İsrailli işadamlarını Apo diye kovaladılar

Güncelleme Tarihi:

İsrailli işadamlarını Apo diye kovaladılar
Oluşturulma Tarihi: Şubat 06, 1999 00:00

Haberin Devamı

Ankara ile takışmak isteyemen Avrupa ülkeleri, bebek katili Apo'nun uçağını indirtmemek için pür dikkat... Ancak, bu gergin ve tedirgin durum istenmeyen olaylara da neden oluyor... Geçen çarşamba Belçika Hava Kuvvetleri'ne ait 2 F-16, Apo'nun diye, İsrailli işadamlarını taşıyan uçağı kovaladı.

Belçika'nın geçtiğimiz çarşamba günü, bölücübaşı Abdullah Öcalan'ı taşıyor diye 2 adet F-16 jet uçağıyla yolunu kestiği uçağın içinde İsrailli işadamlarının olduğu ortaya çıktı. Belçika'nın önde gelen gazetelerinden De Standaard, dünkü sayısında, Belçika Hava Kuvvetleri'ne ait jet uçaklarının geçtiğimiz çarşamba günü Apo'yu taşıyan uçağı geri çevirdiğini iddia ederek şu satırlara yer verdi: ‘‘Üç gün boyunca Hollanda'da kalan Abdullah Öcalan, 4 Şubat 1999 Çarşamba günü saat 16.45 sıralarında Piper Pa-42 tipi 4 kişilik bir uçakla Hollanda'nın Rotterdam şehrindeki havaalanından Belçika istikametine doğru havalandığı bir sırada uçağı Belçika Hava Kuvvetleri'ne ait F-16 jetleri geri çevirdi.’’ Belçika radyo ve televizyonları, bu iddialara yer verince Belçika karıştı. Daha sonra Belçika Haber Ajansı Belga olayı aydınlatarak, Piper PA-42 uçağının Dışişleri Bakanlığı'nın talimatıyla, yolunun kesildiğini doğrulandı, ancak içinde Apo'nun bulunmadığı duyurdu. Belga'ya göre, görev uçuşunda olan 2 F-16'dan ABD kayıtlı Piper uçağına yaklaşarak kimlik belirlemesi yapmaları istenirken, Dışişleri Bakanlığı, şüphe üzerine, uçağın Belçika'ya sokulmaması talimatını verdi. Ancak yolu kesilen uçakta terör örgütünün başının değil, İsrailli işadamlarının bulunduğunu anlaşıldı.

ARAP GAZETESİNİN KÜSTAHLIĞI

Apo konusunda Avrupa'da bu tür tatsızlıklar yaşanırken, üzerine vazife olmayan bazı ülkelerden ise küstah sesler geliyor. Türkiye'nin diplomatik ablukası karşısında Öcalan'a kapılarını kapatmak zorunda kalan Avrupa ülkelerinin basın organlarında, ‘Aklı başında bir insanın Öcalan’ın yöntemlerine sempati duymasının mümkün olmadığının' ifade edildiği yorumlar yer alırken, Suudi Arabistan gazetesi El-Sark'ul Ewsat, bölücübaşıyla ilgili ‘‘Uluslararası arabuluculuk’’ teklif etti. Gazetenin başmakalesinde, Öcalan'ın Türk makamlarının eline geçmesinin ‘Kürt davası’nı sona erdirmeyeceği ileri sürüldü. Durum ne olursa, olsun ‘Uluslararası arabuluculuğun’ iki taraf için yararlı olabileceği ve iki tarafın görüşlerini yaklaştırabileceğini iddia eden Arap gazetesi, bu girişimin kanlı anlaşmazlık ile bitmeyen kovalamacayı sone erdirmede başarılı olabileceğini yazdı. Son dönemde Arap yayın organlarında Türkiye ile PKK arasında arabuluculuk yapılmasını isteyen haber ve yorumların sıkça yer almasına dikkat çeken üst düzey bir diplomat, Türkiye'nin 30 bin kişinin kanına girmiş bir terör örgütünün başı ile masaya oturmasını hayal etmenin, ‘Son derece saçma’ olduğunu belirtti.

D'Alema Apo turuna başlıyor

İtalya Başbakanı Massimo D'Alema, önümüzdeki bir ay içinde iki kritik ziyarette bulunarak, Apo ile ilgili birçok soruya yanıt vermeye çalışacak. Başbakan D'Alema, Salı günü Moskova'ya gidiyor. Ekonomik işbirliği dışında, Apo sorunuyla ilgili olarak Rus meslekdaşı Yevgeni Primakov ile görüşecek olan D'Alema'nın, Rusya'ya kredi açması da bekleniyor. D'Alema, 5 martta ise Beyaz Saray'da Bill Clinton'a Apo ile ilgili hesap verecek. Yıllardır, ‘‘kızıl komünist’’ olduğu gerekçesiyle ABD vizesi alamayan D'Alema, Washington'a ilk kez çağrılıyor.

Belçika şaşırdı

Apo yüzünden artık herkes tedirgin ve kötü bir sürprizle karşı karşıya. Son kurban, İsrailli işadamları... Belçika F-16'ları tarafından Apo diye kovalanan İsrailliler korkulu anlar yaşadı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!