu. Bu bize ulaşan ilk 'hiddetli şoför' şikayeti değil. Görünen o ki, son da olmayacak. Çözüm, şoförün kurumiçi disiplin cezalarından birine çarptırılması da değil. Otobüsün numarasını o yüzden yayınlamıyoruz.

Fakat yeni İETT yönetiminin bu konuyu kurumun öncelikli sorunları arasına alması ve çözüm üretmesi gerekiyor. Şimdilik bir kaza olmadı, kimsenin canı yanmadı. Ancak bu, aynı nedenlerle benzer bir musibetin meydana gelmeyeceği anlamına gelmiyor.

Ve eğer üzücü bir olayla karşılaşırsak bu sadece o şoförün sorumluluğu olmayacak.

Savaş ÖZBEY

ALKIŞLAR

Bayramlıklar başkandan

FAZİLET Partili Sultanbeyli ve Gaziosmanpaşa Belediyeleri fakirlere yönelik yardımlar konusunda birbiriyle yarışıyor. Her iki belediye de ilçelerindeki ihtiyaç sahiplerine en çok yardım yapan belediyeler. Fakat bu yarışa son noktayı kuşkusuz Sultanbeyli Belediye Başkanı Yahya Karakaya koydu: Sultanbeyli Belediyesi şimdi de giyecek yardımı başlattı. Belediyeden yapılan açıklamaya göre daha önce yapılan yakacak ve yiyecek yardımının ardından şimdi de ilçedeki ihtiyaç sahiplerine giyecek yardımı yapılıyor. Toplam 2 bin 500 kişiye elbise, pantalon, kaban, manto, ayakkabı ve atkı dağıtılıyor ve yardımların Kurban Bayramı'na kadar süreceği belirtiliyor.

YÖNETENLERİN DİKKATİNE

Bu pazardan da şikayet var

KADIKÖY

KÖŞEMİZDE Yeşilköy'deki semt pazarı konusunda yayınladığımız yazının ardından bir başka pazar şikayeti de Kadıköy'den geldi. Sahrayıcedid’ten okurlarımız, Osman Nuri Ergin Sokak ve altı komşu sokakta kurulan semt pazarından şikayet ediyor.

Okurlarımız cumartesileri kurulan bu semt pazarı yüzünden ambulansın ve itfaiyenin sokak içlerine erişemez olduğunu, gürültü ve pisliğin ötesinde otoparklarda araçlar mahsur kalmasın diye cuma akşamından arabalarını yol kenarına parketmek zorunda kaldıklarını anlatıyor.

Pazar konusunda defalarca başvurulduğu halde uzun süredir kaldırılmadığını belirten semt sakinleri, Belediye Başkanı Selami Öztürk'ten en azından pazarı haftaiçi bir güne almasını talep ediyor.

Ekmek araçları tehlike saçıyor

ZEYTİNBURNU

ZEYTİNBURNU'ndan arayan bir okurumuz, semt sakinlerinin ortak bir şikayetini dile getirdi. Ekmek taşıyan araçların sürücülerinin dar sokaklarda hız yaptığını ve tehlike yarattıklarını belirtti. Bir felaket yaşanmadan, bu durumun denetim altına alınması isteniyor.

Karanlıkta bayramlaştık

ESENLER

ESENLER Oruç Reis Mahallesi'nden bize ulaşan okurlarımız bölgede özellikle 622, 623 ve 625'inci sokaklarda uzun süredir devam eden elektirk kesintilerinden şikayet ediyor. Bayramdan önce altı gün boyunca elektriklerin kesildiğini ancak bayramın ikinci günü geldiğini belirten okurlarımız, yetkililerin kendilerine altyapı yetersizliğini gerekçe gösterdiklerini belirtiyor. Okurlarımız gereken

altyapı yatırımlarının tamamlanmasını ve çekilmez hale gelen elektrik sorununun bir an önce çözüme kavuşmasını istiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!