İstanbul’da 100 bin kişi

Güncelleme Tarihi:

İstanbul’da 100 bin kişi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2005 01:16

Kadıköy’deki 1 Mayıs mitingine 100 bin kişi katıldı. Gruplar polisle değil, birbirleriyle tartıştı.
  Fotoğraflarla kutlamalar

Haberin Devamı

Tüm dünyanın barış dilekleriyle kutladığı 1 Mayıs İşçi Bayramı, Türkiye’de büyük bir olay yaşanmadan sona erdi. Ancak tüm yurtta 100 binlerin katıldığı mitinglere, DEHAP gölgesi düştü. DEHAP’lılar, birçok ilde, gösterilere  şiddet soktular ve bölücübaşı Abdullah Öcalan’la PKK lehine slogan attılar.

İşte Türkiye’den 1 Mayıs manzaraları:

Kadıköy’de 100 bin kişi katıldı

İSTANBUL DİSK, KESK, Türk-İş ve Hak-İş’in de aralarında bulunduğu 1 Mayıs Tertip Komitesi’nce Kadıköy İskele Meydanı’nda düzenlenen mitinge yaklaşık 100 bin kişi katıldı. Sıkı güvenlik önlemlerinin alındığı miting sakin geçti. Gruplar polisle değil, daha çok birbirleriyle tartıştı. DEHAP’lı grup, sık sık lehine slogan attıkları Abdullah Öcalan’ın fotoğraflarını taşıdı. Gruplar saat 09.00 gibi, Kadıköy İskele meydanı girişindeki arama noktasından geçmeye başlarken, oyuncu Rutkay Aziz, Genco Erkal, ressam Bedri Baykam, eski DSP Milletvekili ve eski DİSK Başkanı Rıdvan Budak DİSK kortejiyle alana girdi. Kortejlerin alanda yerlerini almasının ardından İstiklal Marşı okundu. Miting, ‘Ruhi Su Dostlar Korosu’nun 1 Mayıs Marşı’nı seslendirmesiyle başladı. İstanbul’da 6 bin 500 polis ile 450 jandarma görev yaptı.

1 Mayıs kutlamalarına yasaklanan Taksim Meydanı, izinsiz gösteri yapmak isteyen 3 grubun olaylarına sahne oldu. 8 Mart Kadınlar Günü’ndeki gibi tekmeli coplu gibi şiddet uygulamayan polis, 59 kişiyi gözaltına aldı.

Polise kutlama

İÇİŞLERİ Bakanı Abdülkadir Aksu, İstanbul Valisi Muammer Güler ve Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, İstanbul’da 1 Mayıs etkinliklerinde görev yapan polisleri, göstermiş oldukları gayretli, soğukkanlı, duyarlı ve başarılı çalışmalarından dolayı kutladı.

Şiddet’e tapınma

Haberin Devamı

DEHAP’lılar, İstanbul’daki işçi bayramı kutlamalarını provoke etmek için her türlü yöntemi denediler. Kutlamalara katılan diğer gruplara da sataşan PKK yandaşları ve DEHAP’lılar, şiddet uygulamak için de her fırsatı ve imkanı değerlendirdi.

İzmir’de kaldırım taşlarını söktüler

Çeşitli sendika ve dernekler tarafından Alsancak Gündoğdu Meydanı’nda düzenlenen 1 Mayıs mitinginde olay çıktı. DEHAP korteji ve Bağımsız Gençlik Hareketi (BAGEH) kortejindekiler, arama noktasında, terör örgütü PKK ve elebaşısı lehine slogan atıp, üzerlerini aratmadan içeri girmek istedi. DEHAP kortejindekiler, yerden söktükleri kaldırım taşlarını fırlatıkları polisle çatıştı. Polisin cop kullanarak bastırdığı olayda yaralanan olmadı.

Bölücüler yüzünden kutlama erken bitti

ADANA:
Mitinge siyasi parti ve sivil toplum örgütlerine mensup yaklaşık 10 bin kişi katıldı. Kontrol noktasından ‘Öcalan’a özgürlük’ yazılı dövizleri geçirmek isteyen DEHAP’lılar, konuşmalar başlayınca Abdullah Öcalan’ın posterlerini açıp, bölücübaşı lehine slogan atmaya başladı. Grup uyarılara rağmen, slogan atmayı sürdürünce miting sona erdirildi.

SİİRT: Demokrasi Platformu tarafından düzenlenen 1 Mayıs kutlamaları, teröristbaşı Abdullah Öcalan lehine gösteriye dönüştü. Yasa dışı pankart açmak isteyen Siirt Eğitim Fakültesi öğrencisi Hüseyin Damar ise gözaltına alındı. Göstericilerle polis arasında gerginlik yaşandı.

VAN: Van’daki 1 Mayıs mitingi, DEHAP’lıların gövde gösterisine dönüştü. Türk bayraklarıyla alana gelen Tes-İş Sendikası üyeleri, bu duruma tepki göstererek miting alanını terketti. Ardından çeşitli sendikalara üye toplam 500 kişi mitingten ayrılınca, alan DEHAP’lılara kaldı.

193 BİN KİŞİ

İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, 1 Mayıs’ı kutlamak amacıyla 48 il ve 9 ilçede yapılan 57 etkinliğe 193 bin kişi katıldı. 19 korsan gösteride bin 500 kişi yer alırken, İstanbul’da 59 ve Batman’da 7 kişi gözaltına alındı.

Bölücübaşı lehine slogana izin yok

DİYARBAKIR: Diyarbakır Valiliği’nce kent merkezinden 15 kilometre uzaklıktaki nevruz alanı tahsis edilirken, etkinliği düzenleyen Demokrasi Platformu buna karşı çıkarak, kutlamaları kent merkezinde yapmak istedi. Urfakapı semtinde toplanan yaklaşık 2 bin kişi de, teröristbaşı Abdullah Öcalan lehine sloganlar atarak yürümek istedi. Yaklaşık 400 polis, göstericilerin Dağkapı Meydanı’na gitmelerine izin vermedi. Urfakapı semtinde ise DEHAP Gençlik Kolları’na mensup bir grup ile polis arasında gerginlik yaşandı. Çevik Kuvvet müdahale edince, kalabalık dağılmak zorunda kaldı.

DOĞAN HABER AJANSI- Mustafa KINALI-Asım GÜNEŞ-Ardıç AYTALAR-Süleyman ARAT- Mustafa ÖZDABAK-Sefa ÖZKAYA-Hüsnü SAVAŞ-
Orhan SAAT-Mustafa KÜÇÜK-Serkan AKKOÇ-Muharrem AYDIN-Ayşegül USTA-Selamet ÖZ-Ömer ERDEM-Burak AKBULUT-Selçuk YAŞAR-Ali AKSOYER-Toygun ATİLLA-Çetin AYDIN-Şefik Dinç-Esma ÇAKIR-Özkan ARSLAN/İSTANBUL

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!