İstanbul Modern’de doğal hayat zamanı

Güncelleme Tarihi:

İstanbul Modern’de doğal hayat zamanı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2016 20:19

İstanbul Modern, 2016 yılının ilk sergisini doğal hayat ve sürdürülebilirliğe adadı. Dün açılan ve 5 Haziran’a kadar devam edecek ‘Yok Olmadan, Doğa ve Sürdürülebilirlik Üzerine Bir Sergi’de doğa ve ekolojik meseleleri temeline alan sanatçıların eserleri sergileniyor.

Haberin Devamı

İstanbul Modern’de doğal hayat zamanı

İSTANBUL Modern’de başlayan, Çelenk Bafra ve Paolo Colombo’nun küratörlüğünü yaptığı ‘Yok Olmadan, Doğa ve Sürdürülebilirlik Üzerine Bir Sergi’de farklı coğrafya ve dönemlerden 20 sanatçının resim, heykel, yerleştirme, fotoğraf ve hareketli görüntülerine yer veriliyor. Eserlerde sanatçıların doğaya bakışları ve ‘sürdürülebilirlik’ kavramıyla çetrefilli ilişkilerini yansıtan çalışmalar, insanın ekosistemle etkileşimine dair farklı yorum ve öngörüler var. Sergideki yapıtlardan bazıları büyük ekolojik meseleleri çözmenin olanaksızlığına işaret ederken bazıları ekosistemin korunmasına ve insan türünün onunla uyum içinde varlığını sürdürebilmesine yönelik öneriler içeriyor. ‘Yok Olmadan, Doğa ve Sürdürülebilirlik Üzerine Bir Sergi’nin başlığının ilham kaynağıysa Kanadalı ozan-müzisyen ve sanatçı Joni Mitchell’ın 1970’de yayınladığı ‘Big Yellow Taxi’ adlı müzik parçası. Dünyayı etkileyen radikal değişiklikler karşısında hızla bilinçlenen bir kuşağın ekolojik duyarlılığını temsil eden şarkının nakaratında doğanın kıymetinin ‘yok olmadan’ anlaşılmadığı vurgulanıyor. 

Haberin Devamı

İstanbul Modern’de doğal hayat zamanı

YOKO ONO’NUN ‘YAŞAM’I

Sergi girişinde sizi sanatçı Camila Rocha’nın, memlekti Brezilya’nın zengin görselliği ve doğa felsefesinden esinlenen canlı, yapay ve özel üretim bitkiler, sesler, yansıma yüzeyler ve bir salıncaktan oluşan ‘Sefatoryum’ projesi karşılıyor. Öne çıkan bir diğer eserse Yoko Ono’nun, kendi deyimiyle ‘Bir süreklilik olarak yaşamın ta kendisini anlatan’ büyük ölçekli ‘Ex It’ adlı yerleştirmesi. Tabutlardan ve canlı zeytin ağaçlarından oluşan ‘Ex It’e canlı kuş sesleri ve sanatçının kendi sesi de eşlik ediyor. Sergideki en genç sanatçı Alper Aydın’ın Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden topladığı taşlardan inşa ettiği ‘Taş Kütüphanesi’ de görmeye değer. Eczacıbaşı Topluluğu ve Şekerbank sponsorluğunda TAV Havalimanları Holding’in katkılarıyla hazırlanan sergi Dünya Çevre Günü olarak kutlanan 5 Haziran 2016 tarihine kadar devam edecek. İstanbul Modern’in Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı, açılış toplantısında yaptığı konuşmada öncelikli bir konu haline gelen doğa ve çevresel sorunların sanat kurumlarının gündeminde olduğunu ve ziyaretçileri çevreyi koruma ve sürdürülebilir gelecek üzerine düşünmeye yöneltmesini umut ettiğini söyledi. Sergi kapsamında eğitim programlarının yanı sıra gösterimler, sanatçı söyleşileri, paneller ve çevresel farkındalık yaratmaya çalışan sivil toplum örgütleriyle buluşmalar düzenlenecek.

Haberin Devamı

İstanbul Modern’de doğal hayat zamanı

KİMLERİN ESERLERİ VAR?

Roger Ackling, Bas Jan Ader, Alper Aydın, Bingyi, Jasmin Blasco ve Pico Studio, Charles A. A. Dellschau, Elmas Deniz, Mark Dion, Hamish Fulton, Francesco Garnier Valletti, Rodney Graham, ikonoTV ‘Art Speaks Out’ (Sanat Sözünü Sakınmıyor) Video Programı, Lars Jan, Mario Merz, Maro Michalakakos, Joni Mitchell, Yoko Ono, Camila Rocha, Canan Tolon, Pae White

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!