Irak Büyükelçisi: Kerkük'ü Iraklılar tartışır

Güncelleme Tarihi:

Irak Büyükelçisi: Kerkükü Iraklılar tartışır
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2007 11:47

Irak'ın Ankara Büyükelçisi Sabah Cemil Ümran, Kerkük'ün Irak'ın iç meselesi olduğunu, Iraklıların bunu kendi aralarında tartışması gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Irak'ın ve bölgenin gündemine ilişkin soruları yanıtlayan Ümran, Kerkük referandumunun bu yıl yapılıp yapılmayacağına ilişkin kararı Iraklıların vermesi gerektiğini söyledi.

Ümran, "Kerkük bir Irak kentiyse bu Iraklıların meselesi... Bunu kendi aralarında tartışmalılar, komşu ülkelerin buna hakkı yok" dedi.

Iraklıların meseleyi kendi anayasalarına göre çözeceğini ifade eden Ümran, bazı liderlerin, Irak parlamentosundan anayasanın, Kerkük ile ilgili olan dahil pek çok maddesini değiştirmesini istediğine işaret ederek, "Madem bu da diğerleri gibi bir Irak kenti, komşu ülkeleri neden ilgilendirsin" dedi. Ümran, Türkiye'nin bu konuda Irak'ın iç işlerine karıştığını düşünüp düşünmediklerinin sorulması üzerine, "Bu anlamda evet" yanıtını verdi.

IRAK'IN KUZEYİNDEKİ PKK VARLIĞI

Ümran, Irak'ın kuzeyindeki PKK varlığının ortadan kaldırılması konusunda Türkiye'nin Irak hükümetinden beklentilerini de değerlendirdi. Bu bağlamda "somut adımla" anlatılmak istenenin önemli olduğunu belirten Ümran şunları kaydetti:

Haberin Devamı

"Türkiye çok büyük ve güçlü bir ülke. Sizde sadece bir terör grubu var. Siz Irak'ta kaç terör örgütü var biliyor musunuz? Tamı tamına kırk. Televizyonlarınızdan izliyorsunuzdur; her gün bombalar patlıyor Irak'ta, Bağdat dahil tüm kentlerde insanlar ölüyor. Her gün 100 ölü, 200 yaralı var. Sizin ülkenizde bu var mı?"

"Somut adım" denildiğinde insanların aklında "askeri müdahale" fikrinin belirdiğini ifade eden Ümran, "Şehirlerimizi ve masum insanlarımızı savunamazken, izole edilmiş dağlık bir bölgede askeri operasyon düzenlemeye kimin gücü yeter, bana söyleyin. Bunu benden nasıl isteyebilirsiniz? Türkiye'nin terörist PKK ile ilgili endişelerini anlıyoruz. Ama sizin karşılaştığınızın 20-30 katı, 40 katı daha fazla şeyle karşı karşıyayız" diye konuştu.

"SINIR ÖTESİ" İHTİMALİ

Büyükelçi Ümran, Türkiye'nin Irak'ın kuzeyindeki PKK unsurlarına yönelik sınır ötesi operasyon düzenleme ihtimaline ilişkin olarak da, "Elbette bu bir ihtimal. Bir ihtimali öngörememem, ama egemenliğimizin herhangi bir şekilde ihlali de kabul edilemez" dedi. Böyle bir ihtimalin nereden kaynaklandığını bilmediğini belirten Ümran, Irak'ın Türkiye ile her alanda işbirliğine hazır olduğunu kaydetti.

TERÖRLE MÜCADELE ÖZEL TEMSİLCİLİĞİ

Ümran, terörle mücadele özel temsilciliği mekanizmasında Iraklı özel temsilci bulunmamasıyla ilgili olarak da, Irak Milli Güvenlik Bakanı Şirvan El Vaili'nin Irak hükümetinin temsilcisi olarak görevlendirildiğini ve bunun Türkiye'ye resmen bildirildiğini ifade etti. Büyükelçi "Bu komisyon, üçlü olarak hiç bir araya gelmedi. Bunun nedenini kendi hükümetinize sormalısınız. Bunu öğrenmek bizim için de iyi olurdu" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Ümran, Vaili'nin Irak Başbakanı Nuri El Maliki'ye Türkiye ziyaretinde eşlik ettiğini ve Türkiye'nin Terörle Mücadele Özel Temsilcisi emekli Orgeneral Edip Başer ile bir araya geldiğini hatırlattı.

Büyükelçi Ümran, "Şu anda Irak, tüm dünyada terörle ilgili konuşması gereken tek ülke, diğer ülkelerden çok çok daha fazla. Her gün can ve mal kaybı bakımından en çok biz harap oluyoruz çünkü" diye konuştu.

GÜNDEMDEKİ İDDİALAR

Ümran, Irak'ın kuzeyindeki Mahmur kampında geçen ay yapılan denetim öncesinde kamptakilere haber verildiği yönündeki söylentilerle ilgili olarak da, "Mahmur bir mülteci kampı. BM Mülteciler Yüksek Komiserliğinin gözetiminde. Dolayısıyla Irak'ı ilgilendiren bir şey yok. Bunu Amerikalılar da, Türk yetkililer de biliyor" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Büyükelçi Ümran, "İran'ın Irak'taki direnişçilere silah temin ettiği" yönündeki haberlerle ilgili bilgi sahibi olmadığını, konunun Irak hükümeti ve uzmanlarca araştırılması gerektiğini belirtti. Irak'ın egemen ve bağımsız bir ülke olduğunu belirten Ümran, "Bununla birlikte egemenliğimizi ve bağımsızlığımızı savunmaya da hazırız" dedi. Güvenlik sorunlarını çözmek için yeni bir plan üzerinde çalıştıklarını anlatan Ümran, Irak güvenlik güçlerinin sorumluluğu devralmaya hazır olması üzerinde ciddiyetle durduklarını kaydetti.

Amerikan hükümetinin yeni Irak stratejisini de değerlendiren Ümran, bu stratejinin, Irak'ın sorumluluğunu Irak askeri güçlerine ve polisine vermeyi hedeflediğini ifade etti. Ümran, ABD'nin Irak'a ek asker konuşlandırma planının da teknik bir konu olduğunu, askeri bir yetkili olmadığından bu konudaki detaylara hakim olmadığını söyledi.

"AŞKI SEVİYORUM"

Ülkesinin içinden geçtiği sıkıntılı süreci ciddiyet ve hüzünle anlatan Ümran, söz sevgiye gelince keyiflendi.
14 Şubat Sevgililer Gününü kutladığını söyleyen Ümran, "Neden kutlamayayım? Aşkı seviyorum. Rutin kontroller için gittiğim doktor, kalbimde sorun olup olmadığını soruyor. 'Evet var, çok aşığım' diyorum" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Her sorunun birden çok yanıtı olabileceğini belirten Ümran, "Mesela siz bana, yarın dünyanın son günü olduğunu bilsem ne yapacağımı sorsanız şöyle cevap verirdim: Eşime, 'Bugün kalkma. Bir yere gitme. Öylece uzanalım yatakta' derdim" diye konuştu.

Eşine bu özel günde hediye de aldığını belirten Ümran, bununla birlikte Sevgililer Gününde görüşeceği arkadaşlarına vereceği hediyeleri de kırmızı ambalajla sunacağını söyledi. Irak halkının böyle özel günleri, sevgiyi, barışı ve huzuru "fantezi" olarak gördüğünü belirten Ümran, yeniden hüzünlenerek sözlerini şöyle tamamladı:

"Her gün onlarca sorunla, masum insanların öldürülmesiyle karşı karşıyalar..."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!