İstanbul'u Dinliyorum

Güncelleme Tarihi:

İstanbulu Dinliyorum
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 1999 00:00

Nilgün GEDİKOĞLU
Haberin Devamı

BU OLAYIN TAKİPÇİSİYİZ

Ya kokmasaydı...

Gaziosmanpaşa'da belediye rögar kapaklarının üstünü de asfaltlayınca kanalizasyonda biriken metan gazı sıkışırak tuvaletlerde koku yapmaya başladı. Semt sakinlerinin uyarısıyla bölgeye giden İSKİ ve GOP Belediyesi ekipleri kapağın üstündeki asfaltı kaldırınca tehlikeli gaz dışarı çıktı.

Gaziosmanpaşa, Yıldız Tabya Mahallesi sakinleri geçtiğimiz salı akşamı tuvaletlerinden gelen kesif bir kokuyla paniğe kapıldılar. Kokunun doğalgazdan kaynaklandığını sanan semt sakinleri derhal İGDAŞ'a haber verdiler ancak kuruluştan gelen ekip kendilerine konunun doğalgazla ilgisi olmadığını kanalizasyonla ilgili olduğunu söyledi.

Okurlarımız durumdan gazetemizi haberdar edince İSKİ ve Gaziosmanpaşa Belediyesi'ni harekete geçirdik. Yerinde yapılan incelemeden çıkan sonuç bu tuhaf kokudan daha da şaşırtıcı: Belediye asfaltlama çalışmaları sırasında sokakla birlikte rögar kapaklarının üstünü de asfaltlayınca, kanallarda metan gazı sıkışması meydana gelmiş ve koku bu sıkışmadan kaynaklanıyormuş.

İSKİ ve GOP Belediyesi ekipleri ortaklaşa yürüttükleri çalışmayla rögarları tekrar açtı ve sıkışan metanın dışarı çıkmasını sağladı.

Böylece tehlike şimdilik geçmiş görünüyor ama akla takılan şu sorular hala yanıtsız: Nasıl oluyor da bir belediye, sokaklardaki rögarların üstünü asfaltlıyor? Bu işler bu kadar özensiz mi yapılmalı? Ya sıkışan ve patlayıcı olduğu bilinen metan gazı kokunun ötesinde başka bir felakete neden olsaydı? Gaziosmanpaşa'da böyle üstü asfaltlı başka rögarlar da var mı?

YÖNETİLENLERİN DİKKATİNE

Yardımlarınız için

BAKIRKÖY

Yalnızca Bakırköy Belediyesi'ninde işleyen bir sistem. Tam 1.5 yıldır azami tempoda işliyor. Bakırköy Belediye Başkanı Ahmet Bahadırlı'nın önderliğinde; başında Hulki Alkım'ın bulunduğu Hizmet Eli Projesi... En kısa anlatımla yardımları yerine ulaştırmada aracılık ediyor bu sistem. 1.5 yıldır 83 il ve ilçeye, vakıf talebine göre yardım ulaştırmış.

Hepimiz biliyoruz. Özellikle deprem felaketinin ardından yardımların yerlerine ulaşmasında çoğu kez sınıfta kalındı. Neden? Çünkü yardımların adreslerine varmasında aksaklıklar yaşandı. Hem yardıma ihtiyacı olanlar bu malzemelerden yoksun kaldı, hem de yardımseverler kırıldı, güvenlerini yitirdiler. Bu da yardımların yerlerine ulaşmasında çok önemli bir faktörün gözardı edildiğini ortaya koydu: Koordinasyon. Ama Yardım Eli Projesi, 1.5 yıldır tıkır tıkır işleyen bir sistem.

17 Ağustos'tan bu yana da deprem bölgelerine yardım ulaştırıyor. 120 kamyon dolusu yardımı yerine göndermiş. Yurt içinden ve yurt dışından.

İhtiyaçlar neler?

Bir telefonunuz yeterli. Yardımlarınız kapınızdan alınacak ve yerine ulaştırılacak.

Sözü uzatmayacağız.

Yardıma ihtiyaç var; özellikle deprem bölgelerinde.

Hizmet Eli Projesi, yardımların daha da anlamlı olması için acil ihtiyaçları belirlemiş:

Tekerlekli iskemle

Battaniye

Uyku tulumu

Kazak

Çocuk montu

Kışlık ayakkabı.

(Bayram'da da çocuk montu ve kışlık ayakkabı'nın ağırlıkta olduğu yardım planlanıyor).

Hizmet Eli Projesi'ndeki elemanlar harıl harıl çalışıyorlar. Doğru adrese, doğru ihtiyaçları ulaştırmak için.

Ve işte yardımseverlerin ihtiyacı olduğu tek şey, telefon numarası:(212) 560 83 89.

ALKIŞLAR

Fakir bacalar tütecek

SULTANBEYLİ

Sultanbeyli Belediyesi ihtiyaç sahibi vatandaşlara kömür yardımı yapacak. Belediye Başkanı Yahya Karakaya yardımlar çerçevesinde yaklaşık 300 ton yüksek kaliteli kömür yardımı yapılacağını söyledi.

Ama Sultanbeyli Belediyesi bununla kalmayacak. Başkanın dar gelirli Sultanbeylilere bir başka müjdesi daha var: Yakacak yardımını gıda yardımı takip edecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!