Ä°srail'e tepki çığ gibi

Güncelleme Tarihi:

İsraile tepki çığ gibi
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 02, 2002 17:36

İsrail'in Filistin'i işgale girişmesine karşı, Türkiye'de tepkiler artıyor. Sivil toplum örgütleri, İsrail'e karşı birbiri ardına açıklama yaparak, Filistin ve Cumhurbaşkanı Arafat'a yönelik operasyonun durdurulması çağrısı yapıyor.

Haberin Devamı

EMEK PLATFORMU

Emek Platformu Dönem Sözcüsü ve Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, Filistin'de yaşanan dramın, sonuçları itibariyle ABD'de ikiz kulelerde yaşanan dramlardan daha hafif olmadığını söyledi.

İşçi ve memur sendikalarıyla sivil toplum kuruluşlarının oluşturduğu Emek Platformu'nun Başkanlar Kurulu üyeleri, Filistin'in Ankara Büyükelçisi Fuad Yasin'i ziyaret ettiler.

Uslu, burada yaptığı konuşmada, Filistin'de yaşanan insanlık dramıve İsrail'e olan tepkiler nedeniyle ve Filistin halkına destek amacıyla Emek Platformu olarak, Büyükelçi Yaseen'i ziyaret ettiklerini kaydetti.

Filistin'de, hiçbir vicdan sahibi insanın kabul edemeyeceği bir katliam yaşandığını vurgulayan Uslu, ''Hitler faşizmine ve Miloseviç'e tepki gösteren dünya kamuoyunun, Şaron faşizmine de 'dur' demesi gerektiğini'' ifade etti.

Uslu, Filistin'de ''sivil halka karşı bir soykırım uygulandığını'', hastane morglarının tamamen dolduğunu, sokağa çıkma yasağı nedeniyle cenazelerin gömülemediğini belirterek, ''İsrail, tamamen bir terörist yaklaşımla adeta bir insan avına çıkmıştır. Filistin'de yaşanan dram, sonuçları itibariyle ikiz kulelerde yaşanan dramlardan daha hafif değildir. İkiz kulelerdeki terörizme karşı gösterilen tepkiye karşın, Filistin'deki katliamlara duyarsız kalınmasını asla kabul edemiyoruz'' diye konuştu.

YASİN: ''TERÖR, DEMOKRASİ OLARAK GÖRÜLÜYOR''

Filistin Büyükelçisi Fuad Yasin de Türkiye'yi her zaman ''büyük bir arkadaş ve kardeş'' olarak gördüklerini belirterek, Türkiye'nin Filistin halkının yanında olmasından mutluluk duyduklarını söyledi. 

Filistin lideri Yaser Arafat'ın, İsrail Başbakanı Ariel Şaron'un istediği teslim belgesine ''asla'' imza atmayacağını ifade eden Yaseen, İsrail'in ''ABD'nin desteğiyle'' silahlı saldırı yapmanın yanısıra suyu, elektriği ve gıdayı keserek, Filistin halkını boğmaya çalıştığını söyledi.

Yasin, İsrail'in, Filistin halkına yönelttiği terörün ''demokrasi olarak görüldüğünü'' ifade ederek, ''ABD'nin ikili siyasetten vazgeçmesi gerektiğini'' dile getirdi.

TÃœRK-Ä°Åž: KINIYORUZ

Türk-İş, Filistin halkı ve lideri  Yaser Arafat'a yönelik saldırıları kınayarak ''İsrail saldırıları durdursun, görüşme masasına dönülsün'' çağrısı yaptı. 

Türk-İş'ten yapılan yazılı açıklamada, son günlerde Filistin halkının maruz kaldığı baskı, katliam ve sindirme olaylarının büyük üzüntü ve dehşetle izlendiği belirtildi.

Türk-İş'in, haklarını almak için yürüttükleri demokratik mücadelede daima Filistin işçileri ve halkıyla dayanışma içinde olduğukaydedilen açıklamada, barış doğrultusunda atılan adımların İsrail Hükümeti'nin Osla Barış Anlaşması'nı uygulamaması yüzünden bozulduğu belirtildi. Açıklamada, şöyle denildi:

''Şaron hükümeti, barışa giden bütün yolları tıkamıştır. Şaron hükümeti, son günlerde Filistin halkı ve Arafat'a karşı ABD'nin de desteğini alarak yok etme politikasını acımasız ve kanlı bir şekilde uygulamaya başlamıştır. 

Türk-İş, Şaron hükümetinin Başkan Arafat ve Filistin halkına karşı uyguladığı kanlı ve aşağılayıcı politika ve işlemlerini şiddetle kınamakta, bu politikanın aynı zamanda barış içinde yaşamak isteyen İsrail işçi ve halkının çıkarlarına da ters düştüğüne inanmaktadır.'' Açıklamada, İsrail'in saldırılara son vermesi, Filistin ve İsrail yetkililerinin şiddete son vererek, kalıcı barışı sağlamak amacıyla görüşme masasına dönmeleri çağrısında bulunuldu.

TGC'DEN Ä°SRAÄ°L'E KINAMA

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu tarafından, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'a gönderilmeküzere hazırlanan metinde, İsrail'in gazetecilerin görev yapmalarını engellemesi kınandı.

TGC'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Yönetim Kurulu adına Başkan Orhan Erinç tarafından imzalanan ve bugün açıklanan metinde, ''3 bini aşkın üyesi ile Türk gazetecilerin en büyük örgütü konumundaki cemiyetimiz, İsrail kuvvetlerinin, işgal ettikleri Ramallah'ta Türk meslektaşlarımıza ve genel olarak basın ile iletişim özgürlüklerine karşı aldıkları tavrı şiddetle kınıyor'' denildi.

İsrail askerlerinin, 30 Mart Cumartesi günü, Türk gazeteciler Mete Çubukçu, Mustafa Şap, Burak Ersemiz ve Talip Alpdoğan'ı gözaltına alarak, 7 saat süreyle hak ve özgürlerini ihlal ettiği, ayrıca hepsinin çırılçıplak soyunmak zorunda bırakıldığı hatırlatılan metinde, şunlar kaydedildi:

''Bu, sadece basın özgürlüğüne değil, halkın haber alma hakkına davurulmuş bir darbedir. Sadece Türk gazetecileri ve bizi değil, uluslararası tüm gazetecilik örgütleri kadar, temel insan haklarını ve barışı savunmakla mükellef Birleşmiş Milletler'i, dolayısıyla sizi de yakından ilgilendiren cüretkar bir saldırıdır.

Ekselansları; bu konuda gerekli girişimlerin yapılması için sizden uyarıcı ve öncü olmanızı rica ediyoruz. Bunun, bölgede tüm insanların haklarını gözeten girişimlerin asli bir parçası olduğu inancıyla.''

Bu arada, TGC'nin metninin, akşam saatlerinde BM Genel Sekreteri Annan'a gönderileceği bildirildi.

BARIŞ İÇİN KADIN PLATFORMU

Barış için Sürekli Kadın Platformu adına büyükelçilik önünde açıklama yapan Feray Salman, Filistin'de yaşanan olayları, İsrail halkının da onaylamadığını ve barış yanlısı olduğunu belirterek, ''İsrail'deki savaş karşıtı kadınların seslerine sesimizi katıyoruz. Onların Filistinli kadınlarla gösterdiği dayanışmayı, biz Türkiyeli kadınlar olarak destekliyoruz'' dedi. 

Salman, barış ortamının yaratılabilmesi için Filistin topraklarının işgaline son verilmesini ve Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin kararlarına uyulmasını istediklerini bildirdi. 

İŞÇİ PARTİSİ

İşçi Partisi İl Başkanı Dursun Karadağ da ''İsrail yönetiminin, Filistin Devleti'ne ve halkına yaptığı saldırılarla soykırım uygulamasıyla kendi çocuklarının geleceğine kan, kuşku, korku ve utançbıraktığını'' söyledi.

Karadağ, İsrail'in tamamen haksız olduğunu ve ABD'nin elindeki nükleer silahlara güvenerek, hem kendi geleceğini kararttığını hem de bütün Ortadoğu'yu ve dünyayı tehlikeli bir maceraya ittiğini ifade etti.

Türkiye'nin Filistin'e dostluk göstermesi gerektiğini kaydeden Karadağ, ''Diplomatik ağırlığımız sonuna kadar kullanılarak, İsrail tecrit edilmeli, ateş büyümeden söndürülmelidir'' dedi.

MEMUR-SEN

Memur-Sen Genel Başkanı Fatih Uğurlu da İsrail'in Filistin'de yaptığı ''zulüm ve kıyımı'' kınadıklarını bildirdi. 

Bu durumun sona erdirilmesi için dünya ülkelerine çağrıda bulunan Uğurlu, Türkiye'deki sivil toplum örgütlerinin de yaşanlara tepki göstermesini istedi. 

Uğurlu, hükümetin, İsrail ile ilişkileri gözden geçirmesi, tank ihalesini ve ticari anlaşmaları iptal etmesi gerektiğini söyledi.

YAZILI AÇIKLAMALAR

Sivil toplum örgütleri de yaptıkları yazılı açıklamalarla İsrail ordusunun Filistin kentlerini işgal etmesine tepki gösterdiler. 

KESK'e bağlı Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, savaşın en büyük insanlık suçu olduğunu belirterek, ''İsrail bir an önce Filistin'de giriştiği katliama son vermelidir. Bölge ve dünya barışı için İsrail'in saldırganlığı bir an önce durdurulmalıdır'' dedi. 

Türk-İş'e bağlı Belediye-İş Sendikası Genel Başkanı Nihat Yurdakulda İsrail ile Filistin arasındaki sorunun BM kararlarının uygulanmasıyla aşılacağını kaydederek, Filistin Devleti'nin tanınması,Filistinliler üzerindeki baskıların kaldırılması ve barış sürecinin yeniden başlatılması gerektiğini vurguladı. 

Türk-Ä°ÅŸ'e baÄŸlı Liman-Ä°ÅŸ Genel BaÅŸkanı Raif Kılıç da Ä°srail yönetimi ve askerlerinin insanlık dışı bir tutum içinde bulunduklarınıifade ederek, bölgede barışın saÄŸlanabilmesi için demokrasi güçlerinindesteklenmesinin önemine dikkati çekti.Â

Türkiye İnsan Hakları Kurumu (TİHAK) Başkanı Nevzat Helvacı da ''şiddeti ve baskıyı araç olarak kullanmanın uyuşmazlıkların çözümüne hizmet etmeyeceğini'' belirterek, İsrail hükümetinin Filistin'de işgalettiği topraklardan çekilmesi gerektiğini ifade etti.

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNDEN İSRAİL'E PROTESTO

İstanbul Üniversitesi (İ.Ü) öğrencilerinden oluşan bir grup, İsrail'i protesto etti. İ.Ü Beyazıt Yerleşkesi'nin bahçesinde toplanan öğrenci grubu, yerleşkenin Beyazıt Meydanı'na açılan ana kapısına kadar yürüdü. 

Filistin'e yönelik İsrail operasyonunu kınayan pankartlar taşıyan ve sloganlar atan grup, güvenlik kuvvetlerine ''sadece basın açıklaması yapıp dönecekleri'' sözü vererek, kapıları açtırdı. 

Burada İsrail'i protesto amacıyla basın açıklaması okuyan grup, ardından üniversite bahçesine dönerek İsrail Bayrağı yaktı. Alkış ve sloganlarla bir süre daha gösteriyi sürdüren öğrenciler, daha sonra dağıldı.

ANKARA'DAKÄ° FÄ°LÄ°STÄ°NLÄ°LERDEN, Ä°SRAÄ°L'E TEPKÄ°

Ankara'daki Filistinli öğrenciler ve ailelerden oluşan bir grup, İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarınadikkat çekmek üzere, bazı büyükelçilik binaları önünde eylem yaptı. 

Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne ait iki otobüsle Birleşmiş Milletler binası önüne gelen Filistinliler, daha sonra ABD, Çin, Fransa, Rusya, Ürdün, İngiltere'nin Ankara büyükelçiliklerinde, İsrail saldırılarını protesto ettiler.

Filistin lideri Yaser Arafat'ın posterleri, Filistin bayrakları ve''İşgalciler gidecek, Filistin kalacak'', ''Filistin için hürriyet, bağımsızlık ve egemenlik'' yazılı pankartlar taşıyan gruptakiler, tekbir getirdiler ve ''Kahrolsun İsrail, kahrolsun Şaron'', ''Terörist İsrail'' sloganları attılar.

Ä°HD'DEN SESSÄ°Z OTURMA EYLEMÄ°

İnsan Hakları Derneği (İHD) üyesi bir grup, Filistin topraklarının İsrail tarafından işgalini ve F tipi cezaevi uygulamasını protesto etmek amacıyla sessiz oturma eylemi yaptı.

SAMSUN

Türk-İş 6. Bölge Temsilcisi Adil Aydın yaptığı açıklamada, İsrail'in, Filistin kentlerini kuşatması nedeniyle çıkan çatışmalarda,çok sayıda masum insanın öldüğünü belirterek, Türkiye'nin bu konuda daha aktif rol alması gerektiği görüşünü savundu. 

Açıklamasında, böyle bir ortamda M-60 tanklarının revizyonu için İsrail'le anlaşma yapılmasını eleştiren Aydın, ''Böyle bir devletin muhatap alınmasını millet olarak içimize sindirmemiz mümkün değildir''dedi. 

KESK'e bağlı Enerji, Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası (ESM) Samsun Şube Başkanı Yusuf İnci'de yaptığı açıklamada, İsrail'in Filistin topraklarından çekilmesini isteyerek, saldırıyı kınadı.

ABD'nin İsrail'e desteğini de eleşitiren İnci, ''Savaşın kandan, gözyaşından ve açlıktan başka emekçilere verecek hiçbir şeyi yoktur'' dedi. 

KAYSERÄ°

Kayseri Barosu'ndan yapılan yazılı açıklamada, 21. Yüzyıl'ın başlangıcında , Filistin, Afganistan, Çeçenistan, Afrika ve Dünya'nın bazı bölgelerinde insan haklarının ihlal edildiğini belirtildi.

İsrail'in Filistin halkına yönelik tutumunun ''insanlık dışı'' olarak nitelendirildiği açıklamada, şunlar kaydedildi:

''İsrail'i zalim, Filistin halkını da mazlum addediyoruz. Dünyanınsözde uygar devletleri ve kuruluşları bu soykırıma seyirci kalmakta. Yıllardan beridir Türkiye'yi yapmadığı (sözde Ermeni soykırımıyla) suçlayan, temcit pilavı gibi periyodik  şekilde konuyu gündeme getiren sözde insan hakları savunucuları ve Dünya'nın uygar devletleri, gözlerinin önünde yaşanan bu soykırım karşısında seslerini dahi çıkaramamaktadırlar.''

Açıklamada, Türkye'nin İsrail'e karşı diplomatik, siyasal, ekonomik ve hukuki yaptırımlar uygulaması istendi.

Ä°ZMÄ°R

İşçi Partisi (İP) üyesi bir grup, İzmir'de İsrail'i protesto gösterisi yaptı. Gümrük'teki eski Sümerbank binası önünde toplanan İP'liler adına konuşma yapan İzmir İl Başkanı Ali Karşılayan, Filistin'de yapılanların ''işgal'' ve ''katliam'' olduğunu söyledi.

''Türk ordusunun bir subayı Hava Binbaşı Cengiz Toytunç, Filistin topraklarında şehit edildi'' diyen Karşılayan, ''İsrail Devleti'nin bu cinayete ortak olduğunu'' iddia etti. 

Türkiye'nin milletçe ve devletçe Filistin halkının haklı davasını desteklesi gerektiğini ifade eden Karşılayan, ''Hükümeti, Türk ordusunun şerefli bir subayını şehit eden, Filistin toprakalarını işgal eden, İsrail hükümeti ile diplomatik ilişkisini kesmeye çağırıyoruz'' dedi. 

Ellerinde Arafat'ın fotoğrafı ve Türk Bayrağı olan İP'li grup, daha sonra çeşitli sloganlar atarak, olaysız dağıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!