İngiliz büyükanne ile torunundan Türk polisine suçlama

Güncelleme Tarihi:

İngiliz büyükanne ile torunundan Türk polisine suçlama
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2008 21:13

Muğla'nın Marmaris İlçesi'nde çalışma izni olmadığı halde bir kreşte eğitmen olarak görev yaptıkları için Türkiye'den sınırdışı edilen 55 yaşındaki İngiliz Ann Ward ile 29 yaşındaki torunu Lisa Shipway, İngiltere'de yayımlanan Daily Mail adlı gazeteye verdikleri demeçte Muğla polisinin kendilerini, aç ve susuz bıraktığını, yerde yatırdığını iddia etti.

Gazetenin internet sitesi ‘www.dailymail.co.uk’da da yer alan konuyla ilgili haberdeki iddialar, Muğla emniyeti tarafından yalanlandı. Emniyet yetkilileri, yiyecek ve içecek dışında banyo imkanı sunduklarını, birlikte kahvaltı yaptıklarını belirttikleri İngiliz kadınların yalan söylediğini açıkladı. Muğla İl Emniyet Müdürü Mehmet Emin Körpe, “Her şey kamera kayıtlarında var, iddialar asılsız ve çirkin” dedi.

Daily Mail'de yer alan habere neden olan gelişmeler, Marmaris'in Armutalan Beldesi'ndeki ‘Evim Çocuk Kreşi’ndeki başarı gösteremediği gerekçesiyle işine son verilen bir kadın eğitmenin, aynı kreşte görev yapan ve çalışma izinleri bulunmayan İngiliz Ann Ward ile torunu Lisa Shipway'ı Valiliğe şikayet etmesi üzerine başladı.

Valiliğin talimatı üzerine Marmaris İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, 29 Mayıs'ta kreşe giderek konuyu inceledi. Başvuruları olmasına rağmen çalışma izni bulunmadığı tespit edilen, kreşte engelli bir çocuğa konuşmayı öğretmekle görevlendirilen Ward ile İngilizce öğretmeni Shipway, sınırdışı işlemlerinin başlatılması üzerine İlçe Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubesi'ne götürüldü. Buradaki işlemleri tamamlanan İngiliz kadınlar, 30 Mayıs sabahı da Muğla'ya, Komiser Hamdi Bey Polis Merkezi'ne sevk edildi. İngilizler, buradaki yedi saatlik işlemin ardından saat 17.30'da Dalaman Hava Limanı'ndan uçakla ülkesine döndü. Uçağın kalkışından tam 23 dakika sonra 17.53'te İngiliz Daily Mail Gazetesi'nin internet sitesinin ana sayfasına ‘İngiliz büyükanne, iki gün aç susuz bırakıldıktan sonra sınır dışı edildi’ başlıklı haber düştü. Büyükanne Ward'un telefon ya da internet aracılığıyla verdiği demeç üzerine yapıldığı anlaşılan ve yazan gazetecinin isminin belirtilmediği habere göre, İngiliz kadınlar, Muğla polisinin kendilerine, kötü muamelede bulunduğunu savundu. Ward, Muğla'da kendilerinin 35 derece sıcaklıkta, aç ve susuz bırakıldığını, avukat istediklerinde ise sert muameleyle karşılaştıklarını, yatmak için kendilerine gösterilen yerde uyuduklarını iddia etti. Kısa sürede Türkiye'de de duyulan haber, Muğla emniyet camiasında da şok etkisi yarattı.

EMNİYET MÜDÜRÜ YALANLADI

Komiser Hamdi Bey Polis Merkezi'nde görevli memurlar, iddiaların iftira olduğunu belirtti. Karakolda görevli polisler, İngiliz kadınlara kötü davranmadıklarını, yemek ve su verdiklerini, bunun yanısıra banyo imkanı sunduklarını, birlikte kahvaltı yaptıklarını dile getirdi. İl Emniyet Müdürü Mehmet Emin Körpe de konuyla ilgili yaptığı açıklamada, ellerinde kamera kayıtlarının bulunduğunu, kayıtların, İngilizlerin yalan söylediğini belgelediğini kaydederek, “Her şey kamera kayıtlarında var, iddialar asılsız ve çirkin” dedi.

BÜYÜKANNE BİR DAHA ÇALIŞMAYACAK

Öte yandan Evim Çocuk Kreşi yönetimi, kreşlerinde eğitim gören çocukların velilerine konuyla ilgili bir açıklama gönderdi. Açıklamada şu sözlere yer verildi:
“Daha önce başarılı olmadığı için kreşimizden ayrılan bir çalışanımızın şikayeti üzerine Ann Ward ile Lisa Shipway sınırdışı edilmişlerdir. Her iki eğitmenimizin de çalışma izni için başvuruları vardı. Ancak izin henüz çıkmamıştı. İzinin çıkması için İngiltere'deki işlemlerin de tamamlanması gerekli. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı, Ann Ward'un izin alsa bile kreşimizde çalışamayacağına karar verdi. Bu sebeple Ann Ward bir daha kreşimizde çalışamayacak. Lisa Shipway ise işlemlerini tamamladıktan sonra yeniden bizimle birlikte çalışmaya başlayacaktır.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!