İran Elçiliği'nden Tantan ziyaretine açıklama

Güncelleme Tarihi:

İran Elçiliğinden Tantan ziyaretine açıklama
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2001 00:00


İran Büyükelçiliği, İçişleri Bakanı Sadettin Tantan'ın İran ziyareti sırasında görüşülecek konulara ilişkin tahmin ve iddiaları ''asılsız'' olarak nitelendirdi.

Büyükelçiliğin açıklamasında, ziyaretin iki ülke ilişkilerinin geliştiği bir süreçte yapıldığı belirtildi. Bazı gazetelerin Tantan'ın İran ziyareti sırasında yapacağı görüşmelere ilişkin tahminler yürüttükleri ifade edilen açıklamada, şöyle denildi:

''Dışişleri Bakanı'nın ziyaretinin ardından gerçekleşecek olan bu ziyaret, İran ve Türkiye ilişkilerinin ilerleme kaydettiğinin bir göstergesidir. Dolayısıyla Sayın Tantan'ın İran tarafı ile yapacağı görüşmelerin göndemini oluşturan konulara ilişkin tahminler ve ortaya atılan iddialar tamamen asılsız olup hiçbir doğruluk payı taşımamaktadır.''

Açıklamada, Dışişleri Bakanı İsmail Cem'in Şubat ayında Tahran'a yaptığı ziyaretten önce de ''spekülatif birtakım haberler yayınlandığı, ancak daha sonra bu haberlerin tamamen asılsız olduğunun anlaşıldığı'' kaydedildi.

LAVASANİ, TANTAN'I ZİYARET ETTİ

İran Büyükelçiliği'nin açıklamasında, Büyükelçi Muhammed Hüseyin Lavasani'nin İran ziyareti öncesinde Tantan'ı ziyaret ettiği kaydedildi.

Açıklamaya göre, 2 Mayıs Çarşamba günü yapılan ziyaret sırasında Cem'in İran'ı ziyaretinden sonra iki ülke ilişkilerinde yaşanan olumlu gelişmeler ele alındı.

Ziyaret sırasında Büyükelçi Lavasani, iki ülke arasındaki güvenlik işbirliği yönündeki girişimleri ve sonuçlarını anlatırken, ''Tantan'ın ziyaretinin, Cem'in siyasi-kültürel ziyaretinin bir tamamlayıcısı olacağını'' dile getirdi.

Lavasani'nin ziyareti sırasında, Türkiye ile İran'ın aralarında daimi dostluk ve işbirliği olması gereken iki kardeş ülke olduklarını ifade eden Tantan da, iki ülke ilişkilerini ''iyi'' olarak niteledi. Tantan, Tahran'a yapacağı ziyaretin olumlu ve yapıcı olacağından emin olduğunu da söyledi.

Açıklamada, Türkiye-İran 18. Ortak Güvenlik Komite Toplantısı'nın geçen hafta Tahran'da karşılıklı anlayış ve samimi bir ortamda yapıldığına dikkat çekildi. (aa)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!