İngiliz bakan basının alay konusu oldu

Güncelleme Tarihi:

İngiliz bakan basının alay konusu oldu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2010 13:00

İşte dünyanın önde gelen basın organlarının politika ve ekonomi alanında bugünkü manşetleri ve öne çıkardıkları haberler:

 --Ateist olduğunu söyleyen David Miliband, oğlunu Hristiyan okuluna göndermekle suçlanıyor (Daily Mail)

İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband, ateist olduğunu açıkladıktan sonra oğlunu Anglikan Kilisesi’nin okuluna gönderdiği için ikiyüzlülükle suçlanıyor.                                                                                                    

                       

Miliband’in Kuzey Londra’daki evlerinin 70 metre uzağındaki din temelli eğitim vermeyen okulu reddederek, yaklaşık 2 kilometre uzaklıktaki “istisnai” Anglikan okulunu seçti. Beş yaşındaki çocuk bu Anglikan okuluna, Miliband’in eşi Louise iki yıl önce okulla bağlantılı kiliseye gitmeye başladıktan sonra kabul edildi.

 

ABD doğumlu Bayan Miliband, Miliband ailesi Kuzey Londra’ya taşındıktan beş yıl sonra kiliseye gitmeye başladı. Kilisenin Papazı ve aynı zamanda okulun yönetim kurulu başkanı olan Graeme Rowlands, Bay Miliband’in kiliseye gelmediğini ancak eşinin ve iki oğlunun çoğu zaman ayinlere katıldıklarını belirtti.

 

Rowlands, “Bay Miliband’i oğlunu okula bıraktığı zamanlarda görüyorum” dedi. Miliband ateist olduğunu açıklamıştı ancak eşinin ABD’deyken Luteryen Kilisesi’ne mensup olduğu öğrenildi.

 

İngiltere’de din temelli eğitim veren okulların bölge ilkokullarına tercih edilmesi modası hızla yayılıyor. Geçtiğimiz yıl sınavlarda “mükemmel” not alan okulların üçte ikisi Anglikan, Katolik ve Yahudi okullarıydı. Ancak bu okulların sayısının İngiltere’deki okulların toplamına oranı üçte bir.

DIŞ BASINDA TÜRKİYE

DAILY TIMES

--Türkiye Pakistan’a ücretsiz yedek parça sağlayacak

Başbakan Tayyip Erdoğan, Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari’ye Cobra helikopterleri için ücretsiz yedek parça sağlama sözü verdi. Başbakan iki ülke arasındaki işbirliğinin farklı alanlara yayılacağına işaret etti.

 

EL CEZİRE

--Asya liderleri Afganistan zirvesine katılıyor

Türk, Afgan ve Pakistan liderleri İstanbul’da Afganistan’a odaklanacak bölgesel bir güvenlik zirvesi için bir araya geliyor. Zirvenin ardından İran cumhurbaşkanı yardımcısı ve Çin dışişleri bakanıyla da ikili görüşmeler yapılacak.

 

RADIO FREE EUROPE/RADIO LIBERTY

--Türkiye, Afganistan ve Pakistan’ın cumhurbaşkanları bir araya geliyor

Türkiye, Afganistan ve Pakistan’ın cumhurbaşkanları bugün ülke ilişkilerini görüşmek üzere bir araya gelecek. Türkiye geçmişte hem Afganistan hem de Pakistan’la yakın ilişkilerde bulunmuştu. Afganistan ve Pakistan ilişkilerinde son dönemde gerginlik yaşanıyordu.

 

REUTERS

--Pakistan-Afganistan zirvesinin gündemini Taliban’la görüşmeler belirliyor

Afganistan ve Pakistan’ın liderleri terörle mücadelede daha yakın işbirliği geliştirmek adına Pazartesi günü İstanbul’da bir araya geliyor. Ancak Taliban militanlarıyla diyaloga geçilmesi konusunun gündemin ağırlıklı maddesi olacağı belirtiliyor.

 

PANARMENIAN

--Ermenistan, Kars Anlaşmasını tanımadan Türkiye’nin sınırlarını tanıyabilir

St. Petersburg Modern Ortadoğu Çalışmaları Merkezi analisti Alexander Sotnichenko, Türkiye’deki muhalefetin AK Parti’yi eleştirmek için hiçbir fırsatı kaçırmadığını savundu. Sotnichenko, “Özellikle Ermenistan-Türkiye Protokolleri’nin onaylanması gibi iyi bir sebep varken. Atatürkçü geleneğin temsilcisi Deniz Baykal ve milliyetçi Devlet Bahçeli, Ermenistan’la ilişkilerin normalleşmesine muhalefet ediyor. Çünkü bu durum Türkiye’nin ulusal çıkarlarına ihanet anlamına geliyor. Ancak protokollerin onaylanmasını önleyemezler çünkü meclisteki toplam sandalye sayıları meclisin yarısı bile etmiyor” dedi.

 

BOSTON GLOBE

--Mehmet Ali Ağca: Akıl hastası ama ne açıdan?

(…) Mehmet Ali Ağca’nın tahliyesi akıllarda bir soruyu doğurdu: Kim daha deli; kendini Mesih ilan eden mi yoksa Ağca’nın hikayesini dinlemek için milyonlar ödeyenler mi? Ayrıca Sovyet komünistler, Türk milliyetçiler ya da İslamcı radikaller için çalışan bir teröristin çılgın fikirlerini daha fazla yaymak için deli gibi davranması şaşırtıcı bir şey mi?

 

NOVINITE

--Bulgaristan başbakanı Türk partisiyle anlaşma yaptığı iddialarını yalanladı

Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov Pazar günü ülkedeki etnik Türkleri temsil eden muhalefetteki DPS’in kendi partisi GERB’le anlaşma yaptığı iddialarını yalanladı. Televizyondaki bir programda konuşan Borisov, Türk yanlısı medyanın kendisiyle ve hükümetiyle ilgili övücü haberler yaparak iki parti arasında işbirliği kurulduğu fikrini yaymak istediğini söyledi.

 

GLOBAL POST

--İstanbul Avrupa Kültür Başkenti’ni kutluyor

Dünya üzerinde iki kıtaya yayılmış ve Eski Yunan, Bizans ve Osmanlı İmparatorluklarına ev sahipliği yapmış tek şehir olan İstanbul Avrupa’nın 2010’daki üç kültür başkentinden biri olmayı kutladı.

 

THE GUARDIAN

--Kıbrıslı Türkler: Kıbrıs Çekoslovakya gibi bölünebilir

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yetkilileri İngiltere ve diğer uluslararası aktörler adada bütünlük görüşmelerinin sonlanmasını önlemek için müdahale etmezse Kıbrıs’ın Çekoslovakya gibi iki ayrı devlete bölüneceğini ifade etti.

 

Haberin Devamı

DÜNYA BASINI

 

THE NEW YORK TIMES

--Cumhuriyetçi Parti sonbahardaki seçimler için oyun alanını genişletiyor

Analistler, ABD’de Cumhuriyetçilerin seçim yarışlarına daha fazla aday çekmesiyle, Kasım ayındaki seçimlerde Temsilciler Meclisi ve Senato’da beklenenden daha fazla koltuğun değişebileceğini belirtiyor.

 

--Obama ailelere yardım önerisi yapacak

ABD Başkanı Barack Obama Çarşamba günü yapacağı ulusa sesleniş konuşmasında, çocuklarını okula yollamakta ve yaşlı ebeveynlerine bakmakta zorlanan ailelere odaklanacak.

 

--Haiti sokakları yaşam savaşı devam ediyor  

Port-au Prince sokaklarında rastlanan görüntüler, yıkıcı depremden iki hafta sonra halkın çektiği zorlukları ortaya koyuyor.

 

THE WASHINGTON POST

--Mortgage piyasaları federal yardımdan mahsur kalacak

ABD'de faizlerin düşük tutulduğu bir yıldan fazla bir süreden sonra, hükümet konut piyasasının hazır olup olmadığına bakmadan federal desteği azaltıyor.

 

--Göç üzerindeki soru işaretleri artıyor

ABD ile Haiti arasındaki politik gerginlik ve ülkeyi terk etmeye yönelik umutsuzluk, Washington’da, bu ülkeden daha fazla göçmenin ülkeye kabul edilip edilmeme konusunda tartışmalar yaratıyor.

 

--Okinawa üssü ABD-Japonya gerginliğini artırıyor

ABD'nin Okinawa askeri üssünün yeninden konumlanmasına karşı çıkan bir belediye başkanı seçen Japonya'daki Nago kasabası, bu ülkenin Japonya ile olan ilişkilerinde büyük bir etki yaratabilir.

 

THE WALL STREET JOURNAL

Haberin Devamı

--ABD’li şirketler harcamalarını kesti

ABD’de geçtiğimiz haftalarda açıklanan dördüncü çeyrek sonuçları, bankaların, havayolu şirketlerinin ve fabrikaların harcamalarını kesip, yeni işe alımları azalttıklarını ortaya çıkardı.

 

--Bernanke’nin destekçileri artıyor

Beyaz Saray’ın Senato'da ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke’nin ikinci dönemde de görevde kalması için gerekli olan 60 oyu kazanmak için çabalarını yoğunlaştırmasıyla, Fed başkanının destekçileri artmaya başladı.

Haberin Devamı

 

--Blair, Irak savaşına yönelik bir sorgulama ile yüzleşecek

İngiltere’nin eski Başbakanı Tony Blair, bu hafta ülkesinin Irak savaşındaki rolüne yönelik soruşturma çevresinde ifade verecek.

 

THE FINANCIAL TIMES

--Bankalar reformların yumuşatılması için lobi çalışmaları yapacak

Davos’ta 27 Ocak’ta başlayacak Dünya Ekonomik Forumu’na katılacak olan Wall Street’deki büyük bankaların liderleri Barack Obama’nın bankacılık sektörüne yönelik planının yumuşatılması için düzenleyiciler arasında lobi faaliyetleri gerçekleştirecek.

 

--Etiyopya uçağı Beyrut yakınlarında düştü

Etiyopya Havayolları’na ait bir uçak, içindeki yolcu ve mürettebat dahil 90 kişiyle, Beyrut’tan havalanmasından kısa bir süre sonra Akdeniz’e düştü.

Haberin Devamı

 

--Dubai’ye ilk Asyalı fon

Çin’in önde gelen finansal gruplarından biri olan First Eastern, Dubai odaklı bir yatırım fonu oluşturmak için çabalarını artırdı. Bu gelişmeyle birlikte Körfez ekonomilerine olan ilginin yeniden arttığı konuşulmaya başlandı.

 

THE GUARDIAN

--Haiti’de din, yardım kurumlarının açığını kapatıyor

Haiti’deki Protestan ve büyücü rahipler evsiz ve yaralılara ruhsal ve maddi yardımda bulunuyor.

 

--Sri Lanka’da şiddetin artmasından korkuluyor

Sri Lanka'da devlet başkanı ve eski ordu komutanı arasındaki çatışmanın arttığı seçim kampanyasından sonra seçimlere az bir süre kaldı.

 

--Deliller Blair’i zor duruma düşürecek

Avukatların Irak işgalinin yasa dışı olduğuna yönelik ifadeleri ardından, eski İngiltere Başbakanı Tony Blair’e yapılacak soruşturma kapsamında, Blair’in siyasi danışmanlarının çağırılması konusunda baskı yapılıyor.

 

HAARETZ

--Etiyopya uçağı Lübnan kıyısına düştü

Etiyopya Havayolları’na ait bir yolcu uçağı, içindeki 83 yolcu ve 7 mürettebatla, Beyrut uluslararası havaalanından kalktıktan hemen sonra, Akdeniz’e düştü.

 

--Udi Dekel: Ortadoğu’da tam bir barış mümkün değil

İsrail ile Filistin arasındaki daha önceki barış görüşmelerine başkanlık eden Udi Dekel, “Yakın gelecekte, Filistinliler ile bütün konularda anlaşmak imkânsız gibi görünüyor” dedi.

Haberin Devamı

 

--Netanyahu, Peres olmadan ne yapar?

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, barış görüşmelerinde ilerleme kaydedilememesinin suçunu Filistinlilere atıyor.

 

FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG

--Afgan askerleri sahada eğitilecek

Almanya, Afgan askerlerin eğitimi konusunda yeni bir strateji oluşturuyor. Frankfurter Allgemeine Zeitung'a bir röportaj veren Almanya Savunma Bakanı Karl zu Guttenberg, Afganistan'da görev yapan Alman askerlerin, Afgan kuvvetleri eğitmek için artık sahaya çıkacaklarını söyledi. Zu Guttenberg, Afganistan'da birçok bölgede artık güvenlik riskinin fazla bulunmadığını belirtti.

 

DIE WELT

--Doğu Almanların çoğu kaçak sigara içiyor

Almanya'da yapılan bir araştırma, ülkede kaçak sigara payının önemli ölçüde yükseldiğini gösterdi. Kaçak yollardan Almanya'ya getirilen sigaranın büyük bölümünün kaynağı ise Polonya. Bu sigaraları en fazla Doğu Almanlar tercih ediyor.    

 

EKONOMİ BASINI

BLOOMBERG

--Asya borsaları Obama planı ile üst üste altıncı kez düştü, yen zayıfladı

Asya borsaları, ABD Başkanı Barack Obama'nın bankalara yönelik kısıtlamalar getirmeyi amaçlayan planının yarattığı endişelerle üst üste altıncı gününde de düşüş yaşadı. Dolar ve yen ise, Ben Bernanke'nin ikinci kez ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı olarak seçileceği beklentisiyle değer kaybetti.

 

--Wall Street Washington’a 'boyun eğme' adına tazminatları azaltacak

ABD'deki Goldman Sachs, Morgan Stanley ve JPMorgan Chase & Co gibi bankalar dördüncü çeyrekte ödeyecekleri tazminatlarda indirime gitti. Bankaların bu kararı bir anlamda, önümüzdeki haftalarda üst düzey yöneticilere ödenecek ikramiyelerin ayrıntılarının açıklanmasıyla artacak siyasi baskıya cevap niteliği taşıyor.

 

 --Suudi Arabistan faiz artırımında aceleci değil, harcamalar devam edecek

Arap dünyasının en büyük ekonomisi olan Suudi Arabistan, faiz artırımı konusunda aceleci görünmezken, petrolden elde ettiği gelirleri ülke ekonomisinin yeniden büyümeye başlamasını sağlamak için harcamaya devam edecek.

 

CNBC

--ABD ekonomisindeki canlanma Fed’i harekete geçirmeyecek

ABD ekonomisi, 2009’u son dört yılın en hızlı ekonomik büyümesiyle kapatmış olabilir ancak bu gelişmenin ABD Merkez Bankası’nın (Fed) rekor seviyede düşük olan faiz oranlarını yükseltmesine yetmeyeceği konuşuluyor.

 

--İngiltere, terör tehlikesini ‘şiddetli’ seviyesine çıkardı

İngiltere İçişleri Bakanı Alan Johnson, ülkeye yönelik uluslararası terörizm tehlikesini “şiddetli” seviyesini çıkardıklarını açıkladı.

 

--Çin ekonomisi 2010’da yüzde 9.5 büyüyecek

Çin hükümeti bünyesinde ekonomik araştırmalar yapan bir analist, Pazartesi günü yayımladığı raporunda, Çin’in gayrisafi yurtiçi hasılasının 2010’da yüzde 9.5 oranında artacağını belirtti

 

CNNMONEY

--Borsalarda düşüşü tersine çevirme çabası

Yatırımcılar, ABD borsalarının geçen haftayı yılın en kötü performansı ile kapatmasının ardından, Washington'dan, bankalardan ve ABD iş dünyasından gelecek detaylı açıklamalara odaklanacak. Dow Jones Sanayi Endeksi geçen hafta yüzde 4 oranında düşerek, 6 Mart'tan bu yana en büyük haftalık düşüşünü kaydetmişti.

 

--Bernanke Senato'daki desteğinin bir kısmını kaybediyor

Fed Başkanı Ben Bernanke'nin birinci döneminin sona ermesine bir hafta kala, ikinci dönemde de görevinin başında kalması için gerekli 60 destek oyunun sağlanıp sağlanamayacağı belirsizliğini koruyor.

 

--Fed krizden çıkış stratejisi için acele etmiyor

Salı ve Perşembe günü toplanacak olan ABD Merkez Bankası’nın (Fed) üst düzey yetkilileri, ‘gerçekten düzelme işareti gösteren bir ekonomi’ gibi yıllardır üzerinde tartışmadıkları bir konuyu masaya yatıracaklar.

 

FORBES

--Beyaz Saray Bernanke'nin Senato'dan alacağı onaydan emin

Beyaz Saray yetkilileri ve Senato liderleri, Ben Bernanke'nin başkanlığının ikinci kez onaylanacağı konusunda iyimser öngörüye sahip.

 

--Davos'un etki gücü yeniden ortaya çıkacak

Haiti'de yaşanan kriz, Davos'ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nun önemini 40'ıncı yılında yeniden ortaya çıkaracak.

 

--Çin'in yeni balonu

Çin uzun dönemli refah sağlamak için istikrarlı bir büyümeyi mutlaka kalıcı hale getirmek zorunda.

 

MARKET WATCH

--Bankacılık hissleri Asya piyasalarını düşürdü

Cuma günü Wall Street’te yaşanan sert düşüş ardından Asya piyasaları da değer kaybetti. ABD’de bankalara yönelik kısıtlamalarının yanı sıra, Çin’in para politikasındaki sıkılaştırma olasılığı bankacılık hisslerini baskı altında bıraktı.

 

--Borsalardaki düzeltme sertleşebilir

Fed görüşmesi, Başkan Barack Obama’nın ulusa sesleniş konuşması ve Fed Başkanı Ben Bernanke’nin ikinci dönem için onay alamama olasılığı, piyasalardaki satış baskısını artırabilir.

 

--Venezuela'daki ihale büyük petrol şirketlerini çekiyor

Çok uluslu petrol devlerinin, Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez’in göreve geldiği 1998 yılından bu yana düzenlenecek ilk petrol sahası ihalesinde teklif sunmaları bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!