İçinde Gamagrafi cihazı bulunan otomobil bulundu

Güncelleme Tarihi:

İçinde Gamagrafi cihazı bulunan otomobil bulundu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2006 15:21

Pendik'te, içinde bulunduğu otomobille birlikte çalınan ve radyoaktif madde içeren “Gamagrafi” cihazı, ormanlık alana atılmış halde bulundu.

İçinde radyoaktif “IR-192” maddesi içeren ”Gamagrafi” cihazı olan 34 DU 0245 plakalı otomobilin dün saat 05.00 sıralarında Pendik'teki şirketin önünden bir görevlinin eşya boşaltırken kısa süreli kontak anahtarını üzerinde bırakmasından faydalanan kişilerce çalınmasıyla ilgili polis ekiplerince çalışma başlatıldı.
“Gamagrafi” cihazı, gece saatlerinde Aydos'ta ormanlık alanda çalıların arasında bulundu. Pendik İlçe Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin çevre emniyeti almasının ardında Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) uzmanlarının ölçüm aletiyle yaptığı incelemede, cihazın açılmadığı ve radyoaktif bir sızıntı olmadığı belirlendi.
Cihaz, polisin de gerekli incelemeyi yapmasının ardından TAEK yetkililerine teslim edildi.

OTOMOBİL DE BULUNDU

Bu arada, çalınan 34 DU 0245 plakalı otomobil, Samandıra'da jandarma bölgesinde terk edilmiş halde bulundu.
Bir çekici ile Pendik İlçe Emniyet Müdürlüğü önüne getirilen otomobil, TAEK uzmanları ve polis tarafından yapılan incelemelerin ardından şirket yetkililerine teslim edildi. Otomobili, içinde “Gamagrafi” cihazı olduğu halde çalan hırsızların yakalanması için polisin başlattığı operasyonlar ise sürüyor.

ŞİRKET GENEL MÜDÜRÜNÜN AÇIKLAMASI

Konuya ilişkin basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Deka Test Makina Mümessillik Sanayi ve Ticaret A.Ş Genel Müdürü Davut Aydöner, otomobille birlikte çalınan cihazın içinde radyoaktif madde bulunduğunu, ancak şifreli olan bu cihazı eğitilmiş personelin dışında kimsenin açması ya da kullanmasının mümkün olmadığını ifade etti.
Cihazın, çelik levha, kalın sac gibi malzemelerde röntgen aleti gibi kullanılarak sorun ve kırıkları tespitte kullanıldığını belirten Aydöner, çalınmasının ardından TAEK ve emniyete haber verildiğini bildirdi.
Hırsızların dün akşam şirketi arayarak, “Bu cihaz ne işe yarıyor? Siz ne iş yapıyorsunuz? Nedir bu cihaz?” gibi sorular sorduğunu ifade eden Aydöner, bu kişilere, cihazda radyasyon olduğunun söylenerek kanser tehlikesinden bahsedildiğini kaydetti.

Daha sonra telefonu kapatan bu kişilerin bir süre sonra yeniden arayarak cihazı bırakacakları yeri bildirdiklerini dile getiren Aydöner, şirket yetkilileri, TAEK ve emniyet görevlilerinin Aydos'taki ormanlık alana giderek cihazı bulduğunu anlattı. Aydöner, cihazı daha sonra TAEK'den teslim alacaklarını sözlerine ekledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!