Hurriyet.com.tr medya Davos'unda

Güncelleme Tarihi:

Hurriyet.com.tr medya Davosunda
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 2012 09:19

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de düzenlenen medya Davos'u ilginç bir eyleme sahne oldu. Ukrayna Devlet Başkanı, ülkesindeki basın özgürlüklerine yönelik eleştirilerin ardından kürsüye çıktı. O anda konferans salonuna dağılmış yaklaşık 10 gösterici, ellerinde pankartlarla ayağa kalkarak slogan attı.

Haberin Devamı

BAŞKAN ÇIKINCA SALON KARIŞTI / WEB TV

DÜNYA GAZETECİLERİ KİEV'DE BULUŞTU

"Bizi birleştiren tehdit, gazeteciliğin standartlarını yükseltmek ve mesleğin iyi bir şekilde hem yapılabilir hem de erişilebilir olmasını sağlamak. Ukrayna'da buluşmamızın özel bir nedeni var. Çünkü bu ülkede yolsuzluklar ve ilgili başka sorunlar, basın ve ifade özgürlüğünü tehdit ediyor..."

64. Dünya Gazete Kongresi ile 16. Dünya Editörler Forumu, dün akşam Ukrayna'nın başkenti Kiev'de işte bu sözlerle başladı. Bu denli büyük eleştirilerin odağındaki ülke, dünya medyasının 4 günlük zirvesine ev sahipliği yapıyor.

İstanbul'daki Aya Sofya'nın replikası sayılan St. Sophia Katedrali'nin bahçesindeki açılış kokteylinde, Ukraynalı meslektaşlarıma sordum, bu çağrı metniyle ülkelerinde başlayan organizasyona yönelik bir tepki var mı diye?

Haberin Devamı

"Bizi dünyaya jurnalliyorlar" diye birbirini hedef gösteren kimseler olmuş muydu? Ya da organizasyon öncesi "Basın özgürlüğü bizde ABD'den bile daha iyi" diyen kimse çıkmış mıydı? Bu tuhaf sorularımın sebebini yol yorgunluğuma verip tebessümle birbirlerine baktılar.

Davet metnindeki ve konuşmalarındaki eleştirel yaklaşıma karşın Ukrayna yönetimi, dün akşamki açılış davetine üst düzey bir katılım gösterdi. Bu sabahki açılış oturumunda da Ukrayna Basın Yayıncıları Derneği'nin 2. Başkanı Boris Lozhkin'in mikrofondaki benzer sözlerini dinleyenler arasında ülkesinin  Devlet Başkanı Viktor Yanukovich de vardı. Başkan Yanukoviç, sahnede konuşma sırasını beklerken Lozhkin'in kursudeki isyanını sessizce dinledi.

SALONDA EYLEM

Bu arada toplantı ilginç bir eyleme de sahne oldu. Ukrayna Devlet Başkanı, ülkesindeki basın özgürlüklerine yönelik eleştirilerin ardından kürsüye çıktı. O anda konferans salonuna dağılmış yaklaşık 10 gösterici, ellerinde pankartlarla ayağa kalkarak slogan attı. Ne müdahale eden oldu, ne yuhalayan. Yanukovic konuşmasını sürdürürken eylemciler, onun cümlelerini bitirdiği anlarda ellerinde taşıdıkları "Devlet bilgiyi hapsetmek istiyor" yazılı pankartlarla sloganlarını sürdürdüler.

Haberin Devamı

Hurriyet.com.tr medya Davosunda

Konuşmacı: Boris Lozhkin - Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukovich (sağda)

MEDYA DAVOS'U CANLI YAYINLA HURRIYET.COM.TR'DE

Dünyanın dört bir yanından basın endüstrisinin temsilcilerinin yanı sıra yaklaşık 200 gazetecinin katıldığı organizasyonun bu yılki konu başlığı "Geleceğin gazetesini şekillendirmek." GO2015 projesiyle dünya medyasındaki birçok kuruluştan önce harekete geçen Hürriyet Dünyası adına oturumları izliyorum.

Gazeteciliğin dönüşümü, basılı gazetenin geleceği, internet medyasının bir sonraki adımı gibi ana başlıkları, elbette küresel medya dedikodularını da izleyip www.hurriyet.com.tr 'de canlı yayında sizlerle paylaşacağım. Kahve molası bitti, şimdi gitmem gerek, meslektaşlarımın "Türkiye'de durum nasıl?" sorusuna yanıt vermek için zamana ihtiyacım var.

Anlık gelişmeleri twitter üzerinden @bulentmumay adresinden izleyebilirsiniz

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!