Hristofyas, Türkiye'nin beşli zirve önerisini reddetti

Güncelleme Tarihi:

Hristofyas, Türkiyenin beşli zirve önerisini reddetti
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2009 11:00

Kıbrıs Rum Yönetimi hükümeti Çarşamba günü Türkiye’nin Kıbrıs sorununun çözümü adına Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde beş katılımcılı bir zirve yapılması teklifini reddetti.

Haberin Devamı

--Kıbrıs hükümeti Türkiye’nin beş taraflı konferans teklifini reddetti (Xinhua)

Kıbrıs Rum Yönetimi hükümeti Çarşamba günü Türkiye’nin Kıbrıs sorununun çözümü adına Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde beş taraflı bir konferans yapılması teklifini reddetti.

              

Dimitris Hristofyas teklifin 2003 yılında gündeme gelen ve Rumların referandumda yüzde 74’le reddettiği Annan Planı’nın devamı olduğunu ifade etti.              

                                  

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’a Salı günü adada çözümün görüşülmesi için Türkiye, Yunanistan, İngiltere ile Kıbrıs’ın iki tarafının katılacağı bir zirve önerisinde bulunmuştu.

Haberin Devamı

                                     

Hristofyas Türkiye’yi gerçek çözüm adımları atmak yerine reklam yapmaya çalışmakla suçlayarak “Türkiye bir popülerlik oyununun içine girdi. Çözüm arıyor ve teklif yapıyor gibi görünüyor, ama bir yandan da yetkililer beni çözüme engel olmakla suçluyor” dedi.                   

 

DIŞ BASINDA TÜRKİYE                  

EU OBSERVER

--Van Rompuy: “Türkiye asla Avrupa’nın bir parçası olmayacak”

Herman Van Rompuy, Avrupa Konseyi toplantısında Türkiye’nin üyeliği ile ilgili olarak “Türkiye Avrupa’nın bir parçası değil ve asla da olmayacak” demişti.

 

BLOOMBERG                               

--AB’nin Hazar gazı planları gücünü yitirirken Azeriler Asya’ya gaz göndermeyi düşünüyor

Azerbaycan’ın en büyük gaz müşterisi ve Avrupa’ya doğrudan giden gaz kanalı Türkiye’yle geçiş yolu ve tedarik anlaşmasını kurmayı başaramaması Nabucco’da ilerlemeye engel oldu.

 

THE TIMES                         

--Türkiye’de telefon dinlemeler AK Parti hükümetini devirme çabalarını harekete geçirdi

Türkiye’de yasa dışı telefon dinleme iddialarıyla ilgili inceleme iktidarda olan AK Parti’yi yerinden etmek için yeni bir çaba olarak görülüyor.

 

Haberin Devamı

FINANCIAL TIMES                      

--Ankara telefon dinleme tartışmasında uyardı                         

Hükümet, eğer telefon dinleme tartışmalarının iktidar partisinin kapatılması için yeni bir adıma dönüşmesi halinde Türkiye’nin “tepe taklak olacağını” söyledi.                    

 

THE JERUSALEM POST                            

--Esad Fransa’nın arabuluculuğunu kabul etmeyecek

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin ülkesinin Suriye ve İsrail arasındaki görüşmelerde arabulucu olmaya niyetli olduğunu duyurmasından bir gün sonra Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoan Çarşamba günü yaptığı açıklamada İsrail’in Türkiye’nin arabuluculuğuna güvenmediğini ancak Şam’ın da Paris’i kabul etmeyeceğini belirtti.

 

Haberin Devamı

REUTERS

--Erdoğan: İsrail, Türkiye’ye artık güvenmiyor

Başbakan Çarşamba günü yaptığı açıklamada İsrail’in Suriye ile görüşmelerinde Türkiye’nin arabuluculuğuna artık güvenmediğini belirtti.

 

THE GUARDIAN

--Fransa-Almanya anlaşması öfkeye sebep oldu

Almanya ve Fransa’nın Avrupa Birliği’nin ilk kalıcı başkanının seçimlerinden önce aralarında anlaşması diğer Avrupa başkentlerinde öfke yarattı. Merkel ve Sarkozy’nin adayı Belçikalı Herman Van Rompuy Türkiye’nin AB üyeliğine karşı olmasıyla biliniyor.

 

ASHARQ ALAWSAT

--Nasrallah’ın doğrudan söylemedikleri

Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrallah Türkiye’nin Hizbullah’ın duruşuyla uyum göstermesini yoksa Ankara ile ilişkileri keseceklerini belirtti.

 

Haberin Devamı

AGENCE FRANCE PRESSE

--FBI şefi Türkiye’de görüşmeler yapıyor

Yayın organları, Türkiye’nin Irak’a gidecek ABD askerlerinin muhtemel geçiş yolu olarak kullanılmasının Robert Mueller’in gündeminde olduğunu belirtiyor.

 

TODAY.AZ

--“Türkiye ile Azerbaycan’ın anlaşacağına inanıyoruz”

ABD’nin enerjiden sorumlu Avrasya özel temsilcisi Richard Morningstar, güney koridorun ve Nabucco projesinin Avrupa’nın enerji güvenliği ve kaynakların çeşitlendirilmesi açısından çok önemli olduğunu söyledi.

 

DÜNYA BASINI

THE NEW YORK TIMES

--Obama’nın Pasifik gezisi fırtınaya yakalandı

Başkan Barack Obama sevilen bir siyasetçi olmanın Asya ile ilişkilerde başarıyı getirmeyeceğini gördü.

 

Haberin Devamı

--Irak’ta seçim yasasının veto edilmesi seçimlerin ertelenmesine neden olabilir

Irak Devlet Başkan Yardımcısı Tarık el Haşimi yasayı değiştirip yeniden oya sunmak için yeterli zaman olduğunu söyledi.

 

--Ortadoğu barış görüşmeleri Abbas’ın elinde

İsrail yetkilileri ılımlı siyasetine inandıkları Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın görevi bırakabileceğinin işaretlerini vermesiyle alarma geçti.

 

THE WASHINGTON POST

--Senato sağlık reformu için 849 milyar dolar fatura çıkardı

Senato çoğunluk lideri Harry Reid dün 849 milyar dolarlık Sağlık Reformu paketini senatoya sundu. Paketin önümüzdeki hafta tartışılması bekleniyor.

 

--Litvanya muhtemel gizli CIA hapishanesini inceliyor

Litvanya’da kurulan bir meclis komisyonu CIA’in ülkede 2005 yılı sonlarına kadar terör şüphelilerinin tutulduğu iddia edilen gizli bir hapishaneyi inceliyor.

 

--Obama’nın Asya’daki son durağı en kolayı olmayabilir

ABD’nin kritik Asyalı müttefiki Güney Kore ile ilişkileri Başkan Barack Obama’nın Başkan Lee Myung-bak ile görüşmesiyle yükselişte. Ancak beklemeye alınan ticaret anlaşması ekonominin dinamoları için kaygı uyandırmaya devam ediyor.

 

THE WALL STREET JOURNAL

--Suriye AB ile ticaret anlaşmasında geri adım atıyor

Suriye yıllarca Avrupa Birliği ile serbest ticaret anlaşması imzalamak için uğraştıktan sonra şimdi Suriyeli şirketlerin Avrupalı malların yaratacağı rekabetten çekinmesinden dolayı anlaşma konusunda geri adım atıyor.

 

--Irak seçimleri açmazı

Irak devlet başkan yardımcısı Tarık El Haşimi geçtiğimiz günlerde onaylanan seçim yasasını veto etti ve Ocak ayında yapılacak parlamento oylamasının yapılıp yapılmayacağının sorgulanmasına neden oldu.

 

--İran Batı'nın nükleer anlaşmasını tehlikeye atıyor

İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki, zenginleştirilmiş uranyumun ülke dışına gönderilmesini reddederek Batı ile anlaşmayı tehlikeye attı.                                                  

 

FINANCIAL TIMES

--Obama ABD’nin artan kamu borcuna dikkat çekti

ABD Başkanı Barack Obama, artan kamu borcu konusunda önlem alınmazsa, ABD ekonomisinin iki dipli bir resesyona gireceği uyarısında bulundu.

 

--Asya yeşil teknolojilerde ABD’yi geride bırakıyor

Asya, üretim kapasitesine yaptığı yatırımlarını ve doğa yanlısı teknolojilerdeki Ar-Ge çalışmalarını artırıyor.

 

--Anlaşma için zemin hazırlamak ormanları kurtaracak

Gelecek ay Kopenhag’da düzenlenecek Birleşmiş Milletler iklim değişikliği konferansında, anlaşma şemasının bir parçası olarak karbon kredilerinin kimlere verileceğinin yeniden belirlenmesi bekleniyor.

 

THE GUARDIAN

--AB Başkanlık anlaşması öfke yarattı

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile başkanın ismi üzerinde anlaştıklarını, muhtemelen Belçika Başbakanının seçileceğini söyledi.

 

--AB’de başkanlık yarışı son tura girerken eldivenler çıkıyor

Avrupa’yı yönetme yarışında İngiltere Belçika’ya karşı.

 

--Greenpeace Obama’nın iklim anlaşmasında “siyasi sermayesini” kullanmasını istedi

Greenpeace Başkanı Kumi Naidoo, ABD Başkanı’nın ABD karşıtı duyguları canlandırma riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtti.

 

HAARETZ

--Netanyahu Obama’yı Abbas’a mı yakınlaştırıyor?

İsrail Başbakanı Netanyahu Kudüs’teki Yahudi mahallesini genişletme kararını onaylamasının Washington’u hayal kırıklığına uğratacağını biliyor.

 

--İsrail Yahudilere yardım ederken Araplara zarar veriyor

Hükümet Yahudi Nof Zion kasabasını genişletme planları yaparken, Pakistanlıların evleri yıkılıyor.

 

-- Obama: ABD, İran üzerine yeni nükleer yaptırımlar üzerine düşünüyor

İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki, nükleer görüşmelerin başarısız olması durumunda Batının yeni yaptırımlar uygulayacağına inanmadığını dile getirdi.

 

EL MUNDO

--AB'den İspanya'ya baskı  

Brüksel, bankaların yeniden yapılandırma planına karar vermesi konusunda İspanya hükümetine baskı uyguluyor. Avrupa komisyonunun rekabetten sorumlu üyesi Neelie Kroes, İspanya'nın bankaları yeniden düzenleme planına hız vermesi gerektiğini aksi takdirde Brüksel’in bütün banka işlemlerini incelemeye başlayacağını açıkladı.  

 

FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG

--Karzai ikinci dönemi için yemin etti

Afganistan'da Hamid Karzai ikinci dönemi için yemin ederek resmen göreve başladı. Afganistan'a sürpriz bir ziyarette bulunan Almanya Dışişleri Bakanı Westerwelle, daha iyi bir dönem geçirmesi için Karzai'ye yardım edilmesi gerektiğini söyledi. Karzai hükümetinin ikinci döneminde en önemli başlık 'yolsuzlukla mücadele' olacak.

 

DIE WELT

--AB'nin en üst makamı için yarış sürüyor

Brüksel'de bugün yapılacak Avrupa Birliği zirvesinde, Avrupa Birliği'nin en üst makamına kimin getirileceği konuşulacak. AB Başkanlığına ve dışişleri bakanlığına kimin getirileceği haftalardır AB ülkelerinde tartışılıyor.

 

EKONOMİ BASINI

BLOOMBERG

--Obama'dan Kore'ye otomotivcilerin ticaretteki endişelerini dindirme sözü

ABD Başkanı Barack Obama, Güney Koreli otomotiv lobisi ve sendikaların muhalefeti nedeniyle duran Güney Kore ile ABD arasındaki serbest ticaretin gelişmesi için elinden geleni yapacağını söyledi.

 

--Singapur 2010'da yüzde 3 ile yüzde 5 arasında büyüme bekliyor

Singapur, 1965 yılında bağımsızlığını kazanmasının ardından yaşadığı en büyük krizden önümüzdeki sene çıkacağını ve ekonomisinin büyüyeceğini açıladı. Singapur'dan gelen bu haber bölgede artan toparlanma işaretlerine bir yenisini eklerken,  uygulanan canlandırma paketlerini geri çekme planlarında politika yapıcıların ellerini güçlendirdi.

 

--Mitsubishi Chemical'dan 2.43 milyar dolarlık satın alma

Japonya'nın en büyük kimya şirketi Mitsubishi Chemical Holdings Corp., ayrıldıktan yaklaşık 60 yıl sonra sentetik fiber üreticisi Mitsubishi Rayon Co. ile yeniden birleşmek için bu şirketi 2.43 milyar dolara satın alacak.

 

CNBC

--ABD Senatosu sağlık reformu planını açıkladı

ABD Senatosu uzun zamandır beklenen, analistlerin milyonlarca sigortasız ABD’liyi kapsadığını söylediği ve ülkenin cari açığını on yıl içinde azaltacağına inandığı sağlık reformu planını açıkladı.

 

--ABD ve Güney Kore’den Kuzey Kore’ye baskı

ABD Başkanı Barack Obama ve Güney Koreli mevkidaşı Güney Kore Devlet Başkanı Lee Myung-bak Perşembe günü yaptığı açıklamada nükleer enerji görüşmelerini hızlandırmaları için Kuzey Kore’ye baskı uyguladı. Liderler aynı zamanda Kuzey Kore’nin provokatif tavırlarından vazgeçme zamanın geldiğini dile getirdi.

 

--İngiltere hükümetinden bütçe açığını azaltma sözü

Gelecek yıl düzenlenecek seçimler için yapılan anketleri yakından takip eden İngiltere hükümeti, artan bütçe açığını azaltma sözü verirken, Çarşamba günü açıklanan yasa tasarısı uyarınca bankacıların ücretlerini azaltacaklarını dile getirdi.

 

CNNMONEY

--ABD'de 1 milyon işsiz Ocak'ta ödeneklerini kaybetmeyle karşı karşıya

ABD'de Çarşamba günü yayımlanan bir rapora göre, Kongre'nin hâlâ yürürlükte olan işsizlere yardım paketinin süresini uzatmadığı takdirde bir milyon işsizin ödeneğinin kesilmesi riski var.

 

--Petrolde bırakın 100 doları 80 dolar bile sorun

Kırılgan tüketici talebi ile toparlanmaya çalışan ekonominin yeni bir gerileme ile karşılaşmaması için enerji fiyatlarının çok fazla artmaması gerekiyor.

 

--Emlak sektörünün âlimi Paulson'ın gözü şimdi de altında

Emlak piyasasındaki fiyatlarda oluşan balona karşı oynayarak sahibi olduğu hedge fonun milyar dolarlar kazanmasına sağlayan milyarder yatırımcı John Paulson, 2010 için yeni bir altın fonuna 250 milyon yatırıyor.

 

FORBES

--Sağlık Reformu Yasası'nda rakam oyunları

Eğer ABD'de Demokratların teklif ettiği Sağlık Reformu yasa tasarısının maliyetinin ülkeye 849 milyar dolar seviyesinde kalacağını düşünüyorsanız, bizim de Nebraska'da sahil kenarında size satabileceğimiz bir evimiz bulunuyor.

 

--Yeni Zellanda üçüncü çeyrekte büyüdü

Yeni Zelanda’da özel bir banka tarafından yapılan araştırmaya göre, ülkedeki ekonomik büyümenin artan tüketici güveni, düşük faiz oranları ve emlak piyasasındaki toparlanma ile üçüncü çeyrekte hız kazanması bekleniyor.

 

--İşsizlik sizi teslim almasın

Artan işsizlik rakamlarının sizi piyasanın dışında bırakıp, yatırım yapmaktan alıkoymasına izin vermeyin çünkü ekonomi toparlanıyor.

 

MARKET WATCH

--ABD borsalarında teknoloji hisseleri yön çizdi

ABD'de borsalar, teknoloji şirketleri için gelen düşük değerlendirme ve sektördeki zayıf kârlılık oranlarının bu şirketlerin hisselerinde yaşattığı gerileme ile değer kaybetti. Dow Jones Sanayi Endeksi yüzde 0.1 düşerek 10 bin 246 puana gerilerken, Nasdaq yüzde 0.5'lik azalmayla 2 bin 193 puana geriledi.

 

--Kongre'nin Sağlık Reformu tasarısının maliyeti açıklandı

ABD Kongresi'nde Demokratlar tarafından teklif edilen Sağlık Reformu yasa tasarısının önümüzdeki 10 yıl içindeki maliyetinin 849 milyar dolar olacağı belirtilirken, ülkenin bütçe açığının bu dönem içerisinde 127 milyar dolar azalacağı ifade edildi.

 

--Güney Kore: ABD ile otomotivde serbest ticaret tekrar konuşulabilir

Güney Kore Devlet Başkanı Lee Myung-bak, ABD'yle otomobil sektörü için serbest ticaret bölgesi oluşturma anlaşmasıyla ilgili koşulları, bu anlaşmanın onaylanması için yeniden görüşmeye istekli olduğunu söyledi. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!