İstanbul’da kabus gecesi

Güncelleme Tarihi:

İstanbul’da kabus gecesi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 2023 07:00

İstanbul’un Karadeniz’e yakın kuzey ilçeleri Başakşehir ve Arnavutköy’ü vuran selden geriye çamur, iki ölüm acısı ve büyük maddi zarar kaldı. Başakşehir’de kafede otururken sele kapılan 57 yaşındaki Yıldız Yurtseven ile İkitelli’deki evi suyla dolan 32 yaşındaki Gineli İmara Kebe hayatlarını kaybetti.

Haberin Devamı

Kırklareli’ndeki sel felaketinden kötü haberler geldiği sırada, yağmur bulutları İstanbul’un kuzey ilçelerini de teslim aldı. İlk olarak önceki gün 17.30 sıralarında Karadeniz üzerinden gelen yağış Arnavutköy’de etkisini gösterdi. Bir anda itfaiye, İSKİ ve AFAD’a binlerce su baskını ihbarı yağmaya başladı. AKOM’un verilerine göre, Arnavutköy’e 128 kilogram yağış düştü. Bir anda oluşan sel vatandaşları yollarda mahsur bıraktı. Bir semt pazarındaki tüm tezgâhlar selle birlikte sürüklendi.

İstanbul’da kabus gecesi

HAVALİMANINA YILDIRIM DÜŞTÜ

Yoğun yağmur sırasında İstanbul Havalimanı’ndaki uçuş operasyonları kısa bir süre durdu. İstanbul Havalimanı’na iniş için alçalan uçaklar havada tur atmak zorunda kaldı. Yağmur sırasında uçak park alanlarının bulunduğu alana yıldırım düştü. Olaydan etkilenen iki personel hastaneye kaldırıldı.

Haberin Devamı

İstanbul’da kabus gecesi

BAŞAKŞEHİR KÂBUSU YAŞADI

Ancak en büyük zarar Başakşehir’de oldu. Kayaşehir Merkez, Siteler ve Turgut Özal metro istasyonlarını su bastı. Kirazlı-Kayaşehir Metro Hattı’nın Kayaşehir Merkez istasyonu saat 20.25’te kapatıldı. Siteler ve Turgut Özal istasyonları da 21.22’de kapandı. Başakşehir Millet Kıraathanesi’nde onlarca kişi su baskını nedeniyle mahsur kaldı. Vatandaşlar el ele tutuşarak insan zinciri oluşturdu ve suların içinden öyle çıktı. Başakşehir Çam ve Sakura Hastanesi’ni de su bastı. Hastaneye giden Mimar Kemalettin Bulvarı sulara gömüldü. Ayrıca Başakşehir Garanti Kavşağı Altgeçidi, Başakşehir Bedrettin Dalan Bulvarı, Başakşehir Mimar Kemalettin Bulvarı, Başakşehir Süleyman Demirel Bulvarı, Kiptaş Masko Evleri Kavşağı da ulaşıma kapandı. Sel suları milyonluk evlerin bodrum katlarını da doldurdu. Suda yüzen otomobiller kullanılamaz hale geldi.

İstanbul’da kabus gecesi

Haberin Devamı

KAFEDE OTURURKEN SELE KAPILDI

Başakşehir Sular Vadisi’nde oluşan sel, o sırada kafede oturan Yıldız Yurtseven’i sürükledi. Yaklaşık 3 kilometre sürüklenen Yurtseven, bir kafenin içine dolan sularda boğularak hayatını kaybetti. Kafe sahibi Fırat Tilbaç, “Yukarıda baktık bir insan su içinde geliyor. Biz de onu kurtarırız belki dedik ama baktık ölmüş. 3 km sürüklenerek gelmiş, o şekil bizde kafenin içine almaya çalıştık” dedi. Küçükçekmece, Atatürk Mahallesi Engin Sokak’ta yaşayan Gine uyruklu İmara Kebe de evine dolan sulardan kaçamadı ve boğularak hayatını kaybetti.

İstanbul’da kabus gecesi

GÜMRÜK SULAR ALTINDA

- İkitelli’deki MASKO Mobilyacılar Çarşısı da suyla doldu. Sel park halindeki otomobilleri sürükleyerek dükkân camekânlarından içeri soktu. Sel nedeniyle mağazalardaki mobilyaların neredeyse tamamı kullanılamaz hale geldi. Halkalı Gümrüğü de Küçükçekmece Gölü’nün taşmasıyla sular altında kaldı. Gümrük çalışanları ve işlemler için gümrükte bulananlar, gümrüğün yanında bulunan kafeye sığındı.

Haberin Devamı

İstanbul’da kabus gecesi

Küçükçekmece Gölü’nün taşması sonucu Halkalı Gümrüğü su altında kaldı. Başakşehir ve Arnavutköy’de sel suları caddelerde araçları yuttu.

Kafe müşterileri, çalışanları ve kafeye sığınanlar yükselen su nedeniyle bu kez çatıya koştu. Mahsur kalanlar itfaiye ekipleri tarafından botlar ve iş makineleri ile kurtarıldı. Botla kurtarılan kafe çalışanı Emre Tuğrul, “Önce ayak boyu su vardı, çok fazla ciddiye almadık. Ondan sonra buradaki vagonların düşmeye başladığını gördük. Ondan sonra su seviyesinin yükseldiğini anladık. Ardından da müşterilerimizi çatı katına aldık. Su ile birlikte yılan ve böcekler vardı, bundan korkan müşterilerimiz oldu. Onları rahatlatmaya çalıştık. İki saatin üzerinde içeride mahsur kaldık” diye konuştu.

Haberin Devamı

İstanbul’da kabus gecesi

YERLİKAYA: HANE BAŞINA 15 BİN TL

-İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya gece yarısı acilen İstanbul’a gelerek sel felaketinin yaşandığı mahallelerde incelemelerde bulundu. Yerlikaya, baskınlarından etkilenen ailelere 15 bin TL yardım yapılacağını duyurdu. Yerlikaya, “2 vefatımız 31 yaralımız var, 8’inin tedavi süreçleri devam ediyor” dedi. Hayatını kaybeden Yıldız Yurtseven’in cenazesine de katılan Yerlikaya, burada da 564 konutla 744 iş yerinde su basması olduğunu AFAD’ın ilk etapta 40 milyon TL gönderdiğini ve ödemelerin başladığını belirtti. Arnavutköy Belediye Başkanı Haşim Baltacı da belediyenin de desteğiyle mağdur vatandaşlara toplam 20 bin lira ödeme yapılacağını söyledi.

Haberin Devamı

O ANLARI ANLATTILAR: KAPIYI AÇTIM SU TOKAT GİBİ ÇARPTI

- Arnavutköy, Başakşehir ve Küçükçekmece’de dehşeti yaşayanlar, o anları şöyle anlattı:

Metin Yağız: “Su baskını olduğu esnada rögarı açtım. Bakım yapılmadığı için direkt rögarlardan tuvaletlere su akmaya başladı. Tuvaletlerden, lavabolardan akmaya başladı. Yani içeriye, direkt kanalizasyon suyu geldi.”

Güven Hayta: “Arabamızın yanında park edilmiş iki otomobil sürüklenerek dereye düşmüş ve suyun önünü tıkamış. Sular iyice yükselince babam otomobili kurtarmaya çalışmış ama otomobil sürüklenerek başka araçlara çarpmış. Babam arka camdan kaçarak kendisini kurtarmış.”

İstanbul’da kabus gecesi

2 ÇOCUKLA ANNEYİ KURTARDIK

Celal Öztunç: “Balkondan yağmuru izlerken karşımızdaki evi su bastı. Hemen koştuk giderleri açtık ancak iki otomobil dereye sürüklenerek tıkadı. Herkes yardım istiyordu. Yandaki bir evi korkuluklarını çıkartarak 2 çocuk ve annelerini kurtardık.”

Sahra Talan: “Odamın kapısını açtığımda su bana tokat gibi çarptı. Sonra komşularımız gelerek beni çıkarttılar. Kedim içeride kaldığı için öldü sandım ama onu da kurtardılar. Evimiz tavana kadar sular altında kaldı. Eşyalarımız kullanılamaz
durumda.”

Meryem Akmaz: “Kız kardeşim aradı beni kurtarın diye. Eve koştuk. Erkek kardeşim, kız kardeşimizi kurtarmak için suya daldı. Zar zor çıkarttık. Sular yükselmeye devam edince yan binanın üçüncü katına çıktık. Evimiz harabeye döndü.”

İstanbul’da kabus gecesi

KEDİLERİNİ SAKLANMIŞ BULDU

Meryem Akmaz, sel sularıyla dolan evlerinde Casper ve Lizzy isimli kedilerini saklanmış halde buldu. Akmaz kedilerine sarılarak gözyaşı döktü.

BAKMADAN GEÇME!