Hrant Dink cinayetinde 'ihmal iddianamesi' mahkemeye gönderildi

Güncelleme Tarihi:

Hrant Dink cinayetinde ihmal iddianamesi mahkemeye gönderildi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2015 12:07

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin 9 yıldır devam eden soruşturmada kamu görevlileri hakkında hazırlanan iddianame, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın onayının ardından terör suçlarına ilişkin yargılamayı yapan İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. 

Haberin Devamı

İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, 26 kişinin şüpheli olarak yer aldığı ve bazı şüpheliler hakkında “Terör örgütü kurmak ve yönetmek” suçundan ceza istemi bulunan iddianamenin kabul ya da reddine ilişkin kararını 15 gün içinde açıklayacak. 

Mahkeme eğer iddianameyi kabul ederse 26 kişi hakkında dava açılmış olacak. Mahkeme iddianameyi kabul ederse ayrıca soruşturma savcısı Gökalp Kökçü’nün kamu görevlilerine ilişkin hazırlanan iddianamenin, İstanbul 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Dink’in öldürülmesine ilişkin ana davayla birleştirilmesi talebini de karara bağlayacak. 

SORUŞTURMA DOSYASI KAPATILMADI

Dink cinayetinin ardından başlatılan soruşturma kapsamında Dink’i öldüren Ogün Samast ile cinayetin azmettiricisi olduğu öne sürülen ve emniyet tarafından da haber elemanı olarak kullanıldığı iddia edilen Erhan Tuncel’in de arasında bulunduğu 20 kişi hakkında kapatılan özel yetkili ağır ceza mahkemesine dava açıldı. Ancak soruşturma dosyası hiç kapatılmadı.  Dink ailesinin avukatları savcılığa sık sık dilekçe vererek olayda ihmali olan kamu görevlileri hakkında da iddianame düzenlenmesini ve örgütün üst yapısının ortaya çıkartılmasını istedi.

AİLE İDDİNAMENİN AĞIR CEZA MAHKEMESİNE GÖNDERİLMESİNİ İSTEDİ

Başsavcıvekili Orhan Kapıcı’nın iddianameyi iade etmesinin kanuna aykırı olduğunu belirten Dink ailesinin avukatı Hakan Bakıcıoğlu , Terör ve Örgütlü Suçları Soruşturma Bürosu’na dilekçe vererek kamu görevlileri hakkında hazırlanan iddianamenin mevcut hali ile Dink cinayeti davasının görüldüğü İstanbul 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesini istedi.

ŞÜPHELİ SAYISI 26 OLDU

İade edilen iddianameyi yeniden değerlendiren soruşturma savcısı Gökalp Kökçü, şüpheli sayısını 26’a çıkartarak iddianameyi üçüncü kez İstanbul Cumhuriyet Başsavcı vekili Orhan Kapıcı’ya sundu. 

Başsavcıvekili Kapıcı üçüncü kez onayına sunulan iddianameyi onaylayarak terör suçlarına ilişkin yargılamayı yapan İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. İstanbul 14’ünü Ağır Ceza Mahkemesi iddianamenin kabul ya da reddine ilişkin kararını 15 gün içerisinde açıklayacak. Mahkeme iddianameyi kabul ederse 26 şüpheli hakkına dava açılmış olacak. Mahkeme iddianameyi kabul ederse savcılığı İstanbul 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Dink cinayeti ana davası ile birleştirilmesine ilişkin talebini de karara bağlayacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!