Ä°ddialara yanıt: KöÅŸk'e sadece 4 kiÅŸi atandı

Güncelleme Tarihi:

İddialara yanıt: Köşke sadece 4 kişi atandı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2003 15:26

Cumhurbaşkanlığı Dışişleri Başdanışmanı ve Özel Kalem Müdürü Sermet Atacanlı, ''Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in seçildikten sonra Çankaya Köşkü'nde kadrolaştığı'' yolundaki iddialara karşılık, ''Sayın Cumhurbaşkanımız'ın kendi seçimleri ile yönetimde görev verdiği görevli sayısı sadece dörttür'' dedi.

Haberin Devamı

Atacanlı, göreve geldiğinden bu yana ilk kez düzenlediği Çankaya Köşkü'ndeki Basın Bilgilendirme Toplantısı'nda, bazı gazetelerdeki haber ve köşe yazılarında, Sezer'in, göreve başlamasından sonra kadrolaştığının sıklıkla dile getirildiğini ifade etti.
  Â
ÖNCEKİ KADRO

Bir haberde, Cumhurbaşkanlığı Köşkü'nde çalışan 46 görevlinin adlarına yer verilerek, bunların Sezer döneminde atandığının belirtildiğini anımsatan Atacanlı, bu görevlilerden, Devlet Denetleme Kurulu Üyesi Recep Sanal, Deniz Yaveri Yalçın Baylan, Hava Yaveri Cem Kaftan, Jandarma Yaveri Salih Açıkel, Enerji Başdanışmanı Volkan Ediger, Danışman Ahmet Doğan, Personel Başkanı Musa Hikmet Yavuzyiğit, Elektronik ve Bilgi Sistemleri Başkanı Yavuz Günal, Yürütme ve Koordinasyon Başkanı Doğan Kayran, Başkan Yardımcısı Tarık Artunç, Personel Müdürü Osman Atamer, Evrak, Arşiv ve Kütüphane Müdürü İlker Demetoğlu, Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Yazıcıoğlu, Yazılım Müdürü Nevin Göksu, Donanım Müdürü Hasan Alturan, Başvuruları İnceleme Müdürü Nüket Suner, Bütçe ve Muhasebe Müdürü Ramazan Ertuğrul, Mali İşler Müdürü Selahattin Şahin, Ulaştırma Müdürü Nesip Akbaş, İkmal Müdürü Lütfü Atalay, Park ve Bahçeler Müdürü İrfan Oktay, Basın Merkezi Müdürü Figen Türkvan, Enformasyon Şube Müdürü Cumhur Pektekin, Bilgi Üretim ve Yayın Şube Müdürü Ercan Demirel, Materyal Toplama, Arşiv ve DağıtımŞube Müdürü Oktay Berkkan, Halkla İlişkiler Şube Müdürü Elif Eren, Foto film Şube Müdürü Bülent Hiçyılmaz, Büro Müdürü Necati Özdoğan olmak üzere 28 görevlinin önceki cumhurbaşkanları döneminde atandığını söyledi.
  Â
Daha öncekilerin kendi istekleriyle ayrılması nedeniyle, yerlerine önerilenler arasından Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği'ne Kemal Nehrozoğlu, Koruma Müdürlüğü'ne Serhat Kerman ve İdari İşler Müdürlüğü'ne Burhan Eryılmaz'ın görevlendirildiğini belirten Atacanlı, görev süresi belli bir zaman dilimiyle sınırlı olan başyaver, yaverler, özel kalem müdürü, dışişleri başdanışmanı ve dışişleri danışmanının, sürelerinin bitiminde Cumhurbaşkanı'nın görüşü alınarak Genelkurmay Başkanlığı ve Dışişleri Bakanlığı'nca görevlendirildiğini vurguladı.
  Â
Atacanlı, Başyaver Pilot Kurmay Albay Uğur Tarçın, Kara Yaveri Rafet Hima, Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü ve Dışişleri Başdanışmanı Tacan İldem'in bu kapsamda görevlendirildiklerini kaydetti.
  Â
SEZER'Ä°N ATAMALARI

Haberin Devamı

Atacanlı, Devlet Denetleme Kurulu (DDK) üyelikleri ile Kanunlar, Kararlar ve Hukuk İşleri Başkanlığı müdürlüklerine; Danıştay, Sayıştay, Maliye ve diğer bakanlıklardan, mesleğinde ''temayüz'' etmiş başarılı çalışmalarıyla takdir kazanmış, önerilen meslek mensupları arasından atama yapıldığını bildirdi.
  Â
Atacanlı, DDK üyeleri Abdülkadir Sev, Süreyya Turgut, Galip Çelik ve Hıfzı Deveci ile Kanunlar ve Kararlar Genel Müdürü Muhsin Yıldız, Hukuk İşleri Genel Müdürü Yalçın Macar, Teknik İşler Müdürü Lemi Karabey ve Protokol Müdürü Çınar Ergin'in bu yöntemle atandıklarını söyledi.
  Â
''Sayın Cumhurbaşkanımız'ın doğrudan kendi seçimleri ile yönetimde görev verdiği görevli sayısı sadece dörttür'' diyen Atacanlı, DDK Başkanı Alpaslan Nazlıoğlu, Genel Sekreter Yardımcısı Bülent Serim, Kanunlar Karalar ve Hukuk İşleri Başkanı Reşat Şamiloğlu ve Özel BüroMüdürü Sibel Bağcı'nın bu kapsamda atandıklarını bildirdi.
   Â
58 VE 59. HÜKÜMETLER DÖNEMİNDEKİ ATAMALAR
   Â
''Cumhurbaşkanı Sezer'in, 58 ve 59. hükümetler döneminde çok sayıda atama kararnamesini geri çevirdiğine'' ilişkin iddialara da değinen Atacanlı, bu konuda da bilgi verdi.
  Â
Atacanlı'nın verdiği bilgiye göre, 58. Hükümet döneminde, 19'u Bakanlar Kurulu kararı, 515'i ortak karar olmak üzere toplam 534 atama kararnamesi geldi.
  Â
Bunların 383'ü imzalanarak, 143'ü imzalanmadan, 8'i Başbakanlığın istemi üzerine geri gönderildi.
  Â
59. Hükümet döneminde, 4'ü Bakanlar Kurulu kararı, 214'ü ortak karar olmak üzere toplam 218 atama kararnamesi geldi. Bunların 156'sı imzalanarak, 38'i imzalanmadan, 3'ü başbakanlığın istemi üzerine geri gönderildi. 21 atama kararnamesinin incelemesi sürüyor.
  Â
58 ve 59'uncu hükümetler döneminde (7 Mayıs 2003 tarihine kadar) 38'i imzalanmadan, 23'ü Bakanlar Kurulu kararı, 729'u ortak karar olmak üzere toplam 752 atama kararnamesi geldi.
  Â
Bunların 539'u imzalanarak, 181'i imzalanmadan, 11'i BaÅŸbakanlığın istemi üzerine geri gönderildi. 21 atama kararnamesinin incelemesi sürüyor.Â
  Â
Atacanlı'nın verdiği bilgiye göre, her iki hükümet döneminde, yasa ve yönetmeliklerde yazılı koşulu taşımadığından 20, bölge müdürlükleriya da başka müdürlüklerin kapatılmasına karar verildiğinden 20, daha önce yöneticilik görevindeki başarısızlığı yargı kararıyla saptanmış olduğundan 2, yönetim kurulu üyelik görev süresi dolmadan, haklı bir neden yokken görevden alma uygun görülmediğinden 2, yargı kararı ile göreve başlatılanların kısa süre sonra yeniden görevden alınması uygungörülmediğinden 2, yöneticilik konusunda ya da bakanlığın görev alanıyla ilgili konularda yeterli bilgi ve deneyimi bulunmadığından 20, geçmiş başarılı hizmetleri nedeniyle görevden alınması uygun görülmediğinden 39, güvenlik soruşturması olumuz olması nedeniyle 28, bir başka göreve atandığından 1, geri gönderilen kararla bağlantılı olduğundan 8, hükümet değişikliği nedeniyle 39 olmak üzere toplam 181 atama kararnamesi geri gönderildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!