İhya Ne Demek? İhya Nedir? İhya Tdk Kelime Anlamı

Güncelleme Tarihi:

İhya Ne Demek İhya Nedir İhya Tdk Kelime Anlamı
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2020 13:53

İhya kelimesi genelde ihya olmak ya da ihya etmek gibi alanlar üzerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Hem sözlü hem de yazılı kaynaklarda sıkça geçen bir kelimedir. Ancak pek çok kişi bu kelimenin tam olarak ne anlama geldiğini bilmiyor. Peki, ihya ne demek? İhya nedir? İhya TDK kelime anlamı hakkında bilinmesi gerekenler.

Haberin Devamı

Arapça kökenli bir kelime olarak Türkiye'de yer alan ihya kelimesi, halk dilinde yaygın olarak değerlendirilen bir sözcüktür. Genelde tek başına kullanılmaz. Daha çok ihya etmek veya ihya olmak şeklinde cümlede yer alır.

 İhya Ne Demek?

 İhya kelimesi pek çok farklı anlam üzerinden değerlendirilebilmektedir. Özellikle ‘yeniden canlandırma ve diriltme ile beraber, ‘umut ve yeni bir güç’ gibi anlamlar üzerinden öne çıkıyor. Buna bir örnek vermek gerekirse;

 ‘’Eskisinden daha çok gelsinler, söylesinler, önlerine dökül, ağızlarını ara, bana gel, ne söylediklerini haber ver, ihya olursun be Tevfik!’’ H.E. Adıvar

 İhya Nedir?

 İhya kelimesini değişik anlamları üzerinden tabir etmek ve açıklamak mümkündür.

 - Yeniden canlandırma, diriltme,

 - Çok iyi duruma getirme, güçlendirme ve geliştirme,

Haberin Devamı

 - Umut, Erinç verme ve yeni bir güç,

 Bu gibianlamları üzerinden cümle içerisinde kullanabilirsiniz.

  İhya TDK Kelime Anlamı

 Türk Dil Kurumu açısından ihya kelimesine bakıldığında ‘yeniden canlandırma, diriltme’ anlamını taşır. Bu anlam özellikle mecazi olarak duygular üzerinden kullanılır. Gündelik yaşam içerisinde ve yazılı metinlerde sıkça kullanılan kelimelerden biridir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!