Hürriyet deprem bölgesinde

Güncelleme Tarihi:

Hürriyet deprem bölgesinde
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2000 00:00

Hürriyet, tarihe `Yüzyılın felaketi' olarak geçen Marmara Depreminin yıldönümünde depremzedeleri yalnız bırakmadı. Hürriyet, bugün depremin merkez üssü olan ve 6 bine yakın vatandaşımızın hayatını yitirdiği Gölcük'teydi. Hürriyet yönetici ve yazarları, gazetenin oluşturduğu özel bir merkezde biraraya gelerek, yazıişleri toplantısını Gölcük'te yaptılar. Toplantının yapıldığı merkez, Gölcük Belediyesi'nin yanında, depremde yıkılan ve çok sayıda vatandaşın can verdiği 6 katlı bir işhanının boş arsası üzerine kuruldu. Toplantıya, konuk olarak Gölcük'ün FP'li Belediye Başkanı İsmail Barış da katıldı.
Haberin Devamı

TOPLANTI CANLI YAYINDA

CNN Türk'ün de canlı olarak yayınladığı Yazıişleri toplantısında, Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök, Başkan İsmail Barış'a sorunları anlatması için söz verdi. Başkan Barış, `Deprem bölgesindeki maddi ve manevi zararın yüzde 33'ünün Gölcük'te olduğunu' vurguladıktan sonra deprem sırasında belediye başkanlarının yetkilerinin olmamasından yakındı. Barış verdiği bir örnekle, Değirmendere Belediye Başkanı Ertuğrul Akalın'ın doğum yapan bir kadın için bile Kriz Merkezi'nden bir battaniye temin edemediğini açıkladı. Deprem günü yıkılan binaları gördüğünde sadece Gölcük'te 15-20 bin kişinin öldüğünü sandığını belirten Başkan Barış, ``Depremden sonra Gölcük'ün üç gün süreyle bugünyayla bağlantısı kesildi. Yardımlar daha sonra geldi'' dedi. Başkan Barış, halk arasında ölü sayısının 40-50 binlerde olduğu söylentileriyle ilgili olarak da, ``Devletin ölü sayısını saklayacağını sanmıyorum. Zaten bizde vatandaş, ölüsüne dirisinden daha çok sahip çıkar. Bu bölgede depremi yaşayan ben dahil herkesin her olayı değerlendirmesinde yüzde 50 olumsuz psikolojisi vardır. Burada herşeyi ikiyle çarpacaksınız'' diye konuştu.

Başkan Barış, depremde yakınını kaybedenlerin miras alabilmek için de ölülerine sahip çıkacaklarını söyledi ve tüm deprem bölgesinde ölü sayısının 18 bini aşamayacağını söyledi, konusu nedeniyle olayın peşini bırakmayacağını belirtti. Barış, ``Resmi olarak 21 kayıp var'' diye konuştu.

DONANMANIN TAŞINMASI

Donanma Komutanlığı Karargahı'nın İzmir'e taşınacağının açıklandığını belirten Barış, ``Bizim edindiğimiz bilgilere göre, gemilerimizin bir bölümü yine Gölcük'te kalacak. Bir bölümü Aksaz, Ereğli ve İzmir'de konuşlanacak. Ancak lojistik destek ve ikmal merkezi ile tersane burada kalacak. Zaten bildiğimiz kadarıyla Gölcük Tersanesi'nde denizaltı yapımı da sürüyor'' dedi.

Başkan Barış, Gölcük'ün geleceği ile ilgili bir soruya, şu anda böyle bir durumun söz konusu olmadığını belirterek yanıt verdi.

Depremde, Gölcük'te evleri yıkılanlardan 7 bini aşkın ailenin yeni konut için hak sahibi olduğunu, ancak 5290 kalıcı konut inşa edildiğini söyledi. Barış, 2400 dolayında ailenin açıkta kalacağını, bunu da hükümete illettiklerini belirtti. Barış, ``Bize bu ailelerin Gölcük dışındaki yerleşim birimlerine nakledilebileceğini bildirdiler. Ancak bu durum sorun yaratır. Aileler, zorunlu göç uygulamasına tabi tutulacakları için bunu kabul etmezler'' dedi.

BENİM DE KİŞİSEL SORUMLULUĞUM VAR

Başkan Barış, yazarlarımızın depremin ağır bilançosunda yerel yönetimlerin sorumluluğu olduğunu hatırlatması üzerine, ``Elbette belediyeler de sorumlu. 1994'ten bugüne kadar, Gölcük'teki durumdan bireysel olarak ben de sorumluyum'' dedi.

Seçimlerde adayların üç katlı bina yapılacak inşaata sekiz kat izin vermeyi vaadettiğini hatırlatan Barış, imara açılacak yerlere belediye meclis üylerinin karar verdiğini, hatta bazı meclis üyelerinin kendi bölgelerinin imara açılması için çalıştıklarını vurguladı. Başkan Barış, ``Teknik adamı dinlemeden, hiçbir teknik bilgisi olmayan belediye meclisi üyeleri imarla ilgili karar veriyor'' dedi.

BAŞKAN'IN ÖNERİLERİ

Gölcük Belediye Başkanı İsmail Barış, bu ülkede birçok deprem ve doğal felaket yaşanmasına karşın, bunlardan ders alınmadığını belirterek, ``1999, sadece depremlerle değil, tüm doğal afetlerde bizim için milat oldu'' görüşünü savundu. Türkiye'nin yüzde 96'sının deprem riski altında bulunduğunu, 1939 yılındaki Erzincan Depremi'nden bile ders alınmadığından şikayet eden Barış, ``17 Ağustos durup dururken olmadı. Okullarda eskiden jeoloji dersleri görürdük. Mühendisler de depremi bilmiyor. Yerin altı ile üstüne kurduğumuz binayı entegre edemezsek sonuç böyle olur'' dedi.

Barış, bir daha depremlerden bu derece zarar görülmemesi için şu önerilerde bulundu:

* Eğitime önem verilmelidir. Deprem konusunda halkı bilinçlendirmek için bir takım eğitim çalışmaları yapılmalıdır.

* Şehirlerin kurulacağı yerler iyi seçilmelidir. Şehirler sağlam zeminler üzerine kurulmalıdır.

* Yapılaşma ve imarlaşmada yüzde 99 betonarme sistem teşvik edilmiş. Yıkımlarda bu sistemdeki binalarda oldu. Başka yapı sistemleri de kullanılmalıdır.

* Yerel yönetimlerin yetkileri konusunda düzenleme yapılmalı. Yerel yönetimler, yapılaşma ve kontrollerde daha etkin hale getirilecek yasalarla donatılmalı. İmara açılacak yerlere 'Belediye meclislerindeki parmak hesaplarıyla değil' teknik raporlar doğrultusunda karar vermeli.

* Doğal felaketler konusunda kurumlar ve vatandaşlar iyi organize olmalı. Bunun için süratle bir örgütlenme yapısının oluşturulması lazım.

TOPLANTIYA KATILANLAR

Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök, Başyazarı Oktay Ekşi, Yayın Danışmanı Doğan Hızlan, Yazıişleri Müdürleri Tufan Türenç, Fikret Ercan, Ankara Temsilcisi Sedat Ergin, yazarlar Emin Çölaşan, Bekir Coşkun, Turgay Şeren, Fatih Altaylı, Enis Berberoğlu, Yalçın Bayer, Ferai Tınç, Murat Bardakçı, Zeynep Atikkan, Cüneyt Ülsever, Özdemir İnce'nin yanısıra Doğan Haber Ajansı Genel Müdürü Uğur Cebeci de hazır bulundu. Gölcük Belediyesi Gençlik Merkezi'nde görevli genç kızlar, Hürriyet yönetici ve yazarlarının yakalarına toplantı sonrasında siyah kurdelalar takarak, depremin acısını ortak oldukları için teşekkür ettiler.

ESNAFIN İSTEĞİ

Depremin birinci yıldönümü nedeniyle Gölcük Esnaf ve Sanatkarlar Odası siyah kurdelalı bir bildiri yayınladı. Gölcük esnaf ve sanatkarının depremde işyerlerini kaybettiği vurgulanan bildiride, ilçede ticari faaliyetlerin yeniden canlandırılmasının büyük önem taşıdığı kaydedildi. Depremde, 2132 işyerinin tamamen yıkıldığı, 1274 işyerinin orta, 1095 işyerinin de az hasar gördüğü vurgulanan bildiride hükümetten şu isteklerde bulunuldu:

* 17 Kasım 1999'da biten Halk Bankası kredileri için başvuru süresi uzatılsın

* Esnaf ve sanatkarların uzun vadeli ve düşük faizli kredileri desteklensin. Kredi limitleri artırılsın faizleri düşürülsün.

* Eski vergi borçları silinsin, üç yıl için vergi muafiyeti getirilsin.
* Bağ-Kur prim borçları affedilsin.

* Modern alışveriş merkezleri kurulması için yerel yönetimler desteklensin. Bu merkezlerde hak sahibi esnafa işyeri verilsin.

* Esnaf ve sanatkarlar kefalet kooperatiflerinden verilen kredi borçları affedilsin. Deprem sonrası kredi faiz oranları düşürülsün.

* İşyeri yardımından tüzel kişilikler ve şirketler de yararlansın.

* Bugüne kadar 3.2 trilyon liralık deprem kredisi kullandırıldı. Asıl ihtiyaç 7.5 trilyondur

* Kalıcı konutlarda işçilik ve malzeme kullanımında Gölcük esnafından yararlanılsın. Müteahhitler alışverişini Gölcük esnafından yapsın.

* Depremde şehit düşen esnaf ve sanatkarların kredi ve vergi borçları affedilsin.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!