Hrant'tın ölümünü kınadılar

Güncelleme Tarihi:

Hranttın ölümünü kınadılar
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2007 16:11

Haberin Devamı

Roth: Barışa saldırı

/images/100/0x0/55eae0d9f018fbb8f89c7a0e

AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesiyle ilgili olarak Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Claudia Roth bir açıklama yaptı. Roth açıklamasında şöyle dedi:

"Hrant Dink'in öldürüldüğünü derin bir üzüntü ve sarsıntıyla öğrendim. Dink, bugün İstanbul'da gazeteden ayrılırken kafasına iki kurşun sıkılarak öldürülmüştür. Bu olay bir tesadüf değildir. Zira Hrant Dink büyük bir zekaya sahip liberal bir hümanistti. O dünyaya açık tutumu ve ölçülü bir şekilde Türk tarihinin zorlu dönemini sindirebilmişti. Birçok insan tarafından sevilen ve farklı görüşler arasında arabuluculuk yaptığı için de saygı duyulan biriydi. Ateşli politik havalarda sıkça cepheler arasında kalmıştı. Bu saldırı barıştan, affetmeden ve Türkiye'nin geçmişindeki cürümle yüzleşilmesinden yana olan herkese indirilmiş bir darbedir. Biz çok iyi eski bir dostu ve yoğun angajman gösteren bir gazeteciyi kaybettik. Tüm duygularımızla ailesinin ve mesai arkadaşlarının yanındayız."

 

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55eae0d9f018fbb8f89c7a10
"Kanım dondu"

Mayıs 2006’da Stern dergisinin verdiği Henri-Nannen Basın Özgürlüğü Ödülü alan Hrant Dink ile ödül töreninde tanışan ünlü Alman haber dergisi Focus’un Hamburg bürosu şefi Kayhan Özgenç, "Hrant Dink’in ölüm haberini duyunca adeta kanım dondu" dedi. Aynı törende Volkswagen yolsuzluğunu ortaya çıkardığı haber dizisiyle En İyi Araştırmacı Gazeteci Ödülünü alan Kayhan Özgenç açıklamasında, "Tören sırasında ve sonrasında çok sohbetimiz oldu. Türkiye’yi çok seven, Türkiye’yi daha iyi bir Türkiye için eleştiren vatanperver bir gazeteci ağabeyimdi. Kin, nefret değil uzlaşma, yakınlaşma için çalışıyordu. Çok derin bir üzüntü içindeyim. Bir ağabeyimi kaybettim. Türkiye için büyük bir kayıp. Hrant Dink’e mahkeme davaları açarak hedef haline getirenler şimdi ne hissediyorlar acaba? Türkiye bir hukuk devleti olarak kendini de sorgulamalı" dedi

/images/100/0x0/55eae0d9f018fbb8f89c7a12

 

“Barışa sıkılan kurşun”

Haberin Devamı

Almanya'nın başkenti Berlin'de Dink'in öldürülmesi sert bir dille kınandı.

AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in, uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürülmesi Almanya'nın başkenti Berlin'de tepkiyle karşılandı. Türk dernek temsilcileri saldırıyı sert bir dille kınarken, saldırıyı “Barışa sıkılan kurşun” olarak değerlendirdiler.

Türk Alman Merkezi Başkanı Adnan Gündoğdu, “AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'e yapılan bu menfur saldırıyı Berlinli Türkler adına şiddetle kınıyoruz. Gazeteci yazar Dink'in uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürülmesi Türkiye'nin çıkarlarına karşı yapılan bir saldırıdır. Bu vahim olay barışa ve dostluğa gölge düşürdüğü gibi yapacağımız olumlu çalışmalara da sekte vuracaktır. Dileriz saldırgan biran önce yakalanıp adalete teslim edilir ve gereken cezasını çeker. Hrand Dirk'in yakın ailesine ve çalıştığı gazetedeki mesai arkadaşlarını ve tüm Türk basın camiasına baş sağlığı diliyoruz.”

 

SUÇLULAR YAKALANMALI

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55eae0d9f018fbb8f89c7a14
Sosyaldemokrat Halk Dernekleri Federasyonu (HDF) Genel Başkanı Ahmet İyidirli, “Gazeteci Yazar Hrant Dink arkadan kafasına sıkılan iki kurşunla AGOS Gazetesi'nin önünde öldürüldü. Hrant Dink son dönemde tartışılan ve tartışmacı kişiliği ile öne çıkmış Ermeni kökenli bir Türk vatandaşıydı. Özellikle 1915 1916 yıllarındaki olayların ve Ermeni tehcirinin Türkiye'de yeni bir bakış açısıyla tartışılmasını savunan Hrant Dink, aynı zamanda Diaspora Ermenilerinin de konuyu daha yumuşak söylemle ve daha yumuşak biçimde tartışmalarını istiyordu.

HDF olarak Hrant Dink'n öldürülüşünü şiddetle kınıyor, güvenlik güçlerinin bir an önce suçlu veya suçluları ortaya çıkarmalarını bekliyoruz. Tüm yakınlarına ve dostlarına baş sağlığı ve sabır diliyoruz.”

Haberin Devamı

Avrupa'lı Türklerden başsağlığı

ÖNCEKİ gün yayıncısı olduğu Agos gazetesinin girişinde hain bir saldırıya kurban giden Ermeni asıllı Türk gazeteci Hrant Dink'in öldürülmesiyle ilgili olarak Avrupa'daki Türk kökenli milletvekilleri ve sivil toplum örgütleri başsağlığı mesajı yayınladı.

/images/100/0x0/55eae0d9f018fbb8f89c7a16
Avrupa Parlamentosu Yeşiller milletvekili Cem Özdemir, Hrant Dink'in öldürülmesinin barış ve uzlaşma arayışlarına bir darbe indirdiğini söyledi. Cem Özdemir mesajında, “Hrant Dink Türkiye'deki bir Ermeni olarak, Türk demokrasi hareketinin en aktif destekleyicilerindendi. AB'ye yakınlaşarak ülkenin kendi tarihiyle uzlaşabileceğini görüyordu. O, geleceğin önünü tıkayan geçmişe değil öne bakmak istiyordu. Onun ölümüyle Avrupa Parlamentosu'ndaki Yeşiller, kısa bir süre önce fraksiyonumuzdaki Ermeni tartışmasına katılan değerli bir arkadaşını kaybetmiştir. Ailesinin ve yakın arkadaşlarının başısağolsun” dedi.

Akgün'den mesaj

 

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55eae0d9f018fbb8f89c7a18
Federal Meclis SPD milletvekili Lale Akgün de yayınladığı başsağlığı mesajında, Hrant Dink'in ölümüyle Türk ve Ermeniler arasındaki önemli köprünün yıkıldığını kaydetti. Lale Akgün, “Hrant Dink'in öldürüldüğünü büyük bir üzüntüyle öğrendim. Hrant Dink'le birlikte Türk ve Ermeni diyaloğundaki önemli bir köprüyü kaybettik. Bu iğrenç saldırıyı kınıyorum. Çünkü bir gazeteci olarak cesareti, bağışlama kabiliyeti ve köprü kurma konusundaki yeteneği her zaman takdirimi kazanmıştır. 'Bölme yerine uzlaşma' onun temel prensibiydi” dedi.

ATT kınadı

/images/100/0x0/55eae0d9f018fbb8f89c7a1a

 

Almanya Türk Toplumu (ATT) Genel Başkanı Kenan Kolat da yayınladığı mesajda, “Hrant Dink, kendisini tarihi olayların aydınlatılması ve halklar arasında uzlaşmanın sağlanmasına adamıştı. ATT olarak, Türk hükümetinden Hrant Dink'in katillerinin bir an önce yakalanması ve cezalandırılmasını talep ediyoruz. Hrant Dink'in ölümü toplumdaki zehirlenmiş toplumsal atmosferi daha da kötüleştirecektir. ATT, Türkiye ve yurt dışındaki tüm toplamsal güçleri, 1915 yılındaki olayları somut olarak tartışmaya ve karşılıklı düşmanlık beslemeden sürdürmeye çağırmaktadır. Hrant Dink'in ailesine başsağlığı diliyoruz” dedi.

 

/images/100/0x0/55eae0d9f018fbb8f89c7a1c

 

Telat Yurtsever (tiyatro yönetmeni): "Demokrasiyi benimsemiş, cesaretli bir insan İstanbul’da sokak ortasında öldürüldü. Ermeniler bizim mozaiğimizde bir zenginliktir. Bu gerçeği bir gün beton kafalılarda anlayacak. Hrant Dink’in ailesine sabır ve kuvvet diliyorum. Hrant Dink, memleketi Türkiye’yi çok çok sevdi. Bazı bilinçsiz sözde milliyetçi siyasetçilerden çok daha fazla sevdi. Ermeni kökenli yurttaşlarımızla daha yakınlaşacağız. Esef verici saldırıyı kınıyor ve kendimize bir saldırı olarak görüyoruz"

 

/images/100/0x0/55eae0d9f018fbb8f89c7a1e

 

Gökten Küçük (Hamburg Atatürkçü Düşünce Derneği) "Hrant Dink’e düzenlenen suikastı kınıyor, suçluların bir an önce yakalanıp adalete teslim edilmesini bekliyoruz. Hrant Dink’in ailesine başsağlığı ve sabır diliyoruz"

 

 

bir insan İstanbul’da sokak ortasında öldürüldü. Ermeniler bizim mozaiğimizde bir zenginliktir. Bu gerçeği bir gün beton kafalılarda anlayacak. Hrant Dink’in ailesine sabır ve kuvvet diliyorum. Hrant Dink, memleketi Türkiye’yi çok çok sevdi. Bazı bilinçsiz sözde milliyetçi siyasetçilerden çok daha fazla sevdi. Ermeni kökenli yurttaşlarımızla daha yakınlaşacağız. Esef verici saldırıyı kınıyor ve kendimize bir saldırı olarak görüyoruz"

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!