İlk Çinli turist kafilesi geliyor

Güncelleme Tarihi:

İlk Çinli turist kafilesi geliyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2002 11:08

1 milyar 200 milyon nüfusuyla dünyanın en kalabalık ülkesi olan Çin’in Türkiye’yi “resmi tatil ülkesi” ilan etmesinin ardından, “ilk resmi Çinli turist kafilesi” 28 Nisan’da Türkiye’ye gelecek. Çin’den Türkiye’ye en fazla turist getiren şirket olan Aristo Tur Yönetim Kurulu Başkanı Sema Bakacak, Çin’in Türkiye’yi resmi tatil ülkesi ilan etmesine ilişkin kararın 1 Mayıs 2002 tarihinde yürürlüğe gireceğini bildirdi.

Bu tarihten önce Çin’den Türkiye’ye gelenlerin, “iş gezisi” statüsüyle geldiğini anlatan Bakacak, “Artık Çinliler, Türkiye’ye tatil amacıyla gittiğini beyan ederek gelebilecekler” dedi.

Çin’de, Türkiye’ye tur düzenlenmesine ilişkin ilan ve reklam yasağının da kalktığını anlatan Bakacak, “Yasağın kalkmasının ardından Çin’de yayınlanan 7 ayrı gazeteye Türkiye turuna ilişkin ilan ve reklam verdik. Bu ilanların ardından, 78 kişilik Çinli turist grubu, ilk resmi turist kafilesi olarak 28 Nisan’da İstanbul’a gelecek. Çinli turistlere İstanbul’un yanı sıra, İzmir, Kuşadası, Efes ve Pamukkale’yi göstereceğiz. Bu kafile 7 Mayıs’ta Çin’e dönecek” diye konuştu.


Bakacak, 1 Mayıs İşçi Bayramı dolayısıyla, diğer şirketlerin de Çinli turist getirdiğini belirterek, Çin’de 1 hafta süren “İşçi Bayramı Tatili” dolayısıyla bin civarında Çinlinin Türkiye’de tatil yapacaklarını ifade etti.


”KAÇAK İŞÇİ GİRİŞİ ÇOĞALDI”

Bakacak, son aylarda Çin’den, Türkiye’ye turistin yanı sıra Avrupa ülkelerine geçmek isteyen kaçak işçi sayısının arttığı iddialarına ilişkin olarak da şunları söyledi:


“Bu iddiaları biz de duyuyoruz. Çin’den gelen yolcu uçaklarının, geriye 20-30 kişi eksiğiyle döndüğü konuşuluyor. Ancak biz, 35 yaşın altında bulunan ve aylık bir sabit gelir beyan edemeyen grupların Türkiye turlarına katılma taleplerini, resmi kurumlara yönlendiriyoruz. Vize bizim işimiz değil. Biz turiste Türkiye’de en iyi hizmeti vermeyi amaçlıyoruz. Vizeyi büyükelçilik ve konsolosluklar veriyor. Dışişleri Bakanlığı temsilcilerinin “Hayır” demesi halinde bu insanları kabul etmemiz mümkün değil.”


Sema Bakacak, Çin’den Türkiye’ye “turist” sıfatıyla kaçak işçi girişinin artmasının, Çin pazarındaki gelişmenin önüne geçebileceğine, hatta Çin Hükümeti’nin Türkiye’nin resmi tatil ülkesi statüsünü iptal edebileceğine de dikkati çekti. 


Çin’den turist getiren Olympica Tur Genel Koordinatörü Erhan Yamanlar da, Çin’den Türkiye’ye, yasa dışı yollardan Avrupa ülkelerine geçmek üzere işçi akışının arttığı yolundaki iddiaların önceki gün Çanakkale’de kaçak olarak Avrupa’ya geçmek isteyen 37 Çinlinin yakalanması ile açığa çıktığını anlattı. Yamanlar, “Son aylarda, Türkiye vizesi alıp, Çin’e geri dönmeyenler olduğu bizim piyasada çok sık konuşulmaya başlandı. Ancak biz Çin’de, güvenilir ortaklarla çalışmayı prensip edindik. Türkiye’ye gelmek isteyen grup büyük de olsa, turistik amaç dışında bir amaçları olduğunu sezdiğimizde grubu kabul etmiyoruz” dedi.


”ÇİN UMUDU ŞİŞİRİLMEMELİ”

Bakacak ve Yamanlar, Çin’in Türkiye’yi resmi tatil ülkesi ilan etmesinin ardından kamuoyunda 2 milyon Çinli’nin Türkiye’ye geleceği yönünde asılsız haberler çıkarıldığından da yakınarak, Çin’den yurt dışına tatil amaçlı çıkanların sayısı 3-5 milyon iken, yalnızca Türkiye’ye 2 milyon turistin gelmesinin beklenemeyeceğini vurguladı. Bakacak ve Yamanlar, “Çin’den bu yıl Türkiye’ye en fazla 50-100 bin turist gelir. Ancak Çin pazarında iyi bir tanıtım ve reklam pazarlaması yapılabilirse, 5 yıl sonra Çin’den 300-400 bin turist getirebiliriz” diye konuştular. 
  
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!