HSYK’dan 1 ihraç 1 uzaklaştırma

Güncelleme Tarihi:

HSYK’dan 1 ihraç 1 uzaklaştırma
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2016 21:49

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 2. Dairesi, Selam-Tevhid örgütü soruşturması, KCK soruşturmaları gibi bir dizi soruşturmanın savcılığını yapan Adnan Çimen’i ihraç etti. HSYK, Eskişehir’de Sulh Ceza Hâkimi olarak görev yaparken, Sulh Ceza Mahkemeleri’nin hukuksuz olduğu gerekçesiyle iptali için Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) giden Kemal Karanfil’i de attığı tweet’ler nedeniyle geçici olarak görevden uzaklaştırdı.

Haberin Devamı

HSYK, daha önce açığa aldığı savcı Çimen hakkındaki dosyayı görüştü. Daire, eski emniyet müdürü Hanefi Avcı’nın, “Devrimci Karargâh terör örgütü” soruşturmasında ‘yasadışı dinlenildiği gerekçesiyle yaptığı suç duyurusu kapsamında yürütülen soruşturmadaki hukuksuzluklar’ nedeniyle Çimen’in ihracını kararlaştırdı. HSYK ihraç kararını, Hâkimler ve Savcılar Kanunu’nun 69. Maddesi’nin son fıkrasına göre aldı. 69. madde, “Disiplin cezasının uygulanmasını gerektiren fiil suç teşkil etmese ve hükümlülüğü gerektirmese bile mesleğin şeref ve onurunu ve memuriyet nüfuz ve itibarını bozacak nitelikte görüldüğü takdirde de meslekten çıkarma cezası verilir” hükmünü içeriyor. Çimen hakkında ayrıca kovuşturma izni verildi.

HSYK 2. Dairesi, sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından attığı mesajlar nedeniyle hakkında soruşturma açılan Şanlıurfa Hâkimi Kemal Karanfil’i ise tedbiren görevden uzaklaştırdı.

Haberin Devamı

Karanfil, “Hakkında soruşturma yapılan hâkim ve savcının göreve devamının, yargı erkinin nüfuz ve itibarına zarar vereceğine kanaat getirilirse, geçici bir tedbir olarak görevden uzaklaştırılmasına karar verilebileceği” hükmü gereğince görevden uzaklaştırıldı.

Hâkim Karanfil, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Gelen YBP heyetine ‘yargının yürütme organına bağlanması intihardır. O zaman hâkim ve savcıları AKP ilçe başkanları atar, vatandaşı, yürütme karşısında sahipsiz bırakırsınız, dürüst hâkim savcı, kolluk personeli sahipsiz kalır’ dedim. Rahatsız oldular. Kışın tayinimi çıkardılar. Hem de oğlum yaralı ve tedavi devam ederken. Yetmedi, ‘lojmanı derhal boşalt’ dediler. Çocukların okulu nedeniyle boşaltamadım. 10 kat kira davası açtılar. Yetmedi kızımın Eskişehir’deki okulundan 20 puan düşük Zonguldak Fen Lisesi’ne kaydını yapmadılar” ifadesini kullanmıştı. Karanfil de HSYK’nın tasarruflarına karşı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurdu. Karanfil, Eskişehir’den Zonguldak’a tayinine de Facebook’ta tepki göstermişti.

BAKMADAN GEÇME!