İhanet dosyası

Güncelleme Tarihi:

İhanet dosyası
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 1999 00:00

Haberin Devamı

Özel bir çalışma yapan Türkiye, PKK'ya destek veren ve Apo'yla görüşen Avrupalı siyasetçilerin isimlerini teker teker belirleyerek, dosyaladı. Hürriyet'in ele geçirdiği bu dosya ABD ve Avrupa ülkelerine gönderilerek, bağlantılar göz önüne serildi.

Türkiye özel bir çalışma yaparak, aralarında PKK'nın başı Abdullah Öcalan ile görüşenlerin de bulunduğu, bölücü örgüte açık destek veren 30'dan fazla Avrupalı siyasetçinin isimlerini teker teker belirleyerek dosyaladı. Dosyada, son gelişmelerle ortaya çıkan ve Öcalan'ın Suriye'den kaçması, Rusya, İtalya, Yunanistan ve Kenya'da kalması, sonunda da Türkiye'ye getirilmesi ile sonuçlanan son gezisinde kendisine yardım edenlerin isimleri yer almadı. Bu çok özel çalışmanın tüm Avrupa ülkeleri ile ABD'ye gönderildiği ve PKK ile adı geçen ülkelerin kirli bağlantılarının dünyanın gözü önüne getirildiği belirtildi. İşte Türkiye'nin dostu gibi görünen ancak PKK elebaşı Abdullah Öcalan'la da görüşmekten geri kalmayan Avrupalı dostlarımız:

YUNANİSTAN

Yunan Kara Kuvvetleri Subayı Yarbay Savvas Kalenderidis, İzmir Askeri Ataşeliği'ne 1991'de atandı. Kod adı Kalleras olan bu kişinin asıl görevi Türkiye'deki bölücüleri organize ederek Yunanistan'a gönderilmelerini sağlamak, ayrıca alabildiği kadar bilgiyi Türk ordu mensuplarından sızdırmaktı. Kalleras'ın foyası bir süre sonra Türk istihbaratı tarafından ortaya çıkarıldı. Ortadan kaybolan Kalleras, Kenya'da Öcalan'ın yanında ortaya çıktı.

20 Mart 1992'de PASOK milletvekili Varivakis, Vounatso ve Papazoi'nin da aralarında bulunduğu Yunan heyeti Bekaa Vadisi’nde Öcalan'ı ziyaret etti.

14 Haziran 1995'de, Yunanistan Parlamentosu Başkanı Birinci Yardımcısı Panayotis Sgourides başkanlığında, milletvekilleri Hadji Dimitriou, Dimitris Vunatsos, Leonardo Hacandreu, Yannis Statopoulos, Maria Mahera, Vunacos Stathopoulos ve Kostas Baduvas'tan oluşan bir Yunan parlamento heyeti, Bekaa Vadisi'nde Apo ile görüştü.

Emekli Amiral Andonis Naksakis, Yunan istihbaratı tarafından PKK ile ilgili temasları ayarlama ve bu örgütün uluslararası bağlantılarına destek verme amacı ile atandı.

1997 yazında yine P. Sgourides başkanlığındaki bir Yunan parlamento heyeti Bekaa Vadisi'nde Öcalan ile tekrar görüştü.

ALMANYA

Ekim 1995'te Hıristiyan Demokrat Partisi (CDU) Federal Milletvekili ve Berlin eski İçişleri Senatörü Heinrich Lummer Şam'da, 1995 yazında Federal Anayasayı Koruma Örgütü'nden casus Grünewald yine Şam'da, Mart 1996 ve Mart 1997'de yine CDU'lu Lummer'in Şam'da ve Suriye'nin kontrolü altındaki Lübnan topraklarında, Öcalan ile görüştükleri ortaya çıktı. Lummer, Kasım 1995'te yaptığı açıklamada, ‘‘Almanya'nın çıkarları için gerekirse şeytanla bile görüşürüm’’ diyerek, buluşmayı doğruladı. O dönem Helmut Kohl'e bağlı çalışan İstihbarattan Sorumlu Devlet eski Bakanı Bernd Schmidbauer de aynı tarihte yaptığı bir açıklamayla, Grünewald'in Şam'a giderek Öcalan ile görüştüğünü açıkladı.

Eski Doğu Almanya'da iktidarda bulunan Sosyalist Birlik Partisi'nin uzantısı durumunda bulunan Demokratik Sosyalizm Partisi'nden (PDS), Heike Krause ve Rolf Köhne ile Yeşiller'den Bavyera Eyalet Meclisi Milletvekilleri Elisabeth Köhler ve Hans-G.Schramm'ın PKK'nın Almanya'daki en büyük destekçileri olduğuna dair haber, 5 Aralık 1994 tarihli Focus Dergisi'nde yer aldı. Bu milletvekillerinin, Almanya'da yasaklı olan PKK'ya başka isimler altında gösteri ve yürüyüş izni aldıkları ortaya çıktı. Aynı şekilde Yeşiller'den Angelika Beer'de PKK'nın destekçileri arasında yer aldı.

İNGİLTERE

Temmuz 1998'de İngiliz Parlamenter John Austin Walker, Ağustos 1998'de Lordlar Kamarası mensubu Lord Avebury, Şam'da Öcalan ile görüştü.

İTALYA

10 Eylül 1998'de İtalyan Komünist Yeniden Kuruluş Partisi (PRC) milletvekili Montavani ve De Cesaris, Öcalan'ı Şam'da ziyaret ederek, görüştü. Mantovani, daha sonra İtalyan Komünist Partisi ve Roma hükümetinin bazı milletvekillerini örgütleyerek Öcalan'ı, 12 Kasım gecesi Rus Havayolları'na ait bir uçakla İtalya'ya getirdi.

İSPANYA

Ağustos 1998'de İspanyol, ‘‘Izouierda Unida’’ Partisi'nin dış politikadan sorumlu sekreteri ve Avrupa Parlamentosu üyesi Pedro Marcet başkanlığındaki bir İspanyol heyeti Şam'da Öcalan ile görüştü.

RUSYA

10 Ekim 1997'de Rusya Parlamentosu alt kanadı Duma'nın Jeopolitik Komitesi Başkanı Aleksi Mitrofanov başkanlığında 4 kişilik Duma milletvekili heyeti Suriye'de Öcalan ile görüştüler. Bu milletvekili, Öcalan'ın Suriye'den Rusya'ya gelmesi ve burada 33 gün kalmasında kilit rol oynadı.

ABD'den aldıkları füzeleri verdiler

PKK'ya 20 bin Kalaşnikof veren Yunanistan, ayrıca NATO anlaşmaları çerçevesinde üretilen Amerikan patentli Stinger füzelerinden 30'unu Güney Kıbrıs Rum Kesimi aracılığı ile PKK'nın Suriye ve Kuzey Irak'taki kamplarına gizlice gönderdi.

Türkiye, Stinger füzelerinin PKK'ya verilebileceği endişesi ile Yunanistan'a verilmemesi yönünde ABD'ye de başvurmuştu. Ancak Yunanistan tüm uyarılara rağmen, füzeleri PKK'ya verdi.

Son olarak 27 Kasım'da düşürülen ve 15 şehit verilen helikoptere de, PKK'nın bu Stinger füzeleri ile saldırdığı iddia edilmişti. Ancak Genelkurmay Başkanlığı, yaptığı açıklamada helikopterin aşağıdan açılan ateş sonucu düşürüldüğünü bildirmişti. Bu arada Şemdin Sakık yakalandıktan sonra verdiği ifadede Yunanistan'ın PKK'ya Stinger'ler verdiğini ve bunlardan biriyle Kuzey Irak'ta bir Türk Cobra helikopterinin vurulduğunu söylemişti. PKK itirafçısı Seydo Hazar da İngiliz Observer Gazetesi'nde yayınlanan röportajında Yunanistan'ın PKK'ya Stinger’ler verdiğini iddia etmişti.

Suriye de şimdiye dek bilinen yardımının yanı sıra, Sırbistan ile birlikte PKK'ya Stinger benzeri omuzdan atılan SA-7B füzeleri verdi. Bu füzelerle de 1997 Mayıs ve Haziran aylarında iki helikopterimiz düşürülmüş ve çok sayıda askerimiz şehit olmuştu.

Yunan general

17-19 Ekim 1988'de PASOK'ta Papandreu'nun danışmanı ve Yunan Gizli Servis ajanı Mihalis Haralanbidis, bir grup Yunanlı general ile Bekaa Vadisi'nde Apo ile görüştü. Bunların arasında Yunanistan'ın o dönemde PKK ile ilişkilerden sorumlu olarak atadığı General Dimitris Matafias da vardı. Yunanistan iki ay sonra, Bekaa'daki PKK kampına 20 bin Kalaşnikof ve 30 Stinger füzesi gönderdi.

Başkan

Almanya'nın Hannover Kenti Büyükşehir Belediye Başkanı Herbert Schmalstieg, yürüyüşlere katıldı. Türk hükümetinden İstanbul, İzmir ve Diyarbakır'da PKK'ya büro açma izni vermesini talep etti.

Yunanistan Yeni Demokrasi Partisi milletvekilleri Mihalis Galenianos ve Elizavet Papazoi, Abdullah Öcalan ve adamları ile Bekaa'da 1992'de görüştü.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!