İpliği pazara çıktı

Güncelleme Tarihi:

İpliği pazara çıktı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 1999 00:00

Haberin Devamı

FP'nin türbanlı milletvekili Merve Kavakçı'nın vatandaşları olduğunu ABD de açıkladı. Kavakçı'nın seçim için YSK'ya başvurduktan 9 gün sonra yemin ederek ABD vatandaşı olduğu ortaya çıktı.

TBMM'nin açılışında olay yaratan ‘‘yemin provokatörü’’ Merve Kavakçı'nın ABD vatandaşı olup olmadığına ilişkin tartışmalara dün Dışişleri Bakanlığı son noktayı koydu.

Bakanlık, Kavakçı'nın ABD vatandaşı olduğunu bu ülkeden gelen resmi faksla belgeledi. Bakanlık Sözcü Yardımcısı Sermet Atacanlı, dün Kavakçı'nın ABD vatandaşı olduğunu açıkladı. Bu arada Kavakçı'nın, partisinin milletvekili aday listelerini Yüksek Seçim Kurulu'na teslim etmesinden 9 gün sonra yemin ederek ABD vatandaşlığına geçtiği ortaya çıktı.

BELGE ABD'DEN GELDİ

YSK'nın talebi üzerine Kavakçı'nın vatandaşlığını Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği'ne soran Dışişleri Bakanlığı, önceki gece türbanlı milletvekilinin ABD vatandaşı olduğuna dair belgeyi aldı.

Dışişleri Bakanlığı'nın talebine, ABD Adalet Bakanlığı Muhaceret ve Vatandaşlık Hizmetleri Dallas Bölge Ofisi yetkilileri cevap verdi. Sözkonusu ofis, Türkiye'nin Houston Başkonsolosluğu aracılığıyla Merve Kavakçı'nın vatandaşlık durumunu gösteren bilgisayar dökümlerini Washington Büyükelçiliği'ne iletti. Bu belgeler önceki gece Dışişleri Bakanlığı'na gönderildi.

ÖNCE YEŞİL KART

Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Sermet Atacanlı'nın açıklamasına göre, Kavakçı 2 Mayıs 1992 tarihinde ‘‘Yeşil Kart’’ almaya hak kazandı. 5 Mart 1999 tarihinde ise yemin ederek ABD vatandaşlığına geçti.

Dışişleri Bakanlığı, dün Merve Kavakçı'nın ABD vatandaşı olduğuna dair Dallas'tan gelen bilgisayar dökümünü dağıttı. Bu belgeler arasında ABD vatandaşlığına geçmek için edilen yeminin İngilizce metninin bulunması da dikkat çekti.

Bakanlık tüm belgeleri YSK'ya gönderdi. Bilgisayar dökümünde Merve Kavakçı'nın boşandığı eşi Ürdünlü Abushanab Safa'nın da ABD vatandaşı olduğu görülüyor. 042789804 DOB: 08191968 numaralı vatandaşlık belgesinde Kavakçı'nın babasının Yusuf Ziya, annesinin de Gülseren Gülhan Kavakçı olduğu belirtiliyor.

ADAY OLUP, ABD YEMİNİ ETTİ

Bu gelişmeler sonrası Merve Kavakçı'nın, önce aday olup sonra ABD vatandaşlığına geçtiği de ortaya çıktı. Kavakçı, FP'nin milletvekili aday listelerini YSK'ya teslim etmesinden 9 gün sonra yemin ederek, ABD vatandaşlığına geçti.

18 Nisan seçimlerine katılan diğer siyasi partiler gibi FP de aday listelerini 24 Şubat 1999 saat 17.00'a kadar YSK'ya teslim etti. YSK tarafından 1 Mart 1999 tarihli Resmi Gazete'de geçici olarak duyurulan listeler, 9 Mart 1999 tarihli Resmi Gazete'de kesin haliyle yayımlandı. 1992 yılında ‘‘Yeşil Kart’’ almaya hak kazanan ve 5 Mart 1999'da da ABD'ye bağlılık yemini ederek, resmen ABD vatandaşlığına geçen Kavakçı, İstanbul 1. Bölge 4. sıradan milletvekili seçildi.

YSK BASTIRDI

Merve Kavakçı'nın ABD vatandaşı olup olmadığını biran önce belgelemenin startı hafta başında verildi. YSK, Kavakçı ile ilgili iddiaların yoğunlaşması üzerine Dışişleri Bakanlığı'na başvurarak, FP milletvekilinin vatandaşlık durumu hakkında bilgi istedi. Dışişleri Bakanlığı bunun üzerine vakit geçirmeden hemen Washington Büyükelçiliği'ne durumu bildirdi. Büyükelçilik, Kavakçı'nın Dallas'ta ABD vatandaşı olduğuna dair haberler üzerine Houston Başkonsolosluğu'nu görevlendirdi. Bunun üzerine Houston Başkonsolosluğu ABD Adalet Bakanlığı Muhaceret ve Vatandaşlık Hizmetleri Dallas Bölge Ofisi nezdinde girişimde bulundu.

DİPLOMATİK BAŞARI

ABD'de kişiye özel bilgilerin alınması çok zor olmasına rağmen, başkonsolosluk kendisine verilen görevi iki gün içinde yerine getirdi. Başkonsolosluğun aldığı bilgisayar dökümleri önceki gece TSİ ile 23.30 sıralarında ABD'den Dışişleri Bakanlığı'nda üst düzey bir yetkiliye fakslandı.

Diplomatik çevreler Houston Başkonsolosluğu'nun gerekli belgelere ulaşmasını ‘‘Büyük bir başarı’’ olarak değerlendirdiler. Hatırlanacağı gibi DYP Genel Başkanı Tansu Çiller'in de ABD vatandaşı olduğuna dair iddialara rağmen, ABD makamlarından bu konuda bir bilgi almak mümkün olmamıştı.

Bağlılık yemini tam metni

Oath Of Allegiance to the United States of America.

I hereby declare, on oath, that I absolutely and entirely renounce and abjure all allegiance and fidelity to any foreign prince, potentate, state or sovereignty, of whom or which I have heretofore been a subject or citizen; that I will support and defend the Constitution and laws of the United States of America against all enemies, foreign and domestic; that I will bear true faith and allegiance to the same; that I will bear arms on behalf of the United States when required by the law; that I will perform noncombatant service in the armed forces of the United States when required by the law; that I will perform work of national importance under civilian direction when required by the law; and that I take this obligation freely without any mental reservation or purpose of evasion; so help me God.

Merve yine yemin edemedi

FP'li türbanlı milletvekili Merve Kavakçı, dün Meclis'e gelmedi ve yine milletvekili yeminini etmedi. Meclis Genel Kurulu dün saat 15.00'te Ali Rıza Septioğlu'nun başkanlığında toplandı. Öncelikle daha önce yemin edemeyen milletvekillerinin isimleri anons edildi. Bunlardan sadece DYP'li Faris Özdemir kürsüye gelerek milletvekili yemini etti. Buna karşılık FP'li Merve Kavakçı'nın yanı sıra Zeki Ünal, Lütfü Yalman ve Oğuzhan Asiltürk de yemin etmediler.

FP'nin propaganda broşürü

FP'lilerin seçim çalışmaları için bastırdığı ve hemen tümüyle Almanya ağırlıklı olarak, yurtdışında kullanılan sınırlı sayıdaki broşürü Hürriyet ele geçirdi. FP'nin broşürünün hemen her köşesinde ‘‘türban provokatörü’’ Merve Kavakçı'nın fotoğrafları yer aldı. FP'nin, Merve Kavakçı'nın yurtdışı faaliyetlerini, seçim kampanyalarında propaganda amacıyla kullanıp övgüler yağdırdığı ortaya çıktı. FP'nin, seçim kampanyası sırasında yurtiçinde olduğu kadar, yurtdışında da kullandığı Türkçe ve İngilizce yazılı broşürde, türbanlı milletvekili Merve Kavakçı'dan ‘‘Dış İlişkiler Başkanımız’’ diye sözediliyor. Bu broşürlerde, Kavakçı'nın, Sudan, Yemen, Güney Afrika, ABD ve Almanya'da katıldığı ‘‘İslami toplantılar’’dan boy boy fotoğraflara yer veriliyor. Kavakçı, Sudan'da ‘‘Political Panel’’e, Yemen'de de ‘‘Uluslararası Hanımlar Birliği’’nin yönetim kurulu toplantısına katılmış. Fotoğraflardan birinde hapisteki Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın da Merve'yle birlikte bir toplantıya katıldığı dikkat çekti.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!