İsimleri kamusal alanlara verilsin

Güncelleme Tarihi:

İsimleri kamusal alanlara verilsin
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2012 00:00

CHP Tokat Milletvekili Orhan Düzgün, Tokat’ın Niksar ilçesinde 30 Mart 1972’de öldürülen THKP-C lideri Mahir Çayan ve 9 arkadaşı için öldürülüşlerinin 40’ıncı yıldönümünde, “Bakanlar Kurulu’nun uygun göreceği bazı kamusal alanlara isimlerinin verilmesi” için kanun teklifi verdi.

Düzgün, kanun teklifinin gerekçesinde şöyle dedi: “12 Mart 1971 Muhtırası’ndan sonra yakalanan Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idamlarını engellemek için canları pahasına mücadele veren ve vatanını seven yiğit gençler Mahir Çayan, Sinan Kazım Özüdoğru, Hüdai Arıkan, Ertan Saruhan, Saffet Alp, Sabahattin Kurt, Nihat Yılmaz, Ahmet Atasoy, Cihan Alptekin, Ömer Ayna 30 Mart 1972’de Tokat’ın Niksar ilçesine bağlı Kızıldere köyünde öldürüldüler. Mahir Çayan ve arkadaşları NATO’ya bağlı Ünye Radar Üssü’nden kaçırılan İngilizlere karşılık Denizlerin idamlarının durdurulmasını hiçbir yurtsever ve devrimcinin asılmamasını istediler.

İtibara tescil

Bu kanunun yürürlüğe girmesi ile Çayan, Özüdoğru, Arıkan, Saruhan, Alp, Kurt, Yılmaz, Atasoy, Alptekin, Ayna isimlerinin uygun görülecek kamusal alanlara verilmesi sağlanacaktır. Bununla beraber tam bağımsız bir Türkiye için ölümü göze alan Mahir Çayan ve arkadaşlarının adları gelecek nesillere aktarılarak unutulmayacak ve unutturulmayacaktır. Bu kanun teklifi bir itibar iadesi değildir, Anayasa’ya tam bağlılık ve tam bağımsızlık için mücadele eden Mahir Çayan ve arkadaşlarının itibar iadesine ihtiyaçları yoktur. Onların zaten toplumumuzda iyi bir itibarları vardır ve var olan bu itibarlarının hukuksal alanlarda da tescil edilmesi gerekmektedir.”

Dev-Yol’cular: 12 Eylül davasına müdahil olalım

12 Eylül askeri döneminde açılan “Dev-Yol” ana davasının 7 sanığı, dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren ile Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya’nın yargılandığı davaya katılma talebinde bulundu. Ankara 1 No’lu Sıkıyönetim Mahkemesi’nde yargılanan Oğuzhan Müftüoğlu, Melih Pekdemir, Osman Tayfun Mater, Sedat Göçmen, Ali Alpatlı, Mehmet Akın Dirik ve Bülent Forta, avukatları Sabri Kuşkonmaz ve Halis Yıldırım aracılığıyla 12 Eylül davasına katılma dilekçelerini dün Ankara 12’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ne verdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!