İstanbul’u zehirlediler

Güncelleme Tarihi:

İstanbul’u zehirlediler
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 2006 02:17

Tuzla İlçesi’ne bağlı Orhanlı Beldesi’nde Çevre Bakanlığı ekiplerinin yaptığı kazı sonucunda toprağa gömülmüş binlerce varil bulundu. Yapılan inceleme sonucu varillerin içindekilerin ilaç fabrikalarına ait kanserojen kimyasal atıklar olduğu ortaya çıktı.

Haberin Devamı

İSTANBUL’un Tuzla İlçesi’ne bağlı Orhanlı Beldesi’nde toprağa gömülü binlerce zehir yüklü varil, Show TV Haber Özel tarafından ortaya çıkarıldı. İlaç fabrikaları tarafından gömüldüğü belirlenen varillerin, kimyasal atık dolu olduğu ve kanserojen madde içerdiği anlaşıldı.

SABİHA GÖKÇEN’İN YANIBAŞI

Formula-1 yarışlarıyla adını duyuran ve Sabiha Gökçen Havaalanı’nın hemen yanında bulunan Orhanlı Beldesi, kimya ve ilaç fabrikalarının atık gömme merkezi oldu. Haber Özel ekibini arayan bir vatandaş, bundan 2 yıl önce bir kaç kamyonun geceler boyu belirli 3 bölgeye binlerce zehir yüklü varili götürdüğünü ve bunları dozerler aracılığıyla gömdüğünü ihbar etti.

Detaylı bir ön araştırma yapan Haber Özel ekibi, varillerin toprağa gömülü olduğu yerleri belirledi. Daha sonra Çevre ve Orman Bakanlığı yetkilileriyle bağlantı kuruldu. Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe’nin talimatıyla harekete geçen İstanbul Orman ve Çevre Bakanlığı İl Müdürlüğü yetkilileri arazide gömülü binlerce varilin bulunduğunu tespit etti. Jandarmanın güvenlik kordonu altında, özel giysili ekipler çalıştı. Olay yerinde inceleme yapan yetkililer, bir dozer yardımıyla zehir varillerinden bir kısmını topraktan çıkardı. Numune alınarak İzmit Atık ve Atıkları Arıtma Yakma ve Değerlendirme A.Ş.’ye (İZAYDAŞ) tahlile gönderildi.

İMHASI DA SORUN

Yapılan araştırmalar sonucu, çıkarılan variller içindeki maddelerde kalorifik ve fenol değerleri yüksek kimyasal atık bulundu. Atıkların, ilaç üreten bir fabrikadan çıktığı ve yüksek derecede kanserojen madde içerdiği belirlendi.

Yapılan kazı sonunda, yüzeye çıkarılan varillerin imhası ise bir başka sorun. Yetkililer çıkarılan varillerin nasıl imha edileceği konusunda kara kara düşünüyor. Çünkü zehir dolu varillerin çevreye zarar vermeden imhası için yaklaşık 1 milyon YTL gerekiyor.

Çevre ve Orman Bakanlığı İstanbul İl Müdürü Mehmet Emin Birpınar gördüğü manzaranın kendisini ürküttüğünü belirtti.

Sahipleri aranıyor

Özel giysili ekipler zehir varillerin bir kısmını topraktan çıkardı. Zehir varillerinin kime ve hangi kuruluşa ait olduğu henüz belirlenemedi. Ancak önemli ipuçlarının bulunduğu konusunda bilgi veren yetkililer, olayı gerçekleştirenlerin bulunması için hukuki sürecin başlatıldığını söylediler.

SHOW TV’DE

Haberin Devamı

Olayın haberi Genel Yönetmenliğini Ertan Turhan, sunuculuğunu Gökhan Bektaş’ın yaptığı Show TV Haber Özel’de 12 Nisan akşamı saat 23.50’de ekrana gelecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!