İşadamının cinneti

Güncelleme Tarihi:

İşadamının cinneti
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 1999 00:00

Haberin Devamı

İzmir'de finans şirketi sahibi Mustafa Burhan geçirdiği cinnet sonucu bürosunda biri gazeteci olmak üzere üç kişiyi rehin aldı. Rehinelerden birini yaralayan silahlı saldırgan, canlı yayında Kanal D’de Defne Samyeli ile yaptığı uzun pazarlıklar sonucu 6.5 saat sonra teslim oldu.

İzmir'de mali bunalıma girince cinnet getiren finans şirketi sahibi Mustafa Burhan, kendisini dolandırdığını öne sürdüğü iki alacaklısı ile bir televizyon muhabirini 6.5 saat rehin tuttu. Eylemini telefon bağlantısıyla katıldığı Kanal D Ana Haber Bülteni aracılığıyla tüm Türkiye'ye duyuran Burhan, canlı yayında süren uzun pazarlıkların ardından teslim oldu.

Çankaya semtindeki Finans Factoring A.Ş.'nin sahibi Mustafa Burhan, telefon işleri yapan Poyraz Pusatçı ve yanında çalışan Deham Alp'i alacağını tahsil etmek için dün saat 13.00 sıralarında bürosuna çağırdı. Tartışmanın büyümesi üzerine Burhan, tabancasını çekip, Poyraz Pusatçı'yı ayağından vurdu.

GAZETECİYİ REHİN ALDI

Poyraz Pusatçı ile Deham Alp'i rehin alan Burhan, saat 15.20'de, yerel yayın yapan Ege TV'yi telefonla arayarak cinayet işlediğini, haber yapmak üzere bir muhabir gönderilmesini istedi. Ege TV'den Yasemin Tüzemen ve kameraman Ümit Gürkan, hemen Girit Han'daki büroya gitti. Yasemin Tüzemen'i rehin alıp büroya sokan Mustafa Burhan, kameraman Gürkan'ı dışarda bıraktı. Olayın duyulmasının ardından polis, eylemin düzenlendiği binanın çevresinde geniş güvenlik önlemleri aldı. Bu sırada Mustafa Burhan, rehin tuttuğu Yasemin Tüzemen aracılığıyla EGE TV'yle telefon bağlantısı kurdu. Burhan, vurduğu Poyraz Pusatçı'nın kardeşi Bora Pusatçı'yı ve avukat Taşkın Kangal, Mehmet Semerci, Oktay Semerci'yi, Denizli'den Mehmet Duatepe ve Osman Duatepe'nin bulunarak getirilmesini istedi. Burhan, canlı yayında, ‘‘Poyraz ve Bora Pusatçı, bazı şerefsizler gibi beni dolandırdılar. Bu kişiler hangi şehirde olursa olsun bulun getirin. Şu anda Poyraz Pusatçı yanımda yaralı halde bulunuyor. Bora Pusatçı ve avukat Taşkın Kangal'ı yanımda görürsem, rehin tuttuğum Poyraz Pusatçı'yı bırakırım. İstediğim kişiler getirilmezse bu yaralı adamı istemeye istemeye öldürecek ve pencereden aşağı atacağım’’ dedi. Rehin alma olayı sürerken arabuluculuğa soyunanan İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş'ın girişimleri de sonuçsuz kaldı.

SAMYELİ İKNA ETTİ

Daha sonra Kanal D'nin ana haber bülteninde canlı yayına bağlanan Mustafa Burhancı, spiker Defne Samyeli ile uzun süre konuştu. Kanal D Haber Koordinatörü Tuncay Özkan'ın 20 milyarlık mağduriyetin giderileceği sözüne ‘‘Ben dilenci miyim?’’ yanıtını vererek, eyleminden vazgeçmedi.

Mustafa Burhan'ın direnci uzun konuşma sonunda saat 21.00'e doğru iyice kırıldı. Bağlandığı Kanal D'nın canlı yayınında spiker Defne Samyeli ve İzmir Emniyet Müdürü Hasan Yücesan'lu uzun süre konuşan Burhan, kendisini dolandıranlardan olduğunu ileri sürdüğü Oktay Semerci'nin yakalandığı müjdesini aldı. Burhan, bunun üzerine Yücesan'dan düşünmesi için 10 dakika süre istedi. Mustafa Burhan, canlı yayında söz verdikten 10 dakika sonra teslim oldu.

Suçladığı işadamı: Burhan şov yapıyor

Mustafa Burhan'ın bir dönem sıkı ticari ilişki içinde olduğu belirlenen ve kendisini dolandırdığını öne sürdüğü işadamı Mehmet Duatepe, iddiaları yalanladı. Denizli'de gıda ticaretiyle uğraşan Duatepe, ‘‘Mustafa Burhan, kardeşinin işlediği cinayetten ötürü altı ay hapis yatıp çıktı. İzmir'e yerleşti. Duyduğuma göre orada tefecilik yapıyormuş. Mustafa Burhan ile ticari ilişkim yok. Şovmenin biri. Neden ismimizi veriyor bilmiyorum’’ diye konuştu.

6.5 saat süren dehşet

Rehin alma olayının duyulmasının ardından harekete geçen polis, olayın yaşandığı Girit Han'ı boşaltarak çevrede geniş güvenlik önlemleri aldı. Özel tim de olası bir operasyona karşı tüm hazırlıklarını tamamladı (üstte). Alacaklısı Poyraz Pusatçı'yı kurşunlayan Mustafa Burhan'ın çağrısı üzerine olay yerine gelen, fakat daha sonra kendisi de rehin alınan Ege TV muhabiri Yasemin Tüzemen, mesleğinin en heyecanlı anlarını yaşadı (solda). Tüzemen ile diğer rehine Deham Alp eylemin sona ermesiyle rahat bir soluk aldı. Burhan'ın, alacağını tahsil edemeyince önce kurşunladığı ardından da saatlerce rehin aldığı Poyraz Pusatçı ise, hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı.

Cinayete karışmaktan cezaevinde yatmış

İzmir'de gerçekleştirdiği rehin alma eylemiyle televizyon aracılığıyla bir anda Türkiye'nin gündemine oturan Mustafa Burhan'ın, 8 yıl önce adının karıştığı bir cinayet nedeniyle 6 ay hapiste kaldığı belirlendi.

Mustafa Burhan, 1991'de ağabeyi Mithat Burhan'la bir kalem fabrikasının yüzde yirmi hissesini Ali Hisarlıoğlu'ndan devraldı. Burhan kardeşler, bir süre sonra bu hisseleri ellerinden çıkarmak istediler. Ancak çıkan anlaşmazlık üzerine ağabey Mithat Burhan, Ali Hisarlıoğlu'nu öldürürken, hisse devrine aracılık eden Halil Narin'in oğlu Celal Narin'i yaraladı. 11 Ekim 1991 yılındaki cinayet ve yaralama olayına karıştığı belirlenen Mustafa Burhan, kardeşi Mithat Burhan ile birlikte tutuklanarak cezaevine gönderildi. Mustafa Burhan, altı ay cezaevinde kaldıktan sonra delil yetersizliğinden tahliye edildi. Mithat Burhan ise 2 yıl 6 ay cezaevinde kaldıktan sonra tahliye oldu.

Hayatımın en zor canlı yayınıydı

Kanal D'nin deneyimli spikeri Defne Samyeli, yeni yayın döneminde ana haber bültenini sunmaya başladığı dördüncü gün, büyük bir krizle karşı karşıya kaldı. Biri gazeteci üç kişiyi rehin alan Mustafa Burhan'la iki saati aşkın canlı yayında pazarlık yapan Samyeli, kulaklıkla psikologlardan aldığı önerilerle eylemciyi sakinleştirmeye çalıştı. Defne Samyeli, yumuşak ses tonu ve ikna edici konuşmasıyla uzun süren pazarlıkların ardından eli silahlı Mustafa Burhan'ın teslim olmasını sağladı. Samyeli, ‘‘Hayatımın en zor canlı yayınıydı.’’diyerek duygularını ifade etti.

Samyeli'nin eylemciyle iki saati aşkın konuşmasından bazı kesitler:

Defne Samyeli: Sakin misiniz?

Mustafa Burhan: Değilim

- Rehin tuttuğunuz kişilerin sağlığı yerinde mi?

- Şu anda herkesin sağlığı yerinde. Sadece Poyraz bey hafif yaralı.

- Onları bırakmayı düşünüyor musunuz?

- Tabi düşünüyorum ama isteklerim olursa. İsteklerim çok basit. Beni bu duruma düşüren insanların yakalanması istiyorum. Sonra silahımı bırakıp adam gibi cezamı çekeceğim.

- Lütfen sakin olun.

- Ben silahımı bırakacağım. Beni mağdur eden insanların bazıların ismini verdim. Bu insanları devletin yakaladığını görmek istiyorum.

- Sizi mağdur edenler kimler? Şu anda canlı yayındasınız. Size yardımcı olmak istiyoruz. İstiyorsanız oraya gelelim. Ne olur bize güvenin.

- Silahımı bırakacağım. Ben devletin polisine gittim beni bu insanlar dolandırdı dedim. Bir kısmı yakalandı ama sabahleyin adliyede serbest bırakıldı. Diğerleri hala bulunamadı.

- Evli misiniz?

- Evliyim. İki çocuğum var. 18- 14 yaşlarında, ikisi de kız. Onların okullarının yemek parasını veremedim. Bu kadar acı bir şey.

- Kızlarınızı bir düşünür müsünüz, şimdi onlar nasıl korkuyordur

- Zaten benim ailemin kaybedecek bir şeyinin olacağını zannetmiyorum. Zaten ben buradan ya ölü çıkarım.

- Biz bu olayı takip edeceğiz. Suçluların en kısa zamanda yakalanmasını sağlayacağız. Size hem şahsım hem kanalım adına söz veriyorum. Hepimiz korkuyoruz, ürküyoruz, sonuçları düşünmek istemiyoruz.

- Birileri sakın aniden kapıdan pencereden girmeye kalkmasın

- Böyle birşey olmayacak efendim. Bakın şu anda İzmir Emniyet Müdürü Hasan Yücesan telefonda. Bakın bize güvenmiyorsanız, onun, devletin verdiği söze güvenin.

- Yapmayın. benim yüzüm yok.

Yücesan- Ben o sözü onlara veriyorum. İnsan psikolojik bir ortam içinde böyle yanlış hareketler yapmış olabilir. Bunların çözümü var. Çözümsüzlük mantıklı düşünmemektir. Sözünü ettiğiniz şahıslar yakalandı.

- Bana biraz süre verin. Herkesten çok özür diliyorum. Bana bir 10 dakika süre verin. Sayın müdürüm teyit almak için istiram ediyorum. Onlar yakalanmışsa benim misyonum bitmiştir.

- Bitti işte bu kadar. Hadi Mustafa Bey. İnanın yanınızda ben olsam ben de gözlerinizden öpeceğim.

- Sayın müdürüm özellikle makamınız ve şahsınızla görüşmek isterim. televizyonda medyanın sözü tutuluyor, devletin sözü tutulmuyor imajı ayıptır. Bu nedenle sizden teyit almak istedim.

Hasan Yücesan: Defne Hanım da ıstırap çekti. Seni anlayan bir yaklaşımla bize yardımcı oldu. Lütfen sen de bize yardımcı ol. Bu iş bitsin artık.

- Tamam Sayın Müdürüm. Bu işi bitiriyorum.

ve Alkışlar.....

Tıpkı ‘Çılgın Şehir’deki gibi

İzmir'de borçluları ile birlikte bir gazeteciyi rehin alarak, Kanal D'de canlı yayına çıkan Mustafa Burhan'ın eyleminin bir benzeri, geçen yıl sinemalarda gösterilen ve başrollerini John Travolta ile Dustin Hoffman'ın paylaştıkları ‘Mad City’ (Çılgın Şehir) adlı filmde beyazperdeye yansıtılmıştı. Ünlü Yunanlı yönetmen Costas Gavras'ın yönettiği filmde, John Travolta'nın canlandırdığı Sam adlı müze bekçisi, işten kovulunca, silah ve bombalarla birlikte müzeyi ziyaret eden ana okulu öğrencilerini rehin alır. Mesleğinde yükselmeye çalışan TV muhabiri Max (Dustin Hoffman) ise kendini birdenbire olayların içinde buluverir. Max, hemen harekete geçerek çalıştığı TV ile canlı bağlantıya geçer. Canlı yayında uzun süren pazarlıkların ardından Sam, rehineleri serbest bırakmayı kabul eder. Ancak tam bu sırada Sam, elinde taşıdığı patlayıcıların bulunduğu çantanın infilak etmesi üzerine can verir. Rehin tuttuğu anaokulu öğrencilerinin burnu bile kanamaz.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!