Işınla beni Scotty

Güncelleme Tarihi:

Işınla beni Scotty
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 1999 00:00

Haberin Devamı

Dünyada milyonlarca fanı bulunan ‘‘Uzay Yolu’’nun 9. bölümü ‘‘Uzay Yolu-İsyan’’ (Star Trek-Insurrection) bu hafta gösterime girdi, ama asıl haberimiz ‘‘Uzay Yolu-Yeni Kuşak’’ serisinin ilk macerası ‘‘Uzay Yolu-Farpoint'te Karşılaşma’’nın Türkçe'ye çevrilmiş olması. Ankaralı genç yayınevi Ankira Yayıncılık, serinin bütün kitaplarını düzenli olarak her ay yayımlayacak.

Kaptan Kirk, Doktor McCoy, Vulcan'lı Mr. Spock, Teğmen Uhura, Bay Sulu ve Scotty... Bu isimler tanıdık değil mi? 1966'da TV dizisi olarak başlayan ve ardından sinemaya uyarlanan, gördüğü yoğun ilgi nedeniyle de altı devam filmi çekilen ‘‘Uzay Yolu’’ (Star Trek), 12 yıl önce yerini ‘‘Yeni Kuşak’’a (Next Generation) bırakmıştı. ABD'de ve Türkiye'de bir süredir dizi film olarak gösterilen Yeni Kuşak'ın son sinema filmi ‘‘İsyan’’ gösterime girdi. Yeni Kuşak'ın Türkçe'deki ilk kitabı ‘‘Uzay Yolu-Farpoint'te Karşılaşma’’ ise kısa bir süre önce kitapçı vitrinlerindeki yerini aldı. Bilimkurgu okuyucuları için çok sevindirici bu haber için biz de film daha gösterime girmeden yayınevinin yöneticisi ve aynı zamanda kitabın çevirmeni Boğaç Erkan'la konuştuk.

Yeni kurulan bir yayınevi olarak ilk tercihiniz neden ‘‘Uzay Yolu’’ kitapları?

Çünkü ben bir ‘‘Uzay Yolu’’ hayranıyım; işe başladığımda ne yapabilirim diye düşündüm ve Türkiye'de olmayan ‘‘Uzay Yolu’’ serisini Türkçe'ye çevirmeye karar verdim.

Her biri bir serüveni anlatacak kitapların her ay düzenli olarak yayımlanacağını belirtiyorsunuz. Bu nasıl gerçekleşecek?

Bu konuda çalışan birçok kişi var. Şu anda elimde 5-6 altı kitap hazır ve yayımlanmayı bekliyor. Ayrıca bir yandan da sonraki kitapların çevirisi ile uğraşıyoruz. Bizim için önemli olan okuyucunun göstereceği tepki. İlk tepkiler son derece olumlu ve bu da bizim şevkimizi artırıyor. 'Her ay bir kitap' sloganımız dayanaksız değil. Örneğin ikinci kitabın baskısı da bitti ve o da Haziran'ın tahminen 10'undan itibaren raflarda yerini alacak. Kitabın ismi, ‘‘Hayalet Gemi’’.

Neden ‘‘Yeni Kuşak’’, listenizde ilk ‘‘Uzay Yolu’’ kitapları da yer alacak mı?

Birincisi ‘‘Yeni Kuşak’’ çok sevilen bir seri. Orijinal seri de son derece güzel ve ilginç temalar içermesine karşın biraz ‘‘out of date’’ oldu gibi. Dizilerini bile seyretmek oldukça zor. İkincisi TGRT bir süredir ‘‘Yeni Kuşak’’ dizisini yayınlıyordu. Bu ‘‘Uzay Yolu’’na olan ilgiyi epey canlandırdı. Üçüncüsü ise vizyona girecek olan film. Kitap yaklaşık üç aydır hazır ama piyasaya çıkmak için filmin gelişini bekliyor. Bu üç neden birleştiğinde en mantıklı seçenek ‘‘Yeni Kuşak’’ı yayımlamak olarak karşımıza çıktı. Ayrıca ‘‘Yeni Kuşak’’, orijinal seriye oranla daha fazla teknoloji içeriyor ve karakterler bence daha felsefi.

Daha önce BK çevirmiş kişilerle mi çalışıyorsunuz?

Kitapları çevirenler genellikle ‘‘Uzay Yolu’’na hayranlık duyan ve dizinin genel yapısını oldukça iyi bilen insanlar. Ayrıca ben tüm kitapların editörlüğünü de yaparak bir bütünlük sağlamaya çalışıyorum.

BK’dan başka türlere de eğilecek misiniz? Özellikle Türkiye'de son dönemlerde fantezi edebiyatına büyük bir ilgi var...

BK’dan başka bir şeyler yapmak istiyorum ama piyasaya baktığımda özellikle fantezi kitaplarında çok büyük bir paylaşım var. Açıkçası bir süre için ‘‘Uzay Yolu’’ ile devam etmek ilk amacım. Ayrıca Ekim-Kasım'dan itibaren ‘‘Star Trek Voyager’’ (1990'ların sonlarından itibaren kadın bir kaptanın yönetimindeki Voyager'ın maceraları) ve ‘‘Deep Space Nine’’ (Uzay istasyonunda geçen dizi, 1993'te başladı ve halen devam ediyor) kitaplarına başlamayı da düşünüyorum. Bu da, belki de ayda üç kitap anlamına gelecek. Bir de Türkiye'de hiç bilinmeyen ‘‘Alien Nation’’ ve ‘‘Babylon 5’’ diye iki seri var, bir ihtimalle onları da yayımlayabilirim. Ayrıca ‘‘Yıldız Savaşları’’ (Star Wars) için de ön çalışma yürütüyorum.

Kitap hakkında

‘‘Farpoint'te Karşılaşma’’, Yeni Kuşak serisinin ilk kitabı ve David Gerrold tarafından kaleme alınmış. Tüm serinin temel kitabı olan bu ilk kitapta Kaptan Picard, Atılgan NCC-1701-D adlı yıldız gemisiyle galaksinin ucundaki Farpoint İstasyonu'na doğru yola çıkar. Kaptan Picard, Riker, Data, Worf, Geordi ve Dr. Beverly'nin henüz tamamlanmamış ve tanımadıkları bir gemi olan Atılgan'la yaptıkları yolculuk onları bir bilinmeze doğru götürür.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!