Son dakika: Kilise saldırısında DEAŞ izi! Bakan Yerlikaya: Katil zanlıları yakalandı, 47 gözaltı var

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2024 12:56

İstanbul Sarıyer'deki Santa Maria Kilisesi'ne gelen maskeli iki kişi silahlı saldırı düzenledi. Saldırıda 52 yaşındaki Tuncer Murat Cihan hayatını kaybederken, katil zanlıları yakalandı. Bakan Yerlikaya, zanlıların yakalanmasının ardından olayla ilgili son bilgileri paylaşarak, "30 ayrı yere baskın düzenledi, 47 şüpheli gözaltına alındı. 2 zanlı yakalandı. İkisi de yabancı uyruklu. Biri Tacikistanlı diğeri Rusyalı. DEAŞ'lı olduklarını değerlendiriyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Sarıyer'de bulunan Santa Maria Kilisesi'ne saat 11.40 sıralarında pazar ayini sırasında maskeli iki kişi tarafından silahlı saldırı yapıldı.  Saldırıda 52 yaşındaki Tuncer Murat Cihan hayatını kaybederken, silahlı saldırıyı gerçekleştiren zanlılar yakalandı.

İKİ KATİL ZANLISI YAKALANDI, 47 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Sarıyer'de bulunan Santa Maria Kilisesi'ne yapılan silahlı saldırının saldırganlarıyla ilgili İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü'nde basın açıklaması yaptı.

Haberin Devamı

Sarıyer’deki silahlı saldırıda, hayatını kaybeden Tuncer Cihan isimli vatandaşımızın ailesine ve yakınlarına bir kez daha baş sağlığı dilediğini ifade eden Yerlikaya, "Bildiğiniz üzere bugün Sarıyer Santa Maria Kilisesi'nde pazar ayini sırasında maskeli 2 şahıs tarafından düzenlenen silahlı saldırıda, Tuncer Cihan isimli vatandaşımız maalesef hayatını kaybetmiştir. Olaydan hemen sonra yaptığımız açıklamada faillerin en kısa sürede yakalanıp adalete teslim edileceğini, yaşanan hadiseyi şiddetle kınadığımızı belirtmiştim. Menfur saldırı sonrası İstanbul Emniyetimiz çok hızlı ve kapsamlı bir çalışma başlattı. Gün boyu emniyet güçlerimiz 30 ayrı adrese baskın düzenledi ve şu ana kadar 47 şahıs gözaltına alındı.

Haberin Devamı

Son olarak ise saat 22.00’de belirlenen adrese yapılan baskında cinayet zanlısı her iki şahıs da yakalandı. Zanlıların her ikisinin de yabancı uyruklu olduğunu ifade etmek istiyorum." ifadelerinde bulundu.

"Biri Tacikistanlı diğeri Rus olan bu iki yabancı uyruklunun DEAŞ'lı olduklarını değerlendiriyoruz."
Her iki katil zanlısının da yakalandığını dile getiren Bakan Yerlikaya, "Olayın üzerinden 12 saat bile geçmeden her iki katil zanlısını yakalayan İstanbul Emniyetimize, kahraman polislerimize teşekkür ediyorum. Kilisede işlenen cinayetle ilgili zanlıların ifadeleri alınacak, olayla ilgili karanlık noktalar aydınlatılacaktır. Şunun altını çizmek istiyorum değerli basın mensupları, medeniyetimizin baş tacı İstanbul'umuz, farklı dinlere, mezheplere asırlardır ev sahipliği yapmaktadır. Yapmaya da devam edecektir. Biz, Türkiye’nin huzuru diyoruz. Ülkemizin huzurunu bozmaya çalışanlara, teröristlere ve onların işbirlikçilerine, ulusal olsun uluslararası olsun suç odaklarına, birlik ve beraberliğimizi kast edenlere asla ama asla göz açtırmayacağız. Hayatını kaybeden vatandaşımıza, ailesine ve yakınlarına bir kez daha baş sağlığı diliyorum. Son olarak başta bölücü terör örgütü olmak üzere, terörün her türlüsü ile mücadele ediyoruz. Azimle, kararlılıkla. DEAŞ ile ilgili, 1 Haziran 2023’ten bugüne bin 46 operasyon yaptık. İki bin 86 gözaltı, 529 tutuklu, 404 adli kontrol kararı alındığını da belirtmek istiyorum." şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Son dakika: Kilise saldırısında DEAŞ izi Bakan Yerlikaya: Katil zanlıları yakalandı, 47 gözaltı var

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN BAŞSAĞLIĞI MESAJI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Sarıyer’de bulunan Santa Maria İtalyan Kilisesi’nde meydana gelen saldırıyla ilgili kilise yetkilileriyle telefonla görüştü. Erdoğan, tüm cemaate başsağlığı dileyerek, "Faillerin en kısa sürede yakalanması için gereken adımlar atılmakta. Her yerde maalesef bu tür caniler çıkıyor. Ve bu tür canilerde tabii gerçekten günahsız insanlara da adeta bu tür bedeller ödetiyor. Şu anda emniyet teşkilatımız bütün imkanlarıyla seferber durumda. Öyle zannediyorum ki kısa zamanda bu fail yakalanacaktır. Valimiz de oraya geliyor. Takipteler' dedi.

Haberin Devamı

Erdoğan ayrıca, Sarıyer Kaymakamı Ömer Kalaylı'nın yanında bulunan Polonya'nın İstanbul Başkonsolosu Witold Lesniak ile telefonda görüştü. Erdoğan, "Öncelikle geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Başsağlığı dileklerimi bütün cemaate iletirseniz memnun olurum. Hepsine selamlar. Biz bunu er geç ya da yani belki de şöyle 24 saat içinde faili bulacağız" dedi. Lesniak da Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkürlerini iletti.

Haberin Devamı

SALDIRI ANI KİLİSENİN GÜVENLİK KAMERASINA YANSIDI

Kilisede ayin sırasında yapılan silahlı saldırı ise kilisenin güvenlik kamerasına yansıdı. Görüntülerde, maskeli iki şüpheli kiliseye giriyor.

Son dakika: Kilise saldırısında DEAŞ izi Bakan Yerlikaya: Katil zanlıları yakalandı, 47 gözaltı var

Şüpheliler silahla ateş ediyor. Maskeli bir kişi ondan hemen önce kiliseye giren kişinin başına silahla vuruyor. Ardından saldırganlar kaçıyor.

BAKAN TUNÇ: ZANLILAR GÖZALTINDA

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç sosyal medya hesabından paylaşım yaparak, “İstanbul Sarıyer’de Santa Maria Kilisesindeki ayin sırasında bir vatandaşımızın silahlı saldırı sonucu öldürülmesi olayına ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında olayın zanlıları yakalanarak gözaltına alınmıştır. Zanlılar ve bağlantılarına yönelik soruşturma çok yönlü ve titizlikle sürdürülmektedir. Hayatını kaybeden vatandaşımızın yakınlarına başsağlığı diliyorum. Milletimizin huzur ve güvenliğine kasteden terör örgütlerine ve şer odaklarına asla fırsat verilmeyecektir” ifadelerine yer verdi.

SİLAHLI SALDIRIYA İLİŞKİN YAYIN YASAĞI

Santa Maria Kilisesi'nde meydana gelen silahlı saldırıya ilişkin yayın yasağı getirildi.

 

Son dakika: Kilise saldırısında DEAŞ izi Bakan Yerlikaya: Katil zanlıları yakalandı, 47 gözaltı var

DİYANET İŞLERİ BAŞKANI'NDAN TAZİYE ZİYARETİ

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, saldırının gerçekleştiği kiliseye ziyarette bulundu. Ziyaret sonrasında konuşan Ali Erbaş, şu ifadeleri kullandı:

"Bugün, Sarıyer'deki kilisede müessif bir olay yaşandı. Ayin esnasında kiliseye kimliği belirsiz kişiler saldırmış ve bir vatandaşımızın ölümüne sebebiyet vermişlerdir. Biz bu yüzden kilisenin rahibini, yetkililerini ziyaret ettik hem geçmiş olsun ziyaretinde bulunduk hem de baş sağlığı diledik. Şunu özellikle ifade etmek isterim ki farklılıklar bizim zenginliğimizdir. Mabetlerin ibadet esnasında tamamen dokunulmazlığı vardır. Hangi dinin mabedi olursa olsun, sadece camiler değil kiliseler diğer sinagoglar her zaman dokunulmazdır bizim inancımıza göre. Dolayısıyla bu kilisede hem de ayin esnasında yapılan bu saldırıyı şiddetle lanetliyorum, kınıyorum. Ölen kişinin yakınlarına baş sağlığı diliyorum. Geçmiş olsun diyorum devlet olarak millet olarak birliğimizi beraberliğimizi her zaman muhafaza edeceğiz.

"SALDIRGANLAR CEZALARINI GÖRECEKLERDİR"

Farklı inançlardan insanların bir arada yaşaması bizim için zenginliktir. Bizim medeniyetimiz tarihten bu yana farklı inançlardan kültürlerden insanların bir arada huzur içerisinde yaşadığı ve dünyaya örnek olan bir devlettir bir vatandır. Böyle bir kültürün böyle bir medeniyetin çocukları olarak bizler birliğimize beraberliğimize zarar verecek her türlü kötülüklere karşı toplu olarak mücadele edeceğiz. Devletimiz büyük İçişleri Bakanlığımız Adalet Bakanlığımız yetkililerimiz mutlaka bu olayı çözecektir. En kısa zamanda saldırganlar yakalanacak ve cezalarını göreceklerdir. Vefat eden kardeşimizin bütün yakınlarına ben baş sağlığı diliyorum ve geçmiş olsun diyorum inşallah bir daha böyle acı olayları yaşamayız. Ne kiliselerde ne havalarda sinagoglarda ne camilerde ne burada ne başka yerlerde bir daha bu tür acı ve üzüntü verici olaylar inşallah yaşanmaz."

"EMELLERİNE ULAŞAMAYACAKLAR"

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, gerçekleşen saldırıyla ilgili, "İstanbul Sarıyer’de Santa Maria Kilisesinde ayin sırasında bir vatandaşımıza yönelik silahlı saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Güvenlik güçlerimiz konuyla ilgili geniş çaplı bir soruşturma yürütmektedir. Vatandaşlarımızın huzur ve güvenliğine kast edenler, asla emellerine ulaşamayacaktır." açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz: İstanbul Sarıyer’de Santa Maria Kilisesinde ayin sırasında bir şahsa yapılan silahlı saldırıyı en güçlü şekilde kınıyor, hayatını kaybeden şahsın ailesine başsağlığı diliyoruz.

Güvenlik güçlerimiz olayın aydınlatılması ve faillerin adalet önünde hesap vermesi için geniş çaplı bir soruşturma yürütmektedir.

Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç: Santa Maria Kilisesine yapılan saldırıyı şiddetle kınıyor, hayatını kaybeden kişinin ailesine başsağlığı diliyorum.

Ülkemizde bu tür provokasyonlara asla müsaade edilmeyecektir. Olay her yönüyle soruşturulmakta olup, gerekli çalışmalar ilgili tüm kurumlar tarafından yürütülmektedir. Failler en yakın sürede yakalanıp adalet önünde hesap verecektir.

AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum: Sarıyer Büyükdere Mahallemizde bulunan Santa Maria İtalyan Kilisesindeki ayin esnasında gerçekleştirilen saldırıyı şiddetle kınıyorum. Rahip Anton Bulai’i arayarak başsağlığı dileklerimi ilettim.

Yüzlerce yıllık kardeşlik hukukumuzu ve bir arada yaşama irademizi hedef alan bu alçak saldırılar asla hedefine ulaşamayacak.

Son dakika: Kilise saldırısında DEAŞ izi Bakan Yerlikaya: Katil zanlıları yakalandı, 47 gözaltı var

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Pazar ayini sırasında maskeli iki kişi tarafından silahlı saldırı düzenlen Sarıyer'deki Santa Maria Kilisesi'ni ziyaret etti. Başkan İmamoğlu, "Üzgünüz, İstanbul, tarihi boyunca bütün farklı inançlara ve etnik kökenlere ev sahipliği yapmış bir şehir. Bu yönüyle bugün yapılan saldırı elbette kınıyorum. Kaybettiğimiz vatandaşımız için de başımız sağ olsun." dedi.

"KİMSEYE DÜŞMANLIĞI YOKTU"

Saldırıda vefat eden C.T' nin dayısı olduğunu iddia eden Kazım Aydemir, "Kimseye düşmanlığı yoktu. Ben de başka bir kilisedeydim, haberi telefonla aldım ve hemen buraya geldim" diye konuştu.

"SUİKAST DEĞİL KADER"

Öldürülen C.T.'nin amcası olduğunu belirten Çağın Cihan, "Hiçbir şekilde politikayla hiçbir kişiyle kötü bir şey yapmadı. Oraya sadece ziyarete geldi ve tesadüfen ona denk geldi" dedi. "Husumetlisi var mıydı" sorularına olmadığını söyleyen Cihan, "Masum, sade biriydi, basit biriydi. Kesinlikle masum bir kurbandı. Hiçbir şekilde suikast falan değil, kader" diye konuştu. Amcasının çocuğu olmadığını, Alibeyköy'de annesiyle yaşadığını, hafif zihinsel engelli olduğunu belirtti.

"MELEK GİBİ BİRİYDİ"

Olay sonrası kiliseye ilk giren kişilerden olduğunu söyleyen Jak Mutlu, "Çok şaşırdık. Mütevazı, hani derler ya melek gibi bir kişiydi." dedi.

OTOMATİK SİLAHLARLA GELMİŞLER

CNN TÜRK İstanbul Haber Müdürü Nihat Uludağ, saldırıyı gerçekleştirenlerin kiliseye otomatik silahlarla geldiğini söyledi.

Son dakika: Kilise saldırısında DEAŞ izi Bakan Yerlikaya: Katil zanlıları yakalandı, 47 gözaltı var

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!