İran devrede serbestler

Güncelleme Tarihi:

İran devrede serbestler
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2012 00:00

Belgesel çekimi için 5 Mart tarihinde Suriye’ye giden ve 10 Mart’ta İdlib yakınlarındayken kaçırılan iki gazeteci Adem Özköse ve Hamit Coşkun İran’ın girişimleriyle serbest bırakıldı. Başbakan Erdoğan hem gazetecileri hem de ailelerini arayarak geçmiş olsun dileklerinde bulundu.

Haberin Devamı

SURİYE’de yaklaşık 2 ay önce kaçırılan Türk gazeteciler Adem Özköse ile Hamit Coşkun, uzun süredir devrede olan İran’ın girişimleriyle dün serbest kaldı. Adem Özköse ve Hamit Coşkun’un serbest bırakılmasıyla ilgili süreç, Başbakanlık’ta oluşturulan özel birim tarafından yürütüldü. Temaslarda bulunmak için gittiği Rize’de geceyi geçiren Başbakan Tayyip Erdoğan, oluşturulan özel birimin çalışmalarını bizzat takip ederek, gelişmelere ilişkin talimatlarını Rize’den verdi. Erdoğan, gazeteciler Adem Özköse ve Hamit Coşkun’un Şam’dan Tahran’a intikal ettirilmeleri ve Tahran’dan da Ankara’ya getirilmeleri için özel uçak gönderilmesi talimatını Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’na verdi. Türk gazetecilerin serbest kalmasıyla ilişkin ilk aşama tamamlanınca Davutoğlu, ilk açıklamasını Twitter’dan yaptı. Davutoğlu, resmi ziyaret için gittiği Estonya’dan Moldova’ya geçmeden önce Twitter’da yayımladığı mesajda, Türk gazetecilerin serbest kaldığını açıkladı. Açıklamasına, “Size güzel bir haber vereceğim” diyerek başlayan Davutoğlu, uzun süredir yürüttükleri çabaların meyvelerini verdiğini ve 2 gazetecinin serbest kaldığını belirtti. İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi ile görüştüğünü belirten Davutoğlu açıklamasını, “Ailelerinin, sevenlerinin ve haber bekleyenlerin gözü aydın” diye tamamladı.

Haberin Devamı

TÜRK GAZETECİLER TAHRAN'DA / FOTO GALERİ

Özköse öğrencisi

Davutoğlu, Estonya’dan Moldova’ya gider gitmez Türk gazetecilerle telefonla görüştüğünü söyledi. Adem Özköse’nin eski öğrencisi olduğunu belirten Davutoğlu, İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi ile 3 kez konuştuklarını anlattı. Davutoğlu, “Olayın başından beri İran’la koordinasyon halindeydik. Bunlar insani konulardır. Burada başka hesap olmaz. Daha önce de Türkiye İran’la ilgili birçok konuda katkıda bulunmuştu. Dost ve kardeş ülke olarak İran’ın yaptığı bu katkı için teşekkür ediyorum” dedi.

TÜRK GAZETECİLER BÖYLE GÖRÜNTÜLENMİŞTİ / WEB TV

Adem Özköse’nin eşinin dayısı Saim Tut ile Hamit Coşkun’un ağabeyi Yahya Coşkun, önceki akşam Tahran’a gittiler. 2 gazeteciyi taşıyan uçak, Türkiye saati ile saat 12.10’da Tahran’a indi. Özköse ve Coşkun, akrabalarıyla saat 15.40 civarında buluşarak, yemeğe gitti. Tahran’a indiğinde babası Ali Coşkun’u arayan Hamit Coşkun, “Baba, harçlığımı arttır yoksa beni bırakmayacaklar” diye espri yaptı. Ali Coşkun, oğlundan hemen annesini de aramasını istedi.

Haberin Devamı

Başbakanlık’tan uçak

Başbakanlığa ait uçak ise Ankara Güvercinlik Askeri Havaalanı’nda uçuşa hazırlandı. Dışişleri Bakanlığı ile Türkiye’nin Tahran Büyükelçiliği’nin, İran Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü nezdindeki girişimleriyle uçağa iniş izni alınmasının ardından, uçak saat 15.10’da Tahran’a hareket etti. 


Erdoğan aileleri aradı


? BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, Adem Özköse’nin babası Mustafa Özköse ile Hamit Coşkun’un babası Ali Coşkun’u arayıp, çocuklarının serbest bırakıldığını bildirerek, konuyu bizzat takip ettiğini söyledi. Erdoğan’ın, “Çocuklarımıza kavuşacağız. Hayırlı olsun” dediğini anlatan Mustafa Özköse, 66 gündür oğlundan ayrı olduğunu söyledi. Samsun Çarşamba’da yaşayan Mustafa Özköse, “Çok sevinçliyiz, sevincimizi ifade etmekte zorlanıyoruz. Başbakanımız, Cumhurbaşkanımız, Dışişleri Bakanlığı, İHH, sivil toplum kuruluşları, baştan beri bizi yalnız bırakmadılar. Hepsine teşekkür ediyoruz. Allah hepsinden razı olsun” dedi. Oğlunun serbest kaldığı haberini Başbakan Tayyip Erdoğan’dan alan Hamit Coşkun’un babası Ali Coşkun da “Çok ama çok sevinçliyiz. Sağolsun Başbakanımız, Dışişleri Bakanımız hep ilgilendi, Allah hepsinden razı olsun. İçimiz içimize sığmıyor. Herkese çok çok teşekkür ediyoruz” dedi. Kocaeli, Karamürsel, Akçat Köyü’ndeki evinde oğlunu bekleyen Ali Coşkun, şunları söyledi: “Sabah, telefondaki ses ‘Ben Başbakan Recep Tayyip Erdoğan. Geçmiş olsun, mutlu sona ulaştık getiriyoruz inşallah’ dedi. Kendisine teşekkür ettim, daha sonra Dışişleri Bakanımız Ahmet Davutoğlu aradı.”

Mehr Ajansı:

Haberin Devamı

İRAN’daki Mehr Ajansı, İran’ın Türkiye Büyükelçiliği yetkililerine dayandırarak verdiği haberde büyükelçilik görevlilerinin Suriye’de kaçırılan 2 İranlı’nın serbest bırakılarak Hatay’a götürüldüğünü söylediğini yazdı. Ajans, 2 İranlı’nın Hatay’dan İstanbul’a ve oradan muhtemelen akşam saatlerinde Tahran’a götürüleceğini duyurdu.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!