Ilgaz'da beyaz ölüm

Güncelleme Tarihi:

Ilgazda beyaz ölüm
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2002 00:55

Ilgaz Dağı'na tırmanan 8 kişilik dağcı grubunun dönüş yolunda yoğun sis ve tipi altında geçirdiği kaza, bayram sevincini mateme dönüştürdü. Küçük Hacettepe'de kaybolan dağcılardan uçuruma yuvarlanan Songül Coşkun öldü, Gökhan Koç ise omuriliğinden yaralandı.

İki gruba ayrılan dağcılardan 4'ü dün kurtarılırken, zirvede mahsur kalan 3 dağcı ile Songül Coşkun'un cenazesine de AKUT ekibi öğle saatlerinde ulaştı.

Bir grup dağcı. İstanbul'dan gelerek bayramın üçüncü günü Batı Karadeniz'in ve Türkiye'nin en önemli turizm merkezlerinden Ilgaz Dağı'nı oluşturan iki doruktan 2546 metre yükseklikteki Küçük Hacettepe'ye tırmanmak istedi. Gökhan Koç, Reşat Ülger, Songül Coşkun, Erdal İşkol, Mehmet Emin Erkerde, Zeki Özdoğan ve Eren Özdoğan, ABD'de dağcılık eğitimi alan Serdar Kılıç'ın kılavuzluğunda bayramın üçüncü günü saat 15.00 sıralarında tırmanışa geçti. Kastamonu-Ilgaz sınırındaki Karayolları Bölge Şefliği'nden hareket eden grup, Küçük Hacettepe'nin zirvesine çıktı. Ancak dağcılar, dönüş yolunda yoğun sis ve tipiye yakalandılar. Zor koşullardaki iniş sırasında Songül Coşkun ve Gökhan Koç kayalıklardan yuvarlandı. Songül Coşkun olay yerinde öldü, Gökhan Koç'un ise omuriliği zedelendi.

4'Ü KÖYE SIĞINDI

Karanlığın da bastırdığı saatlerde bir arkadaşlarının ölümü, bir arkadaşlarının da yaralanarak yürüyememesi karşısında dehşet dolu saatler yaşayan dağcılar, bir yandan sığınacak yer ararken, bir yandan da güvenlik güçlerini harekete geçirdiler. Kılavuz dağcı Serdar Kılıç'ın cep telefonuyla aradığı eşinin ihbarı üzerine Kastamonu ve Çankırı jandarmaları saat 19.00'da arama çalışmalarına başladı. Bu arada aralarında görev bölümü yapan dağcılardan Erdal İşkol (28), Mehmet Emin Erkerde (45), Zeki Özdoğan (45), Eren Özdoğan (14) gördükleri ışığa doğru yürüyerek 15 kilometre uzaklıktaki Kastamonu'nun Çatören Köyü'ne sığındılar.

YARALININ YANINDA

Kılavuz Serdar Kılıç ile Reşat Ülger ise yaralı Gökhan Koç ile Songül Coşkun'un cesedinin yanında kaldılar. Ancak gece yapılan çalışmalardan sonuç alınamadı. Köye ulaşmayı başaran 4 kişi, bir evde konuk edildi ve haber verilen jandarma tarafından dün sabah kurtarıldı.

Dağda mahsur olan diğer grubu kurtarma çalışmaları, dün sabah hızlandırıldı. 6 kişilik AKUT ekibi ve 20 kişilik Türk Silahlı Kuvvetleri Arama Kurtarma Ekibi devreye girdi. AKUT'çular dün saat 09.15'te dağcıların tırmanışa geçtiği Ilgaz Karayolları Bölge Şefliği'nden Küçük Hacettepe'ye doğru tırmandı. AKUT Ankara Lojistik Sorumlusu Hakan Korkut, mahsur kalan dağcıların yerini Serdar Kılıç'la cep telefonundan bağlantı kurup belirleyerek tırmanan ekibe bildirdi. Küçük Hacettepe'de geceyi geçiren 3 dağcı ile arkadaşlarının cenazesine dün saat 13.00 sıralarında ulaşıldı. Ancak tipinin hız kesmemesi sonucu bölgede bekletilen 2 askeri helikopter uzun süre havalanamadı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!