İslam Leydileri meselesi...

Güncelleme Tarihi:

İslam Leydileri meselesi...
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2005 18:00

Hıncal Uluç basında çıkan bazı fotoğraflardan hareketle, kendi ifadesiyle “Peygamber sülalesinden Haşimi Hanedanı Ürdün İslam Krallığı'nın, Mısır, Suriye, Pakistan, Libya İslam Cumhuriyetlerinin, Körfez'deki İslam beyliklerinin, hatta ve hatta en tutucu, en gerici İslam tarikatı Vahabi Suud Krallığı first leydilerinin hepsinin açık başlarına nasıl gıpta ile baktığını” yazmıştı.

Hıncal Abi, Ahmet Hakan’ın “İslam leydileri’ balonunu patlatalım” başlıklı yazısını buna bir cevap olarak algılamış, kızmış.

Ahmet Hakan ‘Abiler! Ablalar! Lütfen ‘çağdaşlığı’ salt görüntüden ibaret sanmayınız. Eğer işi görüntüye indirgerseniz: ‘Karısının başı açık olsun da isterse kanlı diktatör olsun... Karısı modern giyimli olsun da isterse halkının tepesinde boza pişiren zalim idareci olsun... Karısı örtünmesin de isterse darbeci general, halkını ezen kral olsun hiç fark etmez’ noktasına gelirsiniz. Ya da gerilersiniz” diye yazdı ve ekledi :

“Biz bütün eksikliğine rağmen o kadar sahici bir demokrasiyle yönetiliyoruz ki: Bizim ülkemizde ‘eşi başörtülü olan biri’ de başbakan olur, ‘eşi örtülü olmayan biri’ de... İşin içinde numara, göz boyama filan yoktur. Gerçek apaçıktır: Bu ülkede bugün ‘eşi başörtülü olan biri’ başbakandır, yarın ‘eşi başörtülü olmayan biri’ başbakan olacaktır. Çünkü burada ikiyüzlü Arap rejimleri egemen değildir. Çünkü burada halka yaptıkları baskıyı İslami sembollerle meşrulaştırmaya çalışan krallar, diktatörler yoktur...” (Hürriyet, 24 ağustos)

Hıncal Abi bu yazının final yorumuna kızmış, diyor ki:

“Yani, Ahmet Hakan diyor ki.. "Anayasasında İslam devleti yazan tüm ülkeler rezil rejimlerle yönetilir. İslam dünyasının tek uygar devleti anayasasında Laik yazan Türkiye'dir.." Yani.. Farkı yaratan laikliktir. Yani farkı yaratan, ilk anayasadaki "İslam Devleti" ibaresini "Laik" diye değiştiren Atatürk'tür. Ahmet Hakan'ın geldiği yere bakın.. Patlayan asıl bombanın ne olduğuna bakın.. Bakın da ibret alın!..” (Sabah, 26 ağustos)

*

Ahmet Hakan’ın türbanı meşrulaştırma, oldu bittiye getirme, bugün başbakanın, yarın cumhurbaşkanının eşinin sıkmabaş türbanlı olmasını ‘tabiileştirme’ gayretlerinin farkındayım tabii de...

Yine de, defalarca yazdığım gibi, ‘İslam leydileri balonunu patlatalım’ önerisine katılıyorum.

Hürriyet de (diğer gazeteler de) bunu sık yapar (Arzu ederseniz aşağıda bir örnek manşet-haber bulacaksınız. Hürriyet’in tepkisi doğru ama referansı yanlıştı...) :

“Bakın Kaddafi’nin, Esad’ın, Mubarek’in, Ürdün Kralı’nın karılarına... nasıl da başı açık, modern kadınlar!..”

Ben de derim ki... söz konusu ülkelerde, Libya’da, Suriye’de, Mısır’da, Ürdün’de sadece bir kere, gerçekten serbest bir seçim yapın, bakın bakalım (değil sarayda) ortalıkta tek bir başı açık kadın kalıyor mu! Bakın bakalım iktidara ‘aydınlıkçı despotlar’ mı, yoksa ‘karanlıkçı yobazlar’ mı geliyor!

 

Not- Ahmet Hakan, Emine Erdoğan’ın türbanıyla övünüyor, bunu gerçek demokrasinin ispatı olarak görüyor ve ‘laik ve demokratik cumhuriyet’in faziletlerine bağlıyor. Ahmet Hakan cephesinde bu bir mutluluk kaynağı olabilir, ama laik bir cumhuriyet için bu bir utanç kaynağıdır. “Allah'a şükürler olsun, Şeriat'tan yanayım. Kişi hem laik, hem Müslüman olamaz” diyen bir başbakan, laik bir cumhuriyete yakışmaz!

Ek- 23 Aralık 2002 tarihli Hürriyet’in manşet haberi:

ONLAR AÇILDI BİZ KAPANDIK

Müslüman ülkelerin başı açık 'first lady'leri ve kadın liderleri ön plana çıkarken, İslam dünyasındaki tek laik ülke olan Türkiye'de tam tersi bir durum yaşanıyor. AKP hükümetinde yer alan 24 bakandan 15'inin eşi türban takıyor.

3 Kasım genel seçimlerinin ardından oluşan Türkiye'nin yeni üst düzey yönetiminde, türbanlı eşler ağır basıyor. Başta AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, protokolde ikinci sırada bulunan TBMM Başkanı Bülent Arınç ve Başbakan Abdullah Gül' ün eşleri de türbanlı. Kabinedeki 24 bakandan 15'inin eşi türban takıyor. Buna karşılık, Arap ve Müslüman ülkelerin pek çoğunda lider eşleri, açık saçları ile dünya kamuoyunun gündemine giriyor.

İslam dünyasının önde gelen ülkelerinde sadece lider eşleri değil, kadın liderler de çoğunlukla başı açık ve modern giysiler içinde görünüyor. Endonezya Devlet Başkanı Megawati ve Bangladeş Başbakanı Begüm Halide Ziya bunun en tipik örnekleri. Arap dünyası dışındaki İslam ülkelerinde de lider eşlerinin örtündüğüne pek rastlanmıyor. Pakistan ve Malezya'da lider eşleri kesinlikle türban takmıyor.

Habercilerin gözdesi olan first lady'ler arasında, "Dünyanın en şık kadını" diye anılan Ürdün Kraliçesi Rania , Suriye Firt Lady'si Esma Esad ve Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek' in eşi de var. Türkiye'nin en tepesindeki türbanlı eşler dengesini, Cumhurbaşkanı Sezer' in eşi Semra Sezer sağlıyor. Semra Hanım'ın yanısıra, Kabine'deki tek kadın bakan Güldal Akş it de açık başıyla, üst düzey yönetimdeki dengeyi sağlayan ikinci kişi. Kabine'deki 9 bakanın eşleri de açık başlı.

Fas

KRAL 6. Muhammed'in eşi Selma, kızıl saçlarının güzelliğiyle dikkat çekiyor. Fas Kralı, eşinin fotoğraflarının çekilmesine izin vererek Fas'ta modernliğin ilk işaretini verdi. 24 yaşındaki Selma Bennani, bilgisayar mühendisi.

Mısır

DEVLET Başkanı Hüsnü Mübarek'in eşi Suzan Mübarek, zevkli takıları ve modern giyimiyle Arap dünyasının genç first lady'leriyle yarışıyor. Arap Kadın Organizasyonu'nun kurulmasında emeği geçen Suzan Mübarek, "Kadınlar karar mekanizmalarına katılmadıkça geleceğimiz olamaz" diyor.

Bangladeş

BAŞBAKAN Begüm Halide Ziya da İslam dünyasının başı açık kadın liderlerinden. Ancak aynı eski Pakistan Başbakanı Benazir Butto gibi yerel giysilerinin bir parçası olarak topuzunun üstünden sarkan bir tülle başını süslüyor. Ancak İslami bir kapanma söz konusu değil.

Malezya

BAŞBAKAN Mahathir Muhammed'in eşi Siti Hasmah Ali modern görünümüyle dikkat çekiyor. Siti Hasmah Ali yerel giysileri de pek sık kullanmıyor. Muhammed'in görevden aldığı Başbakan Yardımcısı Enver İbrahim'in eşi Wan Azizah ise sıkı sıkı örtünmesiyle tanınıyordu.

Pakistan

DEVLET Başkanı Pervez Müşerref'in eşi Begüm Sehba Müşerref de ülkenin yerel giysileri içinde modern bir kadın görünümünde. Pervez Müşerref'in Pakistan'da Türkiye modelini yaratmak istediği biliniyor. Türkiye'deki lider eşleri kapanırken, asker kökenli Müşerref'in Türkiye modelini uygulaması tezat oluşturuyor.

Ürdün

ÜRDÜN, Kraliçe Nur'dan sonra gelen zarif Rania'yı çabuk benimsedi. 32 yaşındaki Kraliça Rania, Kuveyt'in tanınmış doktorlarından Faysal Yasin'in kızı. Kahire'deki Amerikan Üniversitesi'nde İş İdaresi okuyan Rania, kraliyet ailesine girmeden bir süre önce bankacılık sektöründe çalışmış.

Suriye

DEVLET Başkanı Beşar Esad'ın eşi Esma Esad, Suriyeli bir kardiyoloğun kızı. Eşiyle babasının görev yaptığı hastanede tanışan 27 yaşındaki Esma, evlenmeden önce yatırım bankası J.P. Morgan'da ekonomist olarak çalışıyordu. Liseyi Londra'da okuyan Esma, bilgisayar eğitimi aldı.

Libya

DEVLET Başkanı Muammer Kaddafi'nin eşi Safiye Farkaş Albrassi ile kızı Ayşe de modern bir giyim tarzını benimsiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!