Hürriyet'e mektuplar

Güncelleme Tarihi:

Hürriyete mektuplar
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2003 02:10

Hürriyet’in Yayın İlkeleri yazarları bağlıyor mu?

OKUR temsilciliğinizi tanıttığınız internet sayfasında, ‘‘Okur temsilcilerinin bulunduğu gazetelerde, muhabirin bir haberi doğrulatmak için birkaç fazla telefon görüşmesi daha yapmak zorunluluğu hissettiğine inanılıyor. Aynı şey editörler için de geçerli. Onlar da biraz daha fazla dikkat gösterme ihtiyacı duyuyor. Ve tüm bunlar sağlanabiliyorsa, okur temsilciliği görevini yapmış sayılabiliyor’’ diyorsunuz. Yayın ilkelerinizin 7. maddesinde, ‘‘Kişileri ve kuruluşları, eleştiri sınırlarının ötesinde küçük düşüren, aşağılayan veya iftira niteliğini taşıyan lakap ve ifadeler kullanılamaz’’, 9. maddesinde de ‘‘Soruşturması gazetecilik olanakları içinde bulunan haberler soruşturulmaksızın ve bundan ne sonuç alındığı belirtilmeksizin ve/veya doğruluğundan emin olunmaksızın yayımlanamaz’’ deniyor.

Ben merak ediyorum, acaba bu ilkeler köşe yazarlarınızı da bağlıyor mu? Çünkü ben, bazı yazarlarınızın bu ilkeleri ihlal ettiğine inanıyorum. Beni ve tüm okuyucuları, ilkelerinize sahip çıkma adına aydınlatırsanız çok memnun olurum.

Can UZUN

TEMSİLCİNİN NOTU

Hürriyet'in yayın ilkeleri, Hürriyet'te yazan-çizen herkesi bağlıyor. Ayrıca Hürriyet'in yayın ilkeleri arasında ‘‘Yazarların kendi köşelerinde yazdıkları hakaret ve iftira niteliğindeki davalardan doğan tazminatın yüzde 20'si kendileri tarafından ödenir’’ maddesi de yer alıyor.

Hürriyet'in de içinde bulunduğu Doğan Medya Grubu ise yayın ilkelerinin uygulanmasını izlemek amacıyla bir Doğan Medya Grubu Yayın Konseyi oluşturmuş durumda. Hürriyet dahil, Doğan Grubu'nun herhangi bir yayın organındaki, herhangi bir yazıdan ötürü okurlarımız Yayın Konseyi'ne doğrudan başvurabiliyorlar. Seçkin isimlerden oluşan bu konsey, başvurular üzerine karar alırsa, bunu kamuoyuna ilan ediyor.



Televizyon sayfası yetersiz

HÜRRİYET'in artık daha iyi ve daha geniş kapsamlı bir televizyon sayfası hazırlaması gerektiğini düşünüyorum ve bunu talep ediyorum. Biz çok fazla televizyonla haşır neşir bir toplum olmamıza rağmen, gazetelerimizde çok kısır televizyon sayfaları var. Sadece yayın saatleri veriliyor, ki bunlar bazen de tutmuyor. Birkaç küçük açıklama ve beylik programlarla ilgili fotoğraflı kısa yazılarla yetiniliyor.

Ecem ÖZHAN


Şiddet içeren cümleler

BALKANER cinayeti haberinizdeki bazı ayrıntılar nedeniyle sizi kınıyorum. Dava dosyalarında kalması gereken ayrıntıları yayınladınız. Bir yetişkin olmama karşın ifadeler karşısında şoka uğradım. Bu haberleri, çocuklar ve gençler de okuyor. Haberde şiddeti özellikle vurgulayan cümlelerin olmaması gerektiğine inanıyorum. Bu yazımın önemsenmeyeceğini bilmeme karşın, sizleri daha dikkatli, sorumlu ve toplum psikolojisine duyarlı yayın yapmaya davet ediyorum.

Saygılarımla.

Tahsin ALTINOK

altinok@izocam.com.tr



Alternatif sporlar

BEN Marmara Üniversitesi Spor Akademisi'nde öğrenciyim. Uzun zamandan beri ülkemizde yapılan alternatif sporlarla ilgili çalışmalarım var (outdoor sporlar), ancak üzülerek belirtmeliyim ki görsel ve yazılı basında bu konuya hiç yer verilmiyor. Dünyanın birçok yerinde yapılan sıradışı aktiviteler insanların yaşam biçimi haline gelmiş, hatta devlet tarafından çok ciddi şekilde destek almaktadır. Ülkemizin üç tarafının denizlerle çevrili olması, Anadolu'da bu konuyla ilgili yapabileceğimiz birçok aktivite alanlarının bulunması ve bu yerlerin ülkemiz tanıtımında sadece kartpostal sayfalarını süslemekten ileriye gidememesi, durumun ağlanacak halde olduğunu gösteriyor.

Evren KARAGÖZLÜ

evrenkaragozlu@yahoo.com



Popo fotoğrafı ve spor

17 Mart tarihli spor sayfanızda yer alan bir fotoğrafa dikkatinizi çekmek istiyorum. Haber İngiltere'de yapılan Dünya Salon Atletizm Yarışması'na ilişkindi. Ancak kullanılan fotoğraf ise uzun atlamada 5. olan ‘‘Güzel Niki'nin, güzel poposu’’.

Bu fotoğraftan bir kadın olarak son derece rahatsız olduğumu belirtmek istiyorum.

Ben zamanında öğretmenlerimin de ısrar etmesine rağmen babamın, ‘‘Erkekler sizin bacaklarınıza bakmak için maça geliyor’’ sözleri üzerine sporla uğraşamadım. Türkiye'de de pek çok kadının aynı problemi yaşadığına eminim. Sizin bu fotoğrafınızsa ne yazık ki bu anlayışı destekliyor.

Fotoğrafı gösterdiğim bir arkadaşım, bu sayfanın bir erkek sayfası olduğunu söyledi, bense ısrarla spor sayfası olduğunu söylüyorum. Üstelik sayfanın üstünde de Süperspor yazıyor. Kararı size bırakıyorum. Bu spor sayfası mı, yokse erkek sayfası mı?

Güler ÜNLÜ ANKARA


Spor bu mu?

BİR spor sayfasında atletizm haberi.Dünya Salon Atletizm Şampiyonası'nın sonuçları ve bir fotoğraf.

Fotoğraftaki bayan atlet ne şampiyon, ne ikinci, ne üçüncü. Beşinci olmuş. Ama fotoğrafta o var.

Niye mi? Çünkü arkadan çekilmiş fotoğrafta, şortu poposunun arasına girerek seksi bir görüntü ortaya koymuş. Spor sayfasına yakışmayan bir durum. Kazanmak önemli değil, önemli olan poponuzu açmak.

Fatih ALTAYLI

TEMSİLCİNİN NOTU

Eleştiriler için Spor Müdürümüz Esat Yılmaer şöyle dedi: ‘‘Fotoğrafı İngiliz Haber Ajansı Reuters servise koymuştu. Reuters, ilginç bulduğu bu fotoğrafı binlerce abonesine geçti. Pek çok yabancı gazete de fotoğrafı kullandı. Her zaman kullanılan atletizm fotoğraflarından biraz farklı olduğu için biz de kullandık. Başka bir amacımız yoktu.’’



En iyi 10 köfteci

GAZETENİZİN 14 Mart 2003 tarihli ekinde köftecilerle ilgili yazınızı büyük bir üzüntüyle okuduk. Gazetenizde yazılan 10 köfteci arasında olmayışımız bizi çok üzdü ve şaşırttı. Biz İnegöl köftesinde Türkiye'de bir numara olduğumuza inanıyoruz. Bunu lezzet, temizlik ve ciro olarak ispatlamaya hazırız. Barış Manço'sundan tutun da Süleyman Demirel'ine kadar daha ismini sayarak sizin vaktinizi almak istemediğimiz birçok ünlü bizim köftemizi tatmıştır.

Şerif ÇELİK

... İnegöl Köftecisi

İSTANBUL

TEMSİLCİNİN NOTU

Cuma İlavesi'nde her hafta Türkiye'nin kendi alanındaki 10 ünlü kuruluşunun listesi yayımlanıyor. Bu listeleri, Hürriyet dışında konuyla ilgili tanınmış uzmanlardan oluşan bir seçici kurul hazırlıyor. Bu listelere Hürriyet'in hiçbir müdahalesi olmuyor.



OKURLARIMIZDAN KISA KISA

SAİM BİLGEN (ALMANYA) ‘‘Yeraltı dünyasının ünlü isimlerinden’’ türü haberlere yer vermeyin. Siz yazdıkça, bu kişiler cesaret buluyor. İnsanlar da ‘‘Gazetede çıkmak için mafya mı olmak gerekir’’ diye soruyorlar.

NERİMAN ULUSU (ANKARA) Yayınladığınız Hobi Dünyası Dergisi için tebrikler. Ancak, dergilerin bir kısmına ulaşabildim. Benim gibi bir sürü meraklı arkadaşım var. Lütfen tekrar yayınlayın.

EVREN TEKNE ‘‘Irak askerleri yarı çıplak kaçtılar’’ başlığınız için sizi kınıyorum. Böyle yazacağınıza, ülkesini savunan sivil masum halkın nasıl bombalandığını yazın.

NESRİN ERGENE Geçtiğimiz günlerde Genelkurmay Başkanı Org. Hilmi Özkök yerine, eski başkan Org. Kıvrıkoğlu'nun adını yazdınız. Yanlışlık olduğu belli ama dikkatimizden kaçtığını sanmayın.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!