İngiliz TV'sinde kurgu haber skandalı

Güncelleme Tarihi:

İngiliz TVsinde kurgu haber skandalı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 1999 00:00

Haberin Devamı

1997 Nisanı'nda İngiltere'yi günlerce konuşturan, gazetelere manşet olan 'Çok Bol, Çok Genç: Piliçler' adlı haber-belgeselin kurgu olduğu ortaya çıktı. Belgesel, vücutlarını eşcinsel erkeklere kiralayan Glasow'lu gençlerle ilgiliydi. Müşteriler arasında ünlü TV sunucularının, futbolcuların bulunduğu iddia ediliyordu. Program araştırmacısı bir buçuk yıl sonra bir radyo programında gerçeği itiraf etti: ''Müşteriler prodüksiyon ekibindendi.'' İddiayı önce reddeden Channel 4 geçen hafta izleyicinin aldatıldığını açıklamak zorunda kaldı. Prestiji zedelenen kanal, trilyonluk cezayla karşı karşıya.

İngiltere'nin ülke çapında yayım hakkına sahip dört TV istasyonundan biri olan Channel 4'ün 1997'de yayımladığı bir haber programı geçen hafta İngiliz medyasında sert tartışmalara neden oldu. TV kanalı, vücutlarını kiralayan genç erkeklerle ilgili belgeselde, eşcinsel müşterilerin gerçekte prodüksiyon ekibinden olduğunun anlaşıldığını kamuoyuna açıkladı. Bağımsız çalışan belgesel prodüktörünü kara listeye aldı.

Too Much Too Young: Chickens (Çok Bol, Çok Genç: Piliçler) adlı belgeselin yapımcısı Marie Devine, yapılanın televizyon belgesellerinin güvenilirliğini zedeleyebilecek bir sahtekarlık olduğunu kabul ederek, kuruma yapımla ilgili yalan söylediğini kabul etti.

Bir süre önce benzer olay ülkenin diğer özel TV kanalı ITV'nin başına gelmişti. ITV'nin uyuşturucu ticaretiyle ilgili ödüllü belgeseli 'The Connection'ın gerçek olarak sunduğu görüntülerin kurgu olduğu ortaya çıkınca kanalın sahibi Carlton Televizyonu, yayınları denetlemekle görevli Bağımsız Televizyon Komisyonu'na 2 milyon sterlin (1.1 trilyon lira) ceza ödemişti. Bağımsız Televizyon Komisyonu, olayın ortaya çıkması üzerine bir açıklama yaparak 'Piliçler' adlı belgeseli incelemeye aldığını duyurdu. Ancak komisyon yetkilileri olası cezanın miktarı üzerine yorum yapmaktan kaçındı.

BASINA MANŞET OLDU

Bu arada Channel 4, bir başka isimsiz belgesel hakkında da iç soruşturma başlattığını açıkladı. Medya çevrelerindeki söylentilere göre, eğer bu belgeselin de uydurma olduğu anlaşılırsa kanalın üst düzey yöneticileri istifa zorlamasıyla yüzyüze kalacak.

Basement Productions adlı bir firmanın hazırladığı 'Piliçler' belgeseli 1997'de ITV'de 'Yönetmenlerin ve Prodüktörlerin İlk Filmleri' dizisinde yayımlanmış, büyük ilgi görmüştü. Vücutlarını kiralayan Glasgow'lu gençlerle ilgili belgeselde, müşterileriyle pazarlık yapan gençlerin görüntüleri de yer almıştı. Belgeselde eşcinsel müşteri olarak tanıtılan kişilerin gerçekte prodüksiyon ekibi üyesi olduğu bir süre sonra ortaya çıktı. Filmde tartışmalara yol açan sahnede, aile babası görünümündeki orta yaşlı bir erkek, arabasıyla Kelvingrove Parkı'na geliyor ve bekleyen gençlerden birini arabasına alıyordu. Belgeselde iddia edildiğine göre, müşteri 'Kammy' takma adlı 18 yaşındaki gence oral seks karşılığında 18 sterlin (10 milyon lira) ödemişti.

Kiralık gençlerin müşterileri arasında ünlü televizyon sunucuları ve futbolcular bulunduğu yolundaki iddialar yüzünden konu 1997 Nisanı'nda günlerce İskoç basınının manşetlerinde yer aldı.

Parktaki buluşma görüntüsünün gerçek değil, kurmaca olduğu, geçen kasımda belgesel araştırmacılarından Peter McGraith tarafından açıklandı. McGraith, BBC'nin Radyo 5 adlı kanalında yayımlanan 'Live's Parris on TV' adlı programında filmin çarpıcı iddialarından çoğunun uydurma olduğunu söyledi. Olayın skandala dönüşmesi üzerine Channel 4 bir açıklama yaparak iddiaları yalanladı. Ancak kuruluşun avukatlarının programın prodüktörü Marie Devine'ı sorgulaması sonucunda gerçek ortaya çıktı. Devine, görüntülerin kurmaca olduğunu kabul etti.

Skandal, zaten zor günler yaşayan Channel 4'un prestijini biraz daha sarstı. Kuruluş şu anda yurtlarda barınan çocuklarla ilgili 'Staying Lost' adlı belgeseli nedeniyle Nothingham Belediyesi'yle mahkemelik. Belediye, TV yapımcılarının yurtlardaki kız çocuklara haber-belgeselde fahişe rolü oynamaları karşılığında para ödendiğini ileri sürüyor ve programın yayımlanmasını engellemeye çalışıyor. İddiaları incelemek için iç soruşturma yürüten kanal bir yandan da programı yayımlayabilmek amacıyla hukuk savaşı yürütüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!