'Hükümet özgürlükten yana'

Güncelleme Tarihi:

Hükümet özgürlükten yana
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2005 13:18

AİHM'de görülen Leyla Şahin'in türban davasında Türkiye'nin avukatı, hükümetin özgürlüklerin genişletilmesini isteğini söyledi.

Haberin Devamı

Avukat, AİHM Büyük Daire'de görülen davada, 4. Daire'nin kararının teyidini de istedi. Şahin davasında

 

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) temyiz niteliğindeki Büyük Dairesi, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin eski öğrencisi Leyla Şahin'in başvurusunu bugün görüştü.

 

Türk hükümetinin avukatı, Büyük Daire'nin daha önce Türkiye'nin ihlalde bulunmadığı görüşüne hükmeden 4. Daire'nin kararını teyit etmesini beklediklerini söyledi.

 

Yaklaşık bir saat süren duruşmada, Türk hükümetinin görüşlerini avukat Münci Özmen savunurken, Leyla Şahin'in avukatlığını Kazım Berzek üstlendi.

Haberin Devamı

  

Tarafların görüşlerini dinleyen Büyük Daire, kararını ileri bir tarihte verecek.

  

AİHM Başkanı Luzius Wildhaber, yaptığı açıklamada, kararın 4-5 aydan önce çıkmayacağını söyledi.

  

Edinilen bilgiye göre, duruşmada Leyla Şahin'in avukatı Berzek, Türkiye'nin eğitim özgürlüğü ile din ve vicdan özgürlüğünü ihlal ettiği yolunda daha önce 4. Daire'de yapılan savunmayı tekrarladı.

  

BERZEK: TÜRKİYE’DE DİN ÖRGÜRLÜĞÜ KISITLANIYOR

 

Avrupa'nın hiçbir ülkesinde üniversitelerde türban yasağı olmadığını savunan Berzek, Fransa'daki yeni uygulamanın da sadece reşit olmayanlar için geçerli olduğunu söyledi.

  

Berzek, Türkiye'de laiklik anlayışının farklı değerlendirildiği ve din özgürlüğüne kısıtlamalar getirildiği görüşünü savundu.

 

TÜRKİYE’DEN ONAMA TALEBİ; HÜKÜMETTEN ÖZGÜRLÜKLERİ GENİŞLETME HEDEFİ  

 

Türk hükümetinin avukatı Özmen ise yaptığı konuşmada, temyiz niteliğindeki Büyük Daire'nin daha önce Türkiye'nin ihlalde bulunmadığı görüşüne hükmeden 4. Daire'nin kararını teyit etmesini beklediklerini söyledi.

Haberin Devamı

  

Devletlerin kendi yetkilerini kullanarak eğitimde düzenleme yapma hakkına sahip olduğunu kaydeden Özmen, hükümetin özgürlüklerin kapsamını genişletmekten yana olduğunu ifade etti.

  

Leyla Şahin, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi olarak 1998 yılında derslere türban takarak girmekte ısrar etmesi sonucu aldığı disiplin cezasının insan hakları ihlali olduğu gerekçesiyle AİHM'de dava açmıştı.

  

AİHM'nin 29 Haziran 2004 tarihinde Türkiye'nin insan hakları ihlalinde bulunmadığı kararını vermesi üzerine, Şahin'in avukatları, davanın temyiz niteliği taşıyan Büyük Daire'de görüşülmesini istemişlerdi.

 

GÜL: LEYLA ŞAHİN DURUŞMASINDA YAPILAN SAVUNMA, TÜRKİYE CUMHURİYETİ HÜKÜMETİNİN GÖRÜŞÜ

 

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, AİHM'deki Leyla Şahin duruşmasında Türkiye adına yapılan savunmanın kendi şahsi görüşü değil, Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin görüşü olduğunu söyledi.
  
Kongo Demokratik Cumhuriyeti (KDC) Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Raymond Ramazani Baya ile Dışişleri Bakanlığı Konutu'nda bir araya gelen Gül, görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında soruları yanıtladı.
  
Leyla Şahin duruşmasına ilişkin basında çıkan haberlerin doğru olup olmadığının sorulması üzerine Gül, birbirine zıt olan iki manşetten hangisinin işaret edildiğini sordu. Gül, duruşmanın halen devam ettiğini, hükümetin görüşünün duruşmada zaten ifade edilmekte olduğunu kaydetti.
  
Bir gazetecinin, Gül'ün talebiyle duruşmada etkin savunma yapılmayacağı yönünde bazı haberler olduğunu hatırlatması üzerine Gül, bunun doğru olmadığını, duruşmada hükümetin görüşü istikametinde savunma yapıldığını kaydetti.
  
Gül, hükümetin görüşüyle ne kastettiğinin sorulması üzerine de, şahsi görüşünü değil, Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin görüşünü kastettiğini belirtti.
  
Bir başka gazetecinin, daha önceki açıklamalarında özgürlüklerin geliştirilmesi gereğine işaret ettiğini hatırlatarak, bu çerçevede söz konusu davada neden uzlaşma yoluna gidilmediği yönündeki sorusunu ise Gül, “Dava halen devam ediyor. Yalnız siz özgürlüklerin geliştirilmesine karşı mısınız? Neden böyle bir sorgulama içine giriyorsunuz anlayamadım” diye yanıtladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!