İSKİD Yönetim Kurulu Başkanı Ayk Serdar Didonyan: Klima pazarında saygın düzeydeyiz

Güncelleme Tarihi:

İSKİD Yönetim Kurulu Başkanı Ayk Serdar Didonyan: Klima pazarında saygın düzeydeyiz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2023 07:00

İklimlendirme Soğutma Klima İmalatçıları Derneği’nin yayınladığı rapora göre, son 5 yılda split klimalardaki ihracatta yüzde 260 oranında artış görüldü. Raporu değerlendiren dernek başkanı Ayk Serdar Didonyan, “Türkiye klima pazarında ihracat alanlarını genişleterek yurtdışında haklı ve saygın bir düzeye ulaştı” dedi.

Haberin Devamı

İklimlendirme Soğutma Klima İmalatçıları Derneği (İSKİD) tarafından geçen mart ayında sektörün durumu ile olası gelişmelerin incelendiği rapor yayınlandı. İSKİD Yönetim Kurulu Başkanı Ayk Serdar Didonyan tarafından açıklanan raporda, Türkiye’nin Avrupa’da üretim üssü konumunda olduğu ve sektörün önemli ürün gruplarından olan yüzde 40’a varan enerji tasarrufu sağlayan ‘A++’ enerji sınıfı ve inverter kompresörlü split klima ürünlerine talebin ciddi şekilde arttığı belirtildi. Didonyan, “Güçlü üretici ve distribütör firmalar, tüketicinin hizmet kalitesinde artan beklentilerine yanıt veriyor. AB’ye uyum süreci de özellikle çevre ve enerji verimliliği açısından sektördeki teknolojik gelişmelere önemli oranda ivme kazandırıyor” dedi.

İHRACAT YÜZDE 260 ARTTI

Haberin Devamı

İstatistik sonuçlarına göre, en büyük pazar olan split klimalarda geçen yıla oranla üretimde yüzde 20, iç pazarda yüzde 2 ve ihracatta yüzde 20’lik bir artış gözlemlendi. Buna karşılık 5 yıllık veriler ele alındığında split klima üretiminde yüzde 130, iç satışta yüzde 35 ve ihracatta yüzde 260 oranında artış görüldü.  Bu artış oranını ve iç pazarı değerlendiren Didonyan, “Geçtiğimiz yıl ani fiyat artışları, yaz mevsiminin nispeten serin geçmesi ve ekonomik alım gücünün de düşmesiyle iç satışta az bir artış görüldü. Bu durum iç pazarın belli bir doyuma ulaştığı olarak yorumlanabilir” diye konuştu.

İSKİD Yönetim Kurulu Başkanı Ayk Serdar Didonyan: Klima pazarında saygın düzeydeyiz

İSKİD Yönetim Kurulu Başkanı Didonyan, “Dernek olarak yüzde 90’ını temsil ettiğimiz iklimlendirme sektörü, hızlı teknolojik gelişmeyle Türkiye’de enerji verimliliği standartlarına uygun iklimlendirme cihazları üretiyor. Ülkemizde Avrupa Birliği yönetmelikleriyle uyumlu, yeni nesil gazlar kullanılmaya başlandı” ifadelerini kullandı.

‘HIZLI BİR GELİŞİM GÖSTERDİ’

Didonyan, “Türkiye üretim kapasitesiyle klima pazarında hem nicelik hem de nitelik yönünden hızlı bir gelişim gösterdi. Pandemide her sektörde olduğu gibi klima pazarında da bir daralma gözlense de ülkemiz pandemi sonrasında uluslararası pazara hızlı bir giriş yaptı. İhracat alanlarını genişleterek yurtdışında haklı ve saygın bir düzeye ulaştı” dedi.

Haberin Devamı

İSKİD Yönetim Kurulu Başkanı Ayk Serdar Didonyan: Klima pazarında saygın düzeydeyiz

Küresel iklimlendirme sektörü 2021 yılında  319 milyar dolarlık büyüklüğe sahipken  2026 yılına kadar bu büyüklüğün 477 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!