Hürriyet’in Uzman Muhabiri Muammer Elveren'den 'Uluslararası Gazetecilik’ semineri

Güncelleme Tarihi:

Hürriyet’in Uzman Muhabiri Muammer Elverenden Uluslararası Gazetecilik’ semineri
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2016 13:25

Hürriyet gazetesinin Brüksel, Moskova ile Paris temsilciğini yapan ve yurt dışında görev yaptığı 38 yılda izlediği ayaklanma, çatışma ve savaş bölgelerinde görev yapan Muammer Elveren, İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin gerçekleştirdiği etkinlikler çerçevesinde “Uluslararası Gazetecilik” konusunda seminer verdi.

Haberin Devamı

Seminerden sonra Üniversite Dekanı Prof. Dr. Aysel Aziz’in teşekkür plaketi verdiği Elveren, seminerdeki konuşmasını şöyle özetledi.

“Seminerde Uluslararası alanda görev yapan gazetecilerin akreditasyonu, çalışma durumları, yurt dışında ve özellikle çatışma bölgelerinde gazetecilik konularında bilgiler verdim. Dağlık Karabağ, Saraybosna savaşı, Sovyetler Birliğinde Gorbaçov’a karşı yapılan darbe, Abülfez Elçibey ve Azerbaycan Bağımsızlık mücadelesi, Tunus’ta başlayan Arap Baharı ayaklanmaları, Mısırda ayaklanmalar ve askeri darbe, Kırım'ın Rusya tarafından işgal ve ilhakı gibi çatışma bölgelerinde yaşadığım olaylardan kısa kısa Anekdot’lar aktardım.

Hürriyet’in Uzman Muhabiri Muammer Elverenden Uluslararası Gazetecilik’ semineri


SCHENGEN VİZESİ KONUSUNDA ÇELİŞKİLİ HABERLER

Türk, Reuters, AFP ve AP gibi haber ajanslarının haberleri görme farklılıklarını anlatırken bir gün önce 8 Mart günü Brüksel'de gerçekleştirilen Türkiye-AB Ortaklık konseyi ile ilgili çelişkili haberlere dikkat çektim.

Haberin Devamı

Hürriyet’in Uzman Muhabiri Muammer Elverenden Uluslararası Gazetecilik’ semineri

 İlk saatlerde Türk kaynaklarına dayanarak yapılan haberler "Türk vatandaşlarına Schengen vizesi Haziran ayında kalkıyor" şeklinde verilirken, yabancı ajanslar Vizenin Haziran'da kalkmasının çok zor olduğunu AB üyesi ülke Devlet ve Hükümet Başkanları karar verse bile konunun tüm üye ülkelerin Ulusal Parlamento’larından geçmesi gerektiğini ve bunun bile çok zaman alacağını hatta engellemek için bazı itirazlar olabileceğini yazdılar. Bende bu haberlerden yola çıkarak Davutoğlu'nun iyimser açıklamalarının ardından Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın “AB basın ve ifade özgürlüğü konusunda tetikte olmalı. Türk vatandaşlarının Schengen Bölgesi'ne vizesiz girebilmesi için 72 kriterin yerine getirilmesi gerekir" açıklamasına dikkat çektim. Yabancı ajansların bu konuda geçtikleri haberler özetle şöyleydi.

Haberin Devamı

AB UYARDI "BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ AVRUPANIN TEMEL UNSURUDUR"

AB ile Türkiye arasında Brüksel'de yapılan zirvenin ana konusu göç kriziydi ancak Türkiye’de basın özgürlüğü alanında yaşanan olaylarda gündemdeydi. Fransa Cumhurbaşkanı Hollande yaptığı açıklamada, Türkiye ile mülteciler konusunda işbirliğinin Basın Özgürlüğü gibi hassas konularda sessiz kalınmasını gerektirmeyeceğini belirterek “AB basın ve ifade özgürlüğü konusunda tetikte olmalı.Türk vatandaşlarının Schengen Bölgesi'ne vizesiz girebilmesi için 72 kriterin yerine getirilmesi gerekir. Vize serbestisi eğer kriterler karşılanırsa Haziran ayında söz konusu olabilir ancak Türk vatandaşlarının Schengen Bölgesi'ne vizesiz girebilmesi için bir 'yol haritası vardır. Bu kriterlerden biri Türkiye'nin Biometrik kimlik sistemine geçmesidir. Eğer kriterler yerine getirilmez ise Haziran'da olmaz' dedi.

Haberin Devamı

Hürriyet’in Uzman Muhabiri Muammer Elverenden Uluslararası Gazetecilik’ semineri


KARAR ORTAK ÇIKARLARA GÖRE ŞEKİLLENECEK

Fransa Cumhurbaşkanı 17-18 Haziranda yapılacak Türkiye-AB Ortaklık Konseyinin şartları hem Türkiye hem de AB'nin ortak çıkarlarına göre şekillenecek” dedi. Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz'da vize konusu sanki Haziran'da kesinleşmiş gibi yapılan bazı açıklamalardan rahatsızlığını dile getirirken Davutoğlu'nun konunun basın özgürlüğüyle ilgili olmadığını söylediğini belirtti. Schulz, “Başbakan ile görüş alışverişinde bulunduk. Aynı fikirde değildi. Bende Avrupa Birliği ve Avrupa Parlamentosu için Basın özgürlüğünün Avrupa kimliğinin temel bir unsuru olduğu üzerinde durdum” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!