İSKİ: Su havzalarında koruma-kullanma yöntemi uyguluyoruz

Güncelleme Tarihi:

İSKİ: Su havzalarında koruma-kullanma yöntemi uyguluyoruz
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2000 00:00

Haberin Devamı

SU havzalarında ilk 300 metreyi mutlak koruma altına alan, ancak 300-1000 metre arasını kontrollü yerleşime açan İSKİ, bu konuda gazetemizde çıkan ‘‘Su havzalarına tehdit’’ başlıklı haber üzerine bir açıklama yolladı. Haberimizde, çeşitli meslek kuruluşlarının ve Orman Bakanlığı'nın İSKİ'nin bu yeni yönetmeliğine karşı dava açtığı belirtiliyordu.

İSKİ'nin açıklamasında, su havzalarının çevresinin ancak 300 metresinin mutlak olarak korunabileceği, ancak gerçekçi olmak gerektiği ve 300 metre sonrasında belli kısıtlamalarla yerleşime açılması gerektiğini, aksi takdirde korumanın gerçekleşemeyeceği belirtiliyor.

Açıklamada şöyle deniyor:

‘‘Su havzalarının etkili bir şekilde korunabilmesi için İSKİ olarak takip ettiğimiz yol, koruma-kullanma dengesinin temin edilmesidir. Diğer bir prensip, mevcut durumu gözardı etmeksizin çözümler üretmek ve bu projelerin maliyetinin bir kısmını havzaları kullananlardan tahsil etmektir.’

İSKİ, açılan davalarla ilgili olarak da şu açıklamayı yaptı:

‘‘Çevre Bakanlığı, Havza Koruma Yönetmeliği ile alakalı İSKİ'ye bir dava açmamıştır. Çevre Bakanlığı'yla İSKİ arasındaki dava, 19.8.1995 tarihli ÇED yönetmeliğinin iptali istemiyle açılmış davadır. Ancak Orman Bakanlığı, yeni yönetmeliğin Orman Kanunu'na aykırı olduğu gerekçesiyle iptali için dava açmış, sonuçlanmamıştır.’’

Haberin Devamı

Haberde söz edilen ve Ömerli su havzasında 300-1000 metre arasında yapımına izin verilen Seferusta Çiftlik Evleri konusunda ise İSKİ, bu evleri yapan şirkete bir öngörüş bildirdiğini, henüz nihai görüşünü bildirmediğini iletti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!